Apelacioni sud presudio: Škola ima rok da do 1. juna vrati učitelja na posao

23 maja, 2017

Učitelj Mate Žarko pravosnažnom presudom Apelacionog suda u roku od 15 dana mora da se vrati na posao u Osnovnu školu “Slobodan Bajić-Paja”, da mu se plate sudski troškovi i isplate sve zaostale zarade, čime se poništava presuda Osnovnog suda u Sremskoj Mitrovici.

Foto: N. Božić / RAS Srbija
Mate Žarko


– Rečima ne mogu iskazati kako se osećam, presrećan sam, jer je pravda trijumfovala! Presuda Apelacionog suda vratila mi je poljuljano poverenje u pravosudni sistem ove države, pošto je suđenje pred mitrovačkim sudom bila prava sprdnja. Posle 31 godinu radnog staža u “Bajićevoj” školi i niti jedne mrlje u karijeri doživeo sam golgotu, privatnu i profesionalnu – kaže učitelj Mate Žarko, iza koga su stali svi njegovi učenici, kao i roditelji tadašnjeg III/3 koji su peticije za povratak omiljenog učitelja uputili na adrese svih institucija.
Da podsetimo, direktorka Ankica Jevtić, nakon okončanja šestomesečnog disciplinskog postupka koji je Školski odbor vodio protiv učitelja, uručila je 12.04.2016.godine Mate Žarku Rešenje o prestanku radnog odnosa i gubitku licence za rad.
Zvanično je sve počelo suspenzijom u oktobru 2015.godine zbog, kako je direktorka tada saopštila medijima “sumnje da je Mate Žarko učinio povredu zabrane-psihičko nasilje koje dovodi do trenutnog ili trajnog ugrožavanja psihičkog i emocionalnog zdravlja i dostojanstva deteta i učenika ili zaposlenog”.
Nezvanično, u pitanju je bilo zapošljavanje vaspitačice Danijele Erdeljan, koja je učiteljevim otkazom zauzela njegovo radno mesto, a u sprezi je sa direktorkom.
– Hvala svim roditeljima i mojim bivšim učenicima koji su me posećivali i zvali da mi ukažu podršku. Nikad im neću oprostiti za sve ono što je moja porodica sa mnom morala preživeti u zadnje dve godine. Bili smo gladni, bez ogreva, struju i telefon su nam isključili, stariji sin je morao da napusti studije na Pravnom fakkultetu i zaposli se kao fizikalac. Izdržavam i staru i bolesnu majku, svi živimo samo od suprugine male radničke plate. Srčani sam bolesnik, preživeo sam dva infarkta, a zbog ozbiljno narušenog zdravlja i pretrpljenih duševnih bolova tužiću direktorku i školu – poručuje Žarko.
Škola ima rok da do 1. juna vrati učitelja na posao
– Apelacioni sud doneo je pravosnažnu presudu 20. aprila koja je u Osnovni sud stigla 12.maja, a ja sam je tek juče dobila. Školi i direktorki šaljem zahtev da se mirnim putem učitelj vrati na posao do 1. juna, da mu se isplate troškovi postupka od 165.750 dinara plus zatezne kamate i da mu se isplate sve zaostale zarade sa pripadajućim porezima i doprinosima. U toku trajanja disciplinskog postupka od šest meseci on je primao samo trećinu plate, a od otkaza 12. aprila ni dinara – navodi pravni zastupnik Zorica Cundra.
Direktorka Ankica Jevtić je ostala nedostupna za novinara ’’Blica’’.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama