Aнализа мале матуре за школску 2017/18. годину

3 новембра, 2018

Осмаци са свим петицама у неколико округа подбацили на сва три теста мале матуре. Најмање носилаца Вукове дипломе у Ужицу, а одлична половина генерације

Фото: Тањуг/Драган Kујунџић


Половина прошлогодишње генерације осмака била је одлична, а сваки седми вуковац. У Лесковцу је све петице имало чак 20 одсто ђака, док их је у Ваљеву и Ужицу било упола мање. Већина вуковаца постигла је натпросечне резултате на малој матури, али је било и оних који нису успели да добаце до републичког просека.
Ово је показала анализа мале матуре за школску 2017/18. годину, на коју је изашло 65.129 ученика, а коју је урадио Завод за вредновање квалитета образовања и васпитања.
– Анализом по школским управама може се утврдити да постоји велика разлика у броју вуковаца – наводи се у извештају. – Тако их највише има у Лесковцу (20,4%), Нишу (18,2%), Косовској Митровици (16,3%) и Јагодини (16,1%). Најмањи проценат ученика вуковаца бележи се у управама Ужице (9,2%) и Ваљево (10,1%).
Резултати на малој матури показују да су најлошији успех постигли вуковци у Косовско-поморавском и Косовском округу. Лоша постигнића вуковаца су и у Пчињском и Рашком 2 – Нови Пазар, који су све до сада били на врху листе по резултатима.
На основу одступања по окрузима може се закључити да је знање ученика носилаца дипломе “Вук Караџић” доста неуједначено. Тако, на пример, у Расинском, Златиборском, Пиротском и Мачванском округу вуковци остварују значајно више бодова на тесту из математике него на комбинованом тесту.
Ако је судити по резултатима са мале матуре, комбиновани и тест из српског језика били су лакши од теста из математике. Јер, просечни резултати ученика показује да су од могућих 20 бодова на тесту из српског језика освојили 11,99, на комбинованом тесту 12,6, а на тесту из математике 10,04.
Утврђен је и број матураната који нису покушали да реше ниједан задатак – њих 26 на тесту из математике, 22 на тесту из српског језика и 14 на комбинованом тесту вратило је наставнику празан папир.
Анализа по окрузима показује да су ученици из Јужнобачког округа и Града Београда на свим тестовима остварили натпросечан резултат.
– Нису утврђена велика одступања у резултатима унутар округа, осим на комбинованом тесту у два округа: Косовском и Рашком 2 – Нови Пазар. Град Београд је једини округ који има натпросечна постигнућа из године у годину на свим тестовима – наводи се у извештају Завода.
У извештају је наведено и да постоји знатна повезаност између постигнућа ученика на свим тестовима и економске развијености општина у којима се ученици образују. Наиме, са степеном развијености општине којој школа припада расту и постигнућа на завршном испиту, што је више уочљиво на тестовима из српског језика и математике, него на комбинованом тесту.
 
Извор: Новости

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Један коментар на "Aнализа мале матуре за школску 2017/18. годину"

  1. Magda каже:

    Sve jee proizvoljno, i uopsteno, a nema ama bas nikakve koristi od ove analize.Zavod za vrednovanje je sam sebi svrha i uhlebljenje za sve podobne i neradne kvaziintelektualce.A o testu pisu kao da je analiza statistickih podataka o tome koliki je prinos kukuruza ove godine po okruzima, ili koliko je bilo sunacnih dana tokom leta, takodje po okruzima.Na zavrsnom testu se prepisuje masovno, to je prvo, osnovno i jedino tacno.Kakva je analiza onda?Lazna, kao i sve drugo.

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама