Батут: У односу на претходну недељу, тренд инциденције обољења сличних грипу на територији Србије је у порасту

4 јануара, 2017

Институту за јавно здравље Србије “Др Милан Јовановић Батут” до 1. јануара пријављен већи број оболелих од обољења сличних грипу него у истом периоду прошле сезоне

Институту за јавно здравље Србије “Др Милан Јовановић Батут” до 1. јануара пријављен већи број оболелих од обољења сличних грипу него у истом периоду прошле сезоне.
Како је наведено на сајту Батута, од 3. октобра 2016. године до 1. јануара пријављено је 70.215 оболелих од обољења сличних грипу. ;
У односу на претходну недељу, тренд инциденције обољења сличних грипу на територији Србије је у порасту.
У периоду од 26. децембра 2016. године до 1. јануара 2017. године Институту за јавно здравље Србије пријављено је 19.708 случајева обољења сличних грипу, што је 1,5 пута више него недеље пре тога.
Највиша узрасно-специфична стопа регистрована је у узрасту од пет до 14 година, а потом у узрасној групи од 0 до четири године.
Према пристиглим пријавама Институту за јавно здравље Србије, до сада су потврђени случајеви грипа са територије Града Београда, Јужнобачког, Рашког, Јужнобанатског, Пчињског, Јабланичког, Мачванског, Севернобачког, Средњебанатског, Севернобанатског, Браничевског, Златиборског, Подунавског, Поморавског, Сремског и Колубарског округа.
Завод за јавно здравље Панчево је пријавио епидемију грипа локалног типа у насељеном месту Омољица, град Панчево. Градски завод за јавно здравље Београд, Завод за јавно здравље Пожаревац, Завод за јавно здравље Ужице, Завод за јавно здравље Шабац, Завод за јавно здравље Ћуприја су пријавили епидемије грипа на територијама своје надлежности, тј. Града Београда, Браничевског, Златиборског, Поморавског и Мачванског округа.
Институт за јавно здравље Војводине пријавио је Институту за јавно здравље Србије четири смртна исхода која се могу довести у везу са оболевањем од грипа. Сви умрли су били хронични болесници и претходно нису били вакцинисани против грипа.
До сад су потврђена два типа вируса инфлуенце: А(Х3) и инфлуенца тип Б.
Међу лабораторијски потврђеним случајевима је најчешће заступљен подтип вируса грипа А (Х3).
С обзиром на карактеристике преноса вируса грипа, поред препорука за јачање имунитета, препоручују се опште мере превенције: избегавање блиских контаката са оболелим особама, редовно прање руку и избегавање додиривања очију, носа и уста прљавим рукама, често проветравање просторија, избегавање боравка у затвореним просторима где се налази велики број људи и одржавање хигијене простора у којима се ради.
Извор: Новости

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама