Ауторка КонМари метода признала – са малом децом у кући немогуће је применити мој метод

Вероватно сте већ чули за КонМари метод уређивања дома. Аутор овог метода је Мари Кондо, „експерт за уредност“, аутор неколико веома популарних књига, звезда Нетфликсове емисије „Уређивање са Мари Кондо“ и оснивач компаније KonMari Media, Inc. Мари је била и на списку 100 најутицајнијих људи света.

Foto: Marie Kondo / Facebook

Од малена је била опчињена огранизацијом и уредношћу, а пословима консултанта за уредност почела је да се бави са 19 година, још док је студирала у Токију. Данас, она је признати експерт у овој области и људима широм света помаже да трансформишу своје домове тако да постану оазе реда и инспирације. У једној од својих књига која је била и бестселер Њујорк Тајмса, Мари је уредност подигла на потпуно нови ниво, тврдећи да ако само једном на прави начин уредите и организујете свој дом, нећете то морати да радите више никад.

А шта је КонМари метод?

КонМари подстиче организацију дома према категоријама, не према просторијама, почевши од одеће, преко књига, папира, заједничких ствари и коначно успомена. КонМари каже – задржите само оне ствари које су вам заиста важне, а остале уклоните.

А у којим случајевима метод НЕ РАДИ?

Сад кад знате мало више о жени која уредност подиже на нови ниво, замислите да на један дан дође у ваш дом. У кући у којој живе мала деца готово сигурно храна у фрижидеру није сортирана, сав веш није уредно сложен и опеглан, а играчке су свуда по кући. Није да ви не волите уредност, али, деца и КонМари методе једноставно не иду увек заједно.

А то је у једном интервјуу за интернет магазин Parents „излетело“ и Мари. Признала је да њене методе једноставно не функционишу у домовима у којима живе мала деца! Отворила је душу признавши да, са свом својом страшћу према уредности и посвећеношћу која јој је урођена, не успева да одржи дом потпуно уредним.

Мари каже да је била „фрустрирана након што је постала мајка јер јој једноставно није успевало да дом одржи у исто онако уредном стању какав је био пре деце“. А кад је стигло друго дете, признаје да није имала енергије да поштује чак ни своје основне савете о уредности“

“Родитељство ме је научило да треба да опростим себи” каже Мари у свом блогу. “Радост коју вам доноси дете увелико надмашује било какво задовољство које осећате јер живите у савршено уредном дому.”

Дакле, увек када вас заболи глава од гомиле неопегланог веша, играчака свуда по кући, јастучића по поду, сетите се да је и Мари Кондо признала – мала деца и савршено уредан дом не иду заједно.