Apel Ministarstvu da razmotri odluku o organizovanju takmičenja

2 februara, 2021

Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije uputila je danas apel Ministarstvu prosvete da razmotri odluku koja se tiče organizovanja takmičenja i smotri učenika osnovnih i srednjih škola u ovoj školskoj godini.

Iz „Kalendara takmičenja i smotri učenika osnovnih i srednjih škola za školsku 2020/21. godinu”, jasno je da aktivnosti treba da počnu već krajem ovog meseca. Odgovornost za organizaciju takmičenja snose direktori, stručna veća, aktivi određenih predmeta, predsednici stručnih društava i zajednica škola” – kaže Jasna Janković, predsednica USPRS i dodaje da sve to jasno stoji u „Stručnom uputstvu o organizovanju takmičenja i smotri učenika osnove i srednje škole”.

Kao prvi problem Unija navodi ogroman broj učenika koji će biti prisutan na takmičenjima, dodajući da je na Okružnom takmičenju iz srpskog jezika za osnovne škole u prošloj školskoj godini, bilo čak 1150 učenika.

“Pitanje broj dva, stručna društva su već počela da se izjašnjavaju da li će ili neće sprovesti takmičenja ove godine. To može biti opasno, jer ako iz samo jednog predmeta takmičenja nema, regularnost svih ostalih se dovode u pitanje. Učenici bi bili diskriminisani, ako bi neko od njih imao dodatne poene prilikom upisa srednje škole ili fakulteta, a neko – ne. Toga moramo biti svesni pre nego što se nepravda dogodi.” – stoji u saopštenju.

“Apelujemo na Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja da još jednom odgovorno sagleda sve aspekte ovog složenog problema, proceni rizike, konsultuje stručna društva i donese ispravnu odluku. Na takmičenja idemo ili svi ili niko, jer drugačija odluka bi bila
pogrešna.” – zaključak je Unije sindikata prosvetnih radnika.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama