Autobus koji je prevozio decu iz vrtića u pozorište tokom vožnje ostao bez dva točka – upozorenje roditeljima na šta treba da obrate pažnju

27 decembra, 2022

Autobus koji je prevozio decu iz vrtića u Kaluđerici u pozorište prošle nedelje je nasred puta ostao bez dva točka. Sve se dobro završilo i niko nije povređen. Čiji je propust to što saobraćajna policija nije pregledala taj autobus? Ko ima obavezu da proveri autobuse i kada deca krenu na izlete, a ne samo na ekskurzije?

Auto-prevoznik može da se izabere na dva načina.

“Ukoliko se radi o maloj nabavci, pribave se tri ponude, formira se komisija i odabere se najbolji ponuđač. Imamo i situaciju da deca idu u pozorište, bioskop u organizaciji agencija koje su za to registrovane. Mora policija da dođe da pregleda ispravnost autobusa”, ističe mr Stanislav Stevuljević, direktor OŠ “Nikola Tesla” u Rakovici.

Ostaje nejasno kako su autobusu, koji je prošle nedelje prevozio decu iz vrtića, otpala dva točka u toku vožnje. Na pitanja da li je autobus pregledan i iz koje su obrazovne ustanove deca, iz Grada i nadležnog sekretarijata nismo dobili odgovore. Organizator prevoza je u obavezi da 48 sati ranije saobraćajnoj policiji prijavi polazak, što ovde nije bio slučaj.

“U ovom konkretnom slučaju taj prevoz nije nama bio prijavljen, tako da mi nismo mogli da izađemo na lice mesta i da utvrdimo ispravnost vozila i vozača za učestvovanje u saobraćaju”, poručuje Slobodan Jocić, pomoćnik načelnika Uprave saobraćajne policije.

Koliko roditelji utiču na izbor prevoznika 

Koliko roditelji mogu da utiču na to ko će im prevoziti decu? Pre ekskurzije trebalo bi da budu upoznati sa svim detaljima puta, ali kada su u pitanju dnevni događaji, nije tako, kaže Ivan Ristić, predsednik Saveta roditelja u jednoj osnovnoj školi.

“Roditelji nisu baš toliko uključeni, možda odeljenja kao odeljenja, pa roditelji u okviru tog sa razrednim starešinom, ali savet roditelja tu ništa ne odlučuje. Trebalo bi, ali to još nije odlučeno da savet roditelja tu nešto odlučuje”, dodaje Ristić.

Za odlazak u pozorište, bioskop ili u muzej roditelji plaćaju oko 1.500 dinara, a grupna karta ne košta više od 500.

“U tu cenu je uračunat prevoz, ulaznica, organizacija. Naša škola praktikuje da organizuje te odlaske, imamo ovde Kulturni centar Rakovica i naši đaci odu, cena ulaznice bude 350 dinara za jedan odlazak u grad, naši odu četiri puta”, naglašava Stevuljević.

U poslednje tri godine, prema podacima Agencija za bezbednost saobraćaja, u autobusu je nastradalo 85 dece u Srbiji.

Prema zakonu, vozač ne sme da bude mlađi od 27 godina, mora da ima tri godine iskustva kao vozač autobusa, a vozilo mora da poseduje potvrdu da je ispravno, ne stariju od 30 dana. Roditelji treba da znaju da svaki put kada ispred autobusa ne vide policajca, to znači da prevoz nije prijavljen i imaju pravo da traže da se polazak otkaže.

Izvor: RTS

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama