“Batut” objavio: 5 preporuka za ponašanje sa decom tokom pandemije

26 jula, 2020

Institut za javno zdravlje za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut” doneo je preporuke kako se treba ponašati u parkovima i dečjim igralištima kako bismo na što efikasniji način zaštitili mališane i sebe.

Preporuke se odnose i na obavezno nošenje maski, ali i odlazak sa mališanima u prodavnicu, što roditelji često rade.

Ove mere trebalo bi da ublaže transmisiju novog virusa i suzbiju epidemiju, a propisana je prevencija za svaku aktivnost gde se građani najlakše mogu zaraziti. Većina preporuka Kriznog štaba do sada je važila u pojedinim gradovima u Srbiji koji su vecćuveli vanrednu situaciju zbog naglog širenja virusa korona, a ove mere će sada važiti za celu teritoriju Srbije.

Na sajtu Instituta “Batut” piše prvenstveno da decu treba voditi u parkove i igrališta koja su blizu mesta stanovanja, jer na taj način se smanjuje upotreba javnog prevoza u kome je mogućnost zaražavanja veoma visoka.

1. Nema deljenja igračaka, sokića…

Generalne preporuke su da se na otvorenom drži distanca, a to u ovom konkretnom slučaju znači da bi trebalo da se deca igraju u što manjim grupama – do petoro dece. Ovo jedino ne važi ako deca žive u istom domaćinstvu. Takođe, preporuka je da se deca igraju samo svojim igračkama kao i da nema deljenja hrane i pića. Takođe je napomenuto da se deca igraju samo onim igračkama koje mogu da se peru ili dezinfikuju.

2. Redovno detetu perite i dezinfikujte ruke

U preporukama se navodi da je dezinfekcija ruku, osim održavanja distance, jedna od najbitnijih mera. Tako se sugeriše roditeljima da uvek kod sebe imaju dezinfekciono sredstvo koje je na bazi 70 odsto alkohola kojim će prskati površine sa kojima se dolazi u kontakt, ali i ručice mališana. Takođe po povratku kući neophodno je da dete temeljno opere ruke.

3. Ne vodite decu sa sobom u kupovinu

Osim ako baš nemate kome da ih ostavite. Ne bi trebalo izlagati mališane velikom broju ljudi u prevozu, prodavnici, redu…

4. Deca do dve godine ne nose maske

Deca mlađa od dve godine ne moraju da nose maske, dok mališani starosti od dve do deset godina bi trebalo da nose maske, ali bi to trebalo vremenski ograničiti na dva sata tako da izbegavajte duže zadržavanje u parku ili igralištu. Takođe, roditelji i staratelji moraju biti u mogućnosti da stalno nadziru mališane dok nose maske.

5. Razgovarajte sa decom o koroni

Kao posebna stavka izdvaja se i da bi roditelji i staratelji trebalo da edukuju decu o značaju pridržavanja ovih mera. U preporukama se dodaje i da to treba uraditi kroz igru. Mališanima je važno objasniti da izbegavaju grljenje, ljubljenje i sve druge prisne kontakte s ljudima, ali i da pored osnovnih higijenskih navika sada treba da upražnjavaju i neke dodatne.

Izvor: Batut, Medik

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama