Analitičar PISA testiranja: Nastavnici nipošto ne smeju imati blaže kriterijume

12 juna, 2018
Srbija postigla očekivan rezultat na ovom međunarodnom testiranju đaka, bolji od mnogih zemalja u regionu
Istraživanje Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD), organizatora čuvenog PISA testiranja đaka širom sveta, pokazuje da rezultati koje postižu učenici iz Srbije ne zavise od visine plata njihovih roditelja, a slično je i sa zemljama u regionu. To je jedan od zaključaka koje je na konferenciji „Nove tehnologije u obrazovanju” u Beogradu izneo Alfonso Ećezara, analitičar PISA testiranja. On je za „Politiku” prokomentarisao i poslednje rezultate koje su 2012. godine postigli naši petnaestogodišnjaci na ovom testu, kada je Srbija zauzela 43. mesto od 65 zemalja učesnica. Ećezara ističe da se ne slaže sa tvrdnjom već godinama ukorenjenom u ovdašnjoj javnosti da su đaci iz Srbije veoma loše prošli na testu, koji se u većini država rešava elektronski.
– Vi ste bolji od mnogih zemalja u regionu, izuzev Slovenije, koja je iznad proseka OECD-a i na koju se treba ugledati. U rangu ste sa Bugarskom i Rumunijom. Rekao bih da je na tom testiranju Srbija postigla očekivan rezultat kada se pogleda vaš bruto društveni dohodak po glavi stanovnika – naglasio je Ećezara.
On je za naš list istakao da je transformacija srpskog obrazovanja ka stvaranju znanja koja će učenici moći da primene u praksi, uz povezivanje gradiva iz više predmeta, veoma bitna za buduće uspehe naših đaka. Ali je i naglasio da se to nipošto ne sme raditi nauštrb učenja teorije, koje mora biti jednako zastupljeno kao i praktičan rad u školama.
– Nastavnici nipošto ne smeju imati blaže kriterijume. Fokus vaše obrazovne reforme trebalo bi da bude i na nastavnicima. Srbija treba što više da ulaže u obuku nastavnika, a onda ih treba pitati kakvu to moderniju tehnologiju žele u školama kako bi bolje preneli znanje na učenike. Lako je državama poput Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) da eksperimentišu dok ne pronađu bolji model obrazovanja i kupuju tehnologiju koju žele, vi spadate u države sa ograničenim materijalnim resursima i treba da imate strategiju razvoja obrazovanja, usmerenu na obuke nastavnika – istakao je Ećezara i dodao da analize PISA testiranja ukazuju na to da zemlje koje više troše na obrazovanje ne moraju da postižu i bolje rezultate.
Istraživanja OECD-a pokazuju da se đaci koji dolaze iz siromašnih delova sveta tradicionalno nalaze u vrhu po svojim uspesima u učenju. Ećezara je istakao da najsrećnija deca žive u Finskoj, Nemačkoj i Švedskoj, dodajući da ona uče najmanje, a postižu najbolje rezultate.
– Što se tiče inkluzije u obrazovanju, Srbija oko godinu i po kasni za prosekom OECD-a – kaže Ećezara.
Istraživanje je pokazalo da devojčice u gotovo svim oblastima dominiraju u odnosu na dečake, što je naročito vidljivo u Jordanu i UAE. Dečaci su jedino malo bolji u rešavanju matematičkih zadataka. – U Srbiji ta prednost devojčica nije baš mnogo izražena. Zabrinjavajuće je to da, prilikom odgovaranja na PISA pitanja, petnaestogodišnje devojčice širom sveta ne vide sebe u IT struci, već su to dominantno dečaci. Takođe nije dobro što lošiji đaci više vremena provode na internetu, pa u siromašnijim sredinama uskoro predviđamo pandemiju zavisnosti petnaestogodišnjaka od interneta. Najbolji đaci koriste internet sat i po u toku dana – rekao je Ećezara i dodao da su deca koja više od četiri sata dnevno provode na internetu zavisna od njega.
Autor: D. Jokić Stamenković
Izvor: Politika

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama