Apel pedijatra roditeljima da povuku decu iz vrtića “makar do početka marta”

10 februara, 2023

Pedijatar Saša Milićević govorio je za portal Nova.rs o situaciji o vrtićima koja, kako sam kaže “nikad nije bila gora” jer su grupe skoro prepolovljene, a i ono malo dece što ide je bolesno.

„Nažalost, ali skoro svi mališani su bolesni. Roditeljima od srca savetujem da sklone decu iz kolektiva na nekoliko dana jer vladaju respiratorni virusi koji napadaju organe za disanje, ali tu su i stomačni koji okupiraju organe za varenje. Primetno je, takođe, da ima dosta dece sa varičelom i naročito mališana koji imaju upalu ušiju. Zaista dosta, to je neverovatno“, ističe dr Milićević.

On dodaje da, ako dete ima bilo kakve znake infekcije, osip na koži, temperaturu, bolje da ne ide u kolektiv ili školu zato što može da se desi da to bude početak varičela ili morbila.

“To onda, ne samo da se prenosi drugoj deci, nego je i rizično po samog obolelog mališana. Zato apelujem na mirovanje odnosno odsustvo iz kolektiva makar do početka marta. Jasno mi je da roditelji nemaju izbora jer moraju da rade, ali i poslodavci treba da imaju malo obzira u ovakvim situacijama“.

Roditelji šalju u vrtić mališane kojima curi nos ili kašlju, a nažalost, bilo je i situacija kada je jedna mama htela da odvede dete u vrtić iako je doktor potvrdio da ima boginje.

„Bila je jedna majka koja je dovela dete na pregled i kažem joj da je kod njene ćerke početak boginja, a ona me pita da li se to toliko vidi. Zbunjen, nije mi jasno zašto me to pita, a ona kaže ako se ne vidi da ima boginje, vraća malu nazad u vrtić. Rekoh, vidi se, vidi se, brzo kući na lečenje. Žao mi je roditelja kad su u takvoj situaciji zbog posla“.

A da li deca koja su pod terapijom, mogu da idu u vrtić?

„Ako je dete tek započelo terapiju, recimo, prošlo je tri dana, bolje je da ostane kući. Iako nema temperaturu i dobrog je opšteg stanja, ipak prehlada može da mu se vrati. S druge strane, ako deca idu u vrtić peti dan nakon terapije, a piju je još dva dana, mogu u vrtić ako se osećaju dobro“. – objasnio je doktor.

Izvor: Nova / Zelena učionica

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Jedan komentar na "Apel pedijatra roditeljima da povuku decu iz vrtića “makar do početka marta”"

  1. Trubadur kaže:

    Nije tacno. Vrtic u koje ti se moje dete je puno dece I nikome ne curi now, ne kaslje…
    Ovo je samo propaganda jer zelite da Nash decu pravite da budu bolesna.
    U ovom vrticu deca izlaze napolje I po snegu I po minusu I sva su zdrava. Kopaju zemlju rukama I jure krtice.
    Znaci pedijatri malo izadjite napolje I oslusnite zov prirode, a ne da samo o bolestima pricate.

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama