„Батут” упозорава родитеље: Стварамо генерацију безубих!

Да ли због неправилне оралне хигијене или увреженог мишљења да млечни зубе нису толико битни и да их не треба поправљати, дошли смо у ситуацију да велики број деце узраста до шест година кубури са поквареним зубима.
Према показатељима Института за јавно здравље “Батут” већ годинама имамо неповољан тренд када је у питању однос свих пломбираних и извађених зуба у дечјем узрасту, па је рачуница да на два пломбирана зуба иде једно вађење.

Млечни зуби пуни каријеса

– Драстично је повећан број деце која имају каријес млечних зуба. Разлози за то су различити, од тога да родитељи децу не доводе на време код стоматолога, већ онда када зуб почне да боли или мисле да млечни зуби нису битни и да их не треба поправљати. У том предшколском узрасту уместо да деца имају све здраве зубе, ми морамо да их вадимо, јер је наступила најчешћа комликација, гангренозни каријес – објашњава др Светлсна Поповић, дечји стоматолог у Дому здравља Палилула.
У таквим ситуацијама, наставља стоматолог, није могуће оставити покварен зуб у вилици ради чувања простора за стални зуб, јер по препорукама такви зуби морају да се ваде да не би дошло до заметка сталног зуба.

Чак 90 одсто деце са неправилностима

И када су у питању школска деца, иако расте број посета стоматологу, ситуација није добра. По подацима Института “Батут”, током 2015. године скоро 472.000 школске деце је због каријеса пломбиран зуб, док је код њих 214.000 зуб морао бити извађен.

Лоша хигијена

Да би зуби остали здрави понекад није довољно одржавати само добру оралну хигијену. То потврђује једно од истраживања које је спровео Институт за јавно здравље “Батут”, које је показало да становништво не поклања много пажње оралној хигијени.
Примећено је да постоји низ заблуда – зуби не представљају неки значајан орган у нашем организму, здравље уста и зуба не утиче на опште здравље, а да четкица може да траје неограничено дуго. То је све утицало на појаву великог броја безубости код становништва у четвртој и петој деценији живота.

Зубе прати пола сата после јела

Зато стоматолози саветују да зубе треба прати након сваког оброка, а најмање два пута дневно, после доручка и пре одласка на спавање. Врло је важно знати да се зуби не смеју прати непосредно после јела. У том раздобљу, услед повишене киселости, зубна глеђ је посебно осетљива, па се због чишћења четкицом за зубе може оштетити. После јела са прањем зуба треба причекати најмање 30 минута.
За прање зуба, како саветују стоматолози, треба изабрати четкицу од вештачких влакана која се, за разлику од природних, лако одржавају и брзо суше и нису подложна развоју бактерија. Након употребе, четкицу за зубе треба темељно опрати и добро осушити, а сваких шест до осам недеља обавезно је заменити новом.
Када је реч о пасти за зубе, стручњаци препоручују оне које садрже флуор, који јача и штити зубе. Прање зуба треба да траје око три минута. Четкицом треба што стрпљивије и темељитије, у малим кружним покретима од зубног меса према зубу, најпре обухватити спољну, затим унутрашњу површину.

Утицај исхране

Без сумње, здравље зуба много зависи од начина исхране, а њихов главни непријатељ је шећер.
Првенствено, присутност шећера у храни треба свести на разумну меру. Много је боље јести слатко једном дневно, и то у комбинацији с једним од главних оброка, него више пута на дан. Посебно треба избегавати слаткише попут чоколаде, лизалица, карамела, бомбона и обичних гума за жвакање, јер што су слађи, лепљивији, то је већа опасност од кварења зуба.
Најбоље је да се после нечег слатког поједе нека од намирница која природно чисти зубе, на пример јабука или шаргарепа. Сирово воће или поврће захтева чвршће, снажније и дуже жвакање, које само по себи придоноси бољем чишћењу усне шупљине и тако смањује ризик од кварења зуба.
Соња Тодоровић
Извор: Блиц