Batut upozorava: Stvaraju se uslovi za epidemiju malih boginja, obuhvat dece imunizovane MMR vakcinom na zabrinjavajućem nivou

decembar 15, 2022

Tokom 2021. godine MMR vakcinu koja štiti od malih boginja, zauški i rubeole, u Srbiji je primilo 74,8 odsto dece, saopštio je Institut za javno zdravlje Srbije Dr Milan Jovanović Batut. To je daleko ispod očekivanog obuhvata od 95 odsto koji obezbeđuje jak imunološki bedem i dobru zaštitu nacije od malih boginja.

Foto: Canva

Srbija je poslednju epidemiju malih boginja imali 2017. godine, kada je zaraženo više od 5.800 ljudi, a preminulo 15 osoba.

Lekari su i tada upozoravali da može doći do epidemije jer je tokom 2016. godine cepivo primilo 81 odsto mališana, a u godini ozbiljne epidemije 85,2 odsto mališana. Roditelji su se trgli tek kada su počele da se pune bolnice i umiru deca, te je 2018. godine vakcinu primilo 93,4 odsto dece.

MMR vakcina daje se u dve doze – prvu dozu deca primaju u drugoj godini života, odnosno u 13. ili 14. meseci, a drugu pred polazak u školu.

U izveštaju Batuta se navodi da obuhvat od 95 odsto MMR vakcinacijom nije postignut ni u jednom okrugu, dok je obuhvat veći od 90 odsto dostignut u svega tri od ukupno 25 okruga: Borskom u centralnoj Srbiji i Severnobanatskom i Severnobačkom okrugu u Vojvodini.

Izvor: Euronew Srbija

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama