''Батут'': Нема опасности од епидемије малих богиња

Епидемиолошка ситуација у Србији је стабилна и под контролом и нема опасности по грађане од епидемије малих богиња, изјавила је данас в.д.директора Института за јавно здравље Србије ”Др Милан Јовановић Батут” Верица Јовановић.
Фото Драган Јевремовић

Јовановић је рекла да је, према подацима којима располаже Институт ”Батут”, на територији Косова и Метохије до сада регистровано 12 случајева малих богиња и да се спроводе све мере предострожности и појачаног надзора.
„Треба информисати грађане о неопходности додатне имунизације, што је порука не само за становништво Косова и Метохије, него за целу Србију. Министарство здравља, Институт ”Батут” и сви сарадници у систему здравствене заштите и на терену и оперативно брину о томе”, рекла је Јовановић на стручном симпозијуму ”Микробиолошка дијагностика у надзору над заразним болестима у Србији-изазови 21.века”.
”Наш задатак је да се у оквиру спровођења Акционог плана за имплементацију приступног плана Европској унији унапреде капацитети микробиолошке дијагностике и да се хармонизује пракса и законска регулатива исто примени у свакодневном раду”, рекла је Јовановић.
Она је додала да је данашњи скуп којим се обележава 93 године од оснивања Института за јавно здравље Србије ”Др Милан Јовановић Батут” организован под покровитељством Министарства здравља и уз подршку стручњака са медицинских факултета и Српског лекарског друштва.
Државни секретар у Министарству здравља Ференц Вицко рекао је да је за здравствени систем у Србији важно да се суочи са заразним болестима као изазовима 21.века и да, како је нагласио, ради на јачању капацитета микробилошких лабораторија.
”Морамо бити спремни да адекватно реагујемо на могуће епиедемије јер вируси, бактерије и инфекције не знају за границе. Сада се суочавама са морбилама, а донедавно смо причали о зика вирусу, еболи, пандемији свинсјког грипа, сарсу”, казао је Вицко.
Он је додао да се спроводи пројекат са Италијом под покорвитељством Европске уније која ће кроз фондације помоћи да лабораторије у Србији, како је рекао, буду ”подигнуте на виши ниво”.
„Тако ћемо се приближити законским регулативима Европске уније. Миграције становништва из Азије су још увек у току што носи ризик од ширења вируса, бактерија и разних дргих обољења и зато као регион морамо бити спремни на адекватну реакцију и помоћ тим људима”, рекао је Вицко.
(Танјуг)