Министарство просвете: Анкетирање за изборни предмет

9 јуна, 2016

За школску 2016/17. годину Министарство просвете, науке и технолошког развоја припремило је јединствени анкетни лист у поступку одабира изборних предмета, као и јединствену методологију на основу које се формира листа понуђених предмета за сваки разред и сваку школу.
У складу са прописима којима се уређују наставни план и програм за основну школу,  ученици ће на основу писаног изјашњавања родитеља, а у складу са прописима којима школа располаже и одлуком школе, поред обавезног изборног предмета (верска настава и грађанско васпитање) изабрати још један од предвиђених изборних предмета.
Предмети су разврстани у две табеле. Прву табелу (табела А) чине предмети које школе могу да понуде на основу својих могућности, односно расположивости наставног кадра. Школа ће донети одлуку које од предмета из табеле А ће бити понуђени за сваки разред.
Другу табелу (табела Б) чине предмети чија реализација ће бити могућа и на нивоу више школа како би се омогућила доступност језика националне мањине са елементима националне културе свим ученицима у срединама где живе припадници појединих мањина. Избор који предмети из табеле Б ће бити понуђени доноси руководилац школске управе у договору са Министарством просвете, науке и технолошког развоја за сваку основну школу која се налази на територији школске управе (линк на Прилог).
АНКЕТИРАЊЕ О ЗАИНТЕРЕСОВАНОСТИ УЧЕНИКА ЗА УЧЕЊЕ КРОЗ ФАКУЛТАТИВНУ НАСТАВУ У ОСНОВНОЈ ШКОЛИ (Прилог)
Такође, у току школске 2016-17. године, Министарство просвете, науке  и технолошког развоја ће обезбедити да заинтересовани ученици у Републици Србији имају могућност да уче језике и културу националних мањина, кроз различите облике ваннаставних активности, односно факултативну наставу, зимске и летње школе, радионице или друге облике рада.
Више информација на МПН

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


5 коментара на "Министарство просвете: Анкетирање за изборни предмет

 1. Svitac каже:

  Anketa za izbornu nastavu došla je tri dana pred kraj školske godine.
  Da li neko tamo zna koliko vremena treba školama da prikupe ankete nazad. I da li nekog tamo zanima TO što se MI brukamo pred roditeljima? Što dva puta dajemo anketu za izbornu nastavu. Što trošimo i vreme i papir za štampanje, i ono malo snage što nam je ostalo. Važno je da će neko tamo isterati svoju viziju uvažavanja nacionalnih manjina. Zar to nije moglo bolje da se isplanira?

 2. Стеван каже:

  Гледам нешто овај прилог бр. 3. Наведен је, примера ради, Сомбор. Нуди се мађарски језик са елементима националне културе, и хрватски са елементима националне културе. Али, за мађарски се гарантује извођење наставе у школи, а за хрватски је остављена могућност да се настава реализује у једној школи за децу из више школе (ако сам добро разумео). Зашто се фаворизује један језик, и то мађарски, у граду у коме по попису има 6,01 % Хрвата, а 5,98 % Мађара? Осим тога, молим надлежне да не бламирају Министарство него да исправе правописне грешке у упитнику, да ам се не смеју родитељи. Дакле, није елемнтима него елементима, није заокужите него заокружите, није разредни старешина него одељењски старешина, није планови и програму, него планови и програми, иза године иде тачка.

  1. jelena каже:

   A broj lične karte sa šalju direktno Šabiću jer nema zakonskih osnova za prikupljanje istog od strane škole.

 3. Svitac каже:

  U prilogu broj 4 dva puta pišu rumunski jezik, ali pošto su rekli da ne smemo da ispravljamo, nismo ispravljali. 🙂

 4. Владимир каже:

  Изборни предмети се бирају а уџбеници су већ изабрани.

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама