Autorka KonMari metoda priznala – sa malom decom u kući nemoguće je primeniti moj metod

2 decembra, 2019

Verovatno ste već čuli za KonMari metod uređivanja doma. Autor ovog metoda je Mari Kondo, “ekspert za urednost”, autor nekoliko veoma popularnih knjiga, zvezda Netfliksove emisije “Uređivanje sa Mari Kondo” i osnivač kompanije KonMari Media, Inc. Mari je bila i na spisku 100 najuticajnijih ljudi sveta.

Foto: Marie Kondo / Facebook

Od malena je bila opčinjena ogranizacijom i urednošću, a poslovima konsultanta za urednost počela je da se bavi sa 19 godina, još dok je studirala u Tokiju. Danas, ona je priznati ekspert u ovoj oblasti i ljudima širom sveta pomaže da transformišu svoje domove tako da postanu oaze reda i inspiracije. U jednoj od svojih knjiga koja je bila i bestseler Njujork Tajmsa, Mari je urednost podigla na potpuno novi nivo, tvrdeći da ako samo jednom na pravi način uredite i organizujete svoj dom, nećete to morati da radite više nikad.

A šta je KonMari metod?

KonMari podstiče organizaciju doma prema kategorijama, ne prema prostorijama, počevši od odeće, preko knjiga, papira, zajedničkih stvari i konačno uspomena. KonMari kaže – zadržite samo one stvari koje su vam zaista važne, a ostale uklonite.

A u kojim slučajevima metod NE RADI?

Sad kad znate malo više o ženi koja urednost podiže na novi nivo, zamislite da na jedan dan dođe u vaš dom. U kući u kojoj žive mala deca gotovo sigurno hrana u frižideru nije sortirana, sav veš nije uredno složen i opeglan, a igračke su svuda po kući. Nije da vi ne volite urednost, ali, deca i KonMari metode jednostavno ne idu uvek zajedno.

A to je u jednom intervjuu za internet magazin Parents “izletelo” i Mari. Priznala je da njene metode jednostavno ne funkcionišu u domovima u kojima žive mala deca! Otvorila je dušu priznavši da, sa svom svojom strašću prema urednosti i posvećenošću koja joj je urođena, ne uspeva da održi dom potpuno urednim.

Mari kaže da je bila “frustrirana nakon što je postala majka jer joj jednostavno nije uspevalo da dom održi u isto onako urednom stanju kakav je bio pre dece”. A kad je stiglo drugo dete, priznaje da nije imala energije da poštuje čak ni svoje osnovne savete o urednosti”

“Roditeljstvo me je naučilo da treba da oprostim sebi” kaže Mari u svom blogu. “Radost koju vam donosi dete uveliko nadmašuje bilo kakvo zadovoljstvo koje osećate jer živite u savršeno urednom domu.”

Dakle, uvek kada vas zaboli glava od gomile neopeglanog veša, igračaka svuda po kući, jastučića po podu, setite se da je i Mari Kondo priznala – mala deca i savršeno uredan dom ne idu zajedno.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama