Асимптоматски случајеви короне у школама би могли бити кључна карика у ширењу вируса

Кључни фактор у ширењу болести Ковид-19 у школама су – асимптоматски случајеви, пише Гардијан. Већина научника верује да између 30 и 40 одсто одраслих уопште не показује симптоме инфекције коронавирусом на дан тестирања, чак и ако су инфицирани. Код деце, овај проценат је далеко већи.

“Претпостављамо да је код старијих основаца тај проценат око 50%, а код млађих и до 70%“ каже професор Мартин Хиберд са Лондонске школе хигијене и тропске медицине.

То је веома велики број асимптоматских преносника болести, а оно што се још не може са поузданошћу тврдити јесте колико су ови млади носиоци вируса опасни преносиоци.

Иако дефинитивног одговора на то питање нема, постоје претпоставке да су млади људи који носе вирус без симптома мање опасни по околину него симптоматски случајеви.

“То је могућност, али не можемо бити сигурни” каже Хиберд.

Један од начина да се проблем реши је да се појача тестирање у школама. Ово би подразумевало раширено тестирање брзим тестовима, који јесу мање прецизни од PCR јер се може десити да покажу лажно негативан резултат, али научници истичу да су брзи тестови бољи у проналажењу оних појединаца који имају висок ниво вирулентности у себи.