Asimptomatski slučajevi korone u školama bi mogli biti ključna karika u širenju virusa

Ključni faktor u širenju bolesti Kovid-19 u školama su – asimptomatski slučajevi, piše Gardijan. Većina naučnika veruje da između 30 i 40 odsto odraslih uopšte ne pokazuje simptome infekcije koronavirusom na dan testiranja, čak i ako su inficirani. Kod dece, ovaj procenat je daleko veći.

“Pretpostavljamo da je kod starijih osnovaca taj procenat oko 50%, a kod mlađih i do 70%” kaže profesor Martin Hiberd sa Londonske škole higijene i tropske medicine.

To je veoma veliki broj asimptomatskih prenosnika bolesti, a ono što se još ne može sa pouzdanošću tvrditi jeste koliko su ovi mladi nosioci virusa opasni prenosioci.

Iako definitivnog odgovora na to pitanje nema, postoje pretpostavke da su mladi ljudi koji nose virus bez simptoma manje opasni po okolinu nego simptomatski slučajevi.

“To je mogućnost, ali ne možemo biti sigurni” kaže Hiberd.

Jedan od načina da se problem reši je da se pojača testiranje u školama. Ovo bi podrazumevalo rašireno testiranje brzim testovima, koji jesu manje precizni od PCR jer se može desiti da pokažu lažno negativan rezultat, ali naučnici ističu da su brzi testovi bolji u pronalaženju onih pojedinaca koji imaju visok nivo virulentnosti u sebi.