Ministarstvo prosvete: Anketiranje za izborni predmet

jun 9, 2016

Za školsku 2016/17. godinu Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja pripremilo je jedinstveni anketni list u postupku odabira izbornih predmeta, kao i jedinstvenu metodologiju na osnovu koje se formira lista ponuđenih predmeta za svaki razred i svaku školu.
U skladu sa propisima kojima se uređuju nastavni plan i program za osnovnu školu,  učenici će na osnovu pisanog izjašnjavanja roditelja, a u skladu sa propisima kojima škola raspolaže i odlukom škole, pored obaveznog izbornog predmeta (verska nastava i građansko vaspitanje) izabrati još jedan od predviđenih izbornih predmeta.
Predmeti su razvrstani u dve tabele. Prvu tabelu (tabela A) čine predmeti koje škole mogu da ponude na osnovu svojih mogućnosti, odnosno raspoloživosti nastavnog kadra. Škola će doneti odluku koje od predmeta iz tabele A će biti ponuđeni za svaki razred.
Drugu tabelu (tabela B) čine predmeti čija realizacija će biti moguća i na nivou više škola kako bi se omogućila dostupnost jezika nacionalne manjine sa elementima nacionalne kulture svim učenicima u sredinama gde žive pripadnici pojedinih manjina. Izbor koji predmeti iz tabele B će biti ponuđeni donosi rukovodilac školske uprave u dogovoru sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja za svaku osnovnu školu koja se nalazi na teritoriji školske uprave (link na Prilog).
ANKETIRANJE O ZAINTERESOVANOSTI UČENIKA ZA UČENJE KROZ FAKULTATIVNU NASTAVU U OSNOVNOJ ŠKOLI (Prilog)
Takođe, u toku školske 2016-17. godine, Ministarstvo prosvete, nauke  i tehnološkog razvoja će obezbediti da zainteresovani učenici u Republici Srbiji imaju mogućnost da uče jezike i kulturu nacionalnih manjina, kroz različite oblike vannastavnih aktivnosti, odnosno fakultativnu nastavu, zimske i letnje škole, radionice ili druge oblike rada.
Više informacija na MPN

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


5 komentara na "Ministarstvo prosvete: Anketiranje za izborni predmet

 1. Svitac kaže:

  Anketa za izbornu nastavu došla je tri dana pred kraj školske godine.
  Da li neko tamo zna koliko vremena treba školama da prikupe ankete nazad. I da li nekog tamo zanima TO što se MI brukamo pred roditeljima? Što dva puta dajemo anketu za izbornu nastavu. Što trošimo i vreme i papir za štampanje, i ono malo snage što nam je ostalo. Važno je da će neko tamo isterati svoju viziju uvažavanja nacionalnih manjina. Zar to nije moglo bolje da se isplanira?

 2. Stevan kaže:

  Gledam nešto ovaj prilog br. 3. Naveden je, primera radi, Sombor. Nudi se mađarski jezik sa elementima nacionalne kulture, i hrvatski sa elementima nacionalne kulture. Ali, za mađarski se garantuje izvođenje nastave u školi, a za hrvatski je ostavljena mogućnost da se nastava realizuje u jednoj školi za decu iz više škole (ako sam dobro razumeo). Zašto se favorizuje jedan jezik, i to mađarski, u gradu u kome po popisu ima 6,01 % Hrvata, a 5,98 % Mađara? Osim toga, molim nadležne da ne blamiraju Ministarstvo nego da isprave pravopisne greške u upitniku, da am se ne smeju roditelji. Dakle, nije elemntima nego elementima, nije zaokužite nego zaokružite, nije razredni starešina nego odeljenjski starešina, nije planovi i programu, nego planovi i programi, iza godine ide tačka.

  1. jelena kaže:

   A broj lične karte sa šalju direktno Šabiću jer nema zakonskih osnova za prikupljanje istog od strane škole.

 3. Svitac kaže:

  U prilogu broj 4 dva puta pišu rumunski jezik, ali pošto su rekli da ne smemo da ispravljamo, nismo ispravljali. 🙂

 4. Vladimir kaže:

  Izborni predmeti se biraju a udžbenici su već izabrani.

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama