“Батут” објавио: 5 препорука за понашање са децом током пандемије

26 јула, 2020

Институт за јавно здравље за јавно здравље Србије “Др Милан Јовановић Батут” донео је препоруке како се треба понашати у парковима и дечјим игралиштима како бисмо на што ефикаснији начин заштитили малишане и себе.

Препоруке се односе и на обавезно ношење маски, али и одлазак са малишанима у продавницу, што родитељи често раде.

Ове мере требало би да ублаже трансмисију новог вируса и сузбију епидемију, а прописана је превенција за сваку активност где се грађани најлакше могу заразити. Већина препорука Кризног штаба до сада је важила у појединим градовима у Србији који су вецћувели ванредну ситуацију због наглог ширења вируса корона, а ове мере ц́е сада важити за целу територију Србије.

На сајту Института “Батут” пише првенствено да децу треба водити у паркове и игралишта која су близу места становања, јер на тај начин се смањује употреба јавног превоза у коме је могуц́ност заражавања веома висока.

1. Нема дељења играчака, сокића…

Генералне препоруке су да се на отвореном држи дистанца, а то у овом конкретном случају значи да би требало да се деца играју у што мањим групама – до петоро деце. Ово једино не важи ако деца живе у истом домаћинству. Такође, препорука је да се деца играју само својим играчкама као и да нема дељења хране и пиц́а. Такође је напоменуто да се деца играју само оним играчкама које могу да се перу или дезинфикују.

2. Редовно детету перите и дезинфикујте руке

У препорукама се наводи да је дезинфекција руку, осим одржавања дистанце, једна од најбитнијих мера. Тако се сугерише родитељима да увек код себе имају дезинфекционо средство које је на бази 70 одсто алкохола којим ће прскати површине са којима се долази у контакт, али и ручице малишана. Такође по повратку куц́и неопходно је да дете темељно опере руке.

3. Не водите децу са собом у куповину

Осим ако баш немате коме да их оставите. Не би требало излагати малишане великом броју људи у превозу, продавници, реду…

4. Деца до две године не носе маске

Деца млађа од две године не морају да носе маске, док малишани старости од две до десет година би требало да носе маске, али би то требало временски ограничити на два сата тако да избегавајте дуже задржавање у парку или игралишту. Такође, родитељи и старатељи морају бити у могућности да стално надзиру малишане док носе маске.

5. Разговарајте са децом о корони

Као посебна ставка издваја се и да би родитељи и старатељи требало да едукују децу о значају придржавања ових мера. У препорукама се додаје и да то треба урадити кроз игру. Малишанима је важно објаснити да избегавају грљење, љубљење и све друге присне контакте с људима, али и да поред основних хигијенских навика сада треба да упражњавају и неке додатне.

Извор: Батут, Медик

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама