Анализа: Шта све још није решено пред почетак школе

21 августа, 2020

Унија синдиката просветних радника упозорила је у саопштењу да се запослени у школама суочавају са конкретним проблемима у организацији наставе, а да у правилницима и предлозима које је проследило Министарство просвете недостају кључне информације.

Зато су понудили анализу проблема са којима се директори, наставници и остали запослени у просвети суочавају десетак дана пред почетак школске године.

Унија синдиката просветних радника Србије (УСПРС) је у саопштењу побројала са којим се проблемима суочавају школе, а због мањка информација у правилницима које су добили од министарства:

Планови и програми као и исходи и циљеви нису ревидирани и сажети

“Обим градива који се треба обрадити није прецизиран од стране Министарства, те је немогуће у оквиру задатог броја часова прећи све оно што је до сада рађено. Министарство је обавестило школе да је промена Планова и програма у завршној фази, али није прецизирано када ће се завршити и по ком плану ће се радити са ученицима.

Недељу дана пре почетка школске године наставници не могу да направе планове по којима би радили са децом”, упозорава УСПРС.

Школе немају увид у садржај часова из ТВ наставе

“Планом наставе на даљину предвиђена је ТВ настава. Школе немају увид у садржај ових часова, те не могу знати да ли ће сва деца бити обухваћена истим наставним садржајима”, кажу у УСПРС.

Како ће радити наставници који предају у више школа?

“Предлозима за организацију васпитно образовног рада, детаљно је до у минут обрачунат рад сваког наставника али није појашњено како ускладити рад наставника који пуну норму остварују у две, па и три школе.

Настава за други циклус образовања (5-8 разред) предвиђена је у послеподневним сатима за све школе, уз скраћено борављење деце у школи, али продужено борављење наставника пре свега у чекању да одраде задату
минутажу у настави”, саопштио је УСПРС.

Наставни план и програм је још у изради

“Министар је говорећи о почетку школске године рекао да наставници који раде са децом у школама, неће радити и на Е платформама, да би последњим предлозима обавезао наставнике да досадашње часове допунске, додатне наставе и секције претвара у Е часове уз тачно обрачунате минуте који сваки наставник треба да проведе уз рачунар (наравно свој, јер школе немају довољну количину истих).

Такође, потребно је израдити дигиталне припреме за час које би било пожељно доставити родитељима и ученицима, што само по себи није мали посао али је у овом случају немогућ, јер не знају које наставне јединице треба обрађивати (План и програм је у завршној фази)”, скреће пажњу УСПРС.

Недостајаће маске, визири, рукавице

“Просторне, техничке и материјалне могућности по школама у већим срединама захтевају поделу ученика по одељењима и на три групе (Правилником су предвиђене две).

Уз то, помоћно техничко особље је годинама смањивано, а сада исто треба да у једној смени у складу са прописаним мерама очисти и до 800 квадрата школског простора за минималну цену рада.

При томе, од наставника се тражи да у искреној и транспарентној комуникацији са родитељима дођу до основних потрошних материјала за рад (маска визир,рукавице…)”, наглашава УСПРС.

Заказала је техничка припрема за приступ онлајлн настави

“Ученици и наставници нису технички припремљени за почетак школске године која захтева он лине приступ настави. Ако ће деца радити од куће поставља се питање зашто родитељи нису ослобођени бар куповине уџбеника. Уџбенике би требало пребацити у Е облик и поставити их на платформе које би биле доступне бесплатно и ученицима и наставницима а држава би требало да покрије овај трошак издавачким кућама.

Не треба делити одељења првих разреда у основним и средњим школама

“Ако се већ очекивао овакав почетак школске године, требало би да се бар одељења првих разреда (основних и средњих) за који је почетак најстреснији, формирају са мањим бројем ученика и не деле на групе. Подела на групе уноси конфузију и у разредима који већ имају искуство са школом”, саветује УСПРС.

УСПРС је оценио рационалним то што је министарство “у оваквој ситуацији” одлучило да подели одговорност са школама, нудећи аутономију у одлучивању уз уважавање специфичности сваке школе.

“Ако смо равноправни партнери у време епидемије, нема разлога да од сад не будемо равноправни у договору око Наставних програма,одлучивању о броју ученика у одељењима, доношењу законских решења, избору директора, прављењу стратегије образовања кад све ово прође”, оцењују у УСПРС.

“Министарство нам је овог пута показало да школе не служе за образовање и васпитање него за пуко чување деце и без илузије да све оно што се дешава по школама има за циљ да обезбеди бољу будућност деци”, закључује УСПРС у саопштењу.

Извор: Нова

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама