Аутобус који је превозио децу из вртића у позориште током вожње остао без два точка – упозорење родитељима на шта треба да обрате пажњу

Аутобус који је превозио децу из вртића у Калуђерици у позориште прошле недеље је насред пута остао без два точка. Све се добро завршило и нико није повређен. Чији је пропуст то што саобраћајна полиција није прегледала тај аутобус? Ко има обавезу да провери аутобусе и када деца крену на излете, а не само на екскурзије?

Ауто-превозник може да се изабере на два начина.

“Уколико се ради о малој набавци, прибаве се три понуде, формира се комисија и одабере се најбољи понуђач. Имамо и ситуацију да деца иду у позориште, биоскоп у организацији агенција које су за то регистроване. Мора полиција да дође да прегледа исправност аутобуса”, истиче мр Станислав Стевуљевић, директор ОШ “Никола Тесла” у Раковици.

Остаје нејасно како су аутобусу, који је прошле недеље превозио децу из вртића, отпала два точка у току вожње. На питања да ли је аутобус прегледан и из које су образовне установе деца, из Града и надлежног секретаријата нисмо добили одговоре. Организатор превоза је у обавези да 48 сати раније саобраћајној полицији пријави полазак, што овде није био случај.

“У овом конкретном случају тај превоз није нама био пријављен, тако да ми нисмо могли да изађемо на лице места и да утврдимо исправност возила и возача за учествовање у саобраћају”, поручује Слободан Јоцић, помоћник начелника Управе саобраћајне полиције.

Колико родитељи утичу на избор превозника 

Колико родитељи могу да утичу на то ко ће им превозити децу? Пре екскурзије требало би да буду упознати са свим детаљима пута, али када су у питању дневни догађаји, није тако, каже Иван Ристић, председник Савета родитеља у једној основној школи.

“Родитељи нису баш толико укључени, можда одељења као одељења, па родитељи у оквиру тог са разредним старешином, али савет родитеља ту ништа не одлучује. Требало би, али то још није одлучено да савет родитеља ту нешто одлучује”, додаје Ристић.

За одлазак у позориште, биоскоп или у музеј родитељи плаћају око 1.500 динара, а групна карта не кошта више од 500.

“У ту цену је урачунат превоз, улазница, организација. Наша школа практикује да организује те одласке, имамо овде Културни центар Раковица и наши ђаци оду, цена улазнице буде 350 динара за један одлазак у град, наши оду четири пута”, наглашава Стевуљевић.

У последње три године, према подацима Агенција за безбедност саобраћаја, у аутобусу је настрадало 85 деце у Србији.

Према закону, возач не сме да буде млађи од 27 година, мора да има три године искуства као возач аутобуса, а возило мора да поседује потврду да је исправно, не старију од 30 дана. Родитељи треба да знају да сваки пут када испред аутобуса не виде полицајца, то значи да превоз није пријављен и имају право да траже да се полазак откаже.

Извор: РТС