Беба се буди ноћу – зашто?

1 маја, 2017

 
Вртоглавом брзином време лети па понекад нисмо ни свесне кроз шта све пролазимо док наши мали анђели расту. Ако не забележите ситуације и искуства стежена са првим дететом лако вам се може десити да рођењем друге бебе поново пролазите кроз исти мали пакао. Ситуација ће бити још тежа ако је разлика у годинама између ваше деце већа па ће стечено искуство брзо да бледи јер га не користите. Зато драге маме, памтите, бележите и поново читајте.

Зашто се бебе ноћу буде и зашто плачу?
Већ сте научиле лекарску причу да је бебин нервни систем још увек незрео и да је сасвим нормално и природно да се бебе до треће године живота буде и да на то морате да се навикнете. Међутим, желимо да вам скренемо пажњу на још неколико битних детаља.
 
Прво, дете треба волети, морате га безгранично слушати и ослушкивати. Шта то значи? Значи да само огромном количином љубави коју сте спремни да пружите, без икакавих проблема можете да решавате ситуације које вам се намећу. Ослушкивати и слушати дете значи дисати његовим плућима, пратити његове потребе, жеље, могућности и развој. Ако се тако поставите према вашем чеду, сигурни смо да ћете са осмехом проводити сваки дан материнства.
 
Друго, ако се ваша беба ноћу буди, треба да се запитате да ли је гладна или жедна (банално али истинито). Сви су вам сигурно причали о овом битном “детаљу” а да ли вам је ико рекао да не храните бебу ако за то није време. Примера ради, ако је ваш бебац одавно избацио ноћни оброк немојте јој услишити жељу и поново је навикавати на то. Обиће вам се о главу, верујете! Боље је да јој понудите мало воде која ће је заварати до јутра када ће уредно добити своју порцију. Веома често је бебама, без обзира на узраст, довољно неколико гутљаја воде па да мирно проведу остатак ноћи.
 
Треће, ваша беба се пробудила јер је нешто ружно сањала. И то може да буде разлог буђења. Тада пратите своје чедо. Можда бебе-се-буде2 је дете имало лош дан који ће бурно, још једанпут, проживети у току ноћи и ето довољно разлога да вас узнемири и наруши сан.
Ако препознате овакву ситуацију, помазите свог бебца, нека чује ваш умирујући глас, окрените га на другу страну, положај у којем ће лакше заспати. Уколико се деси да после неколико минута ово не помаже, бебу узмете из креветића и тихо јој причајте или певушите песмицу коју добро зна. Веровали или не, глас мајке лечи много више од било чега.
 
Четврто, ево још неколико баналних ситуација. Ваша беба се пробудила иако сте сигурне да није ни гладна ни жедна, и да не “наступа” никаква болест (температура “хоће” да порасте ноћу) а оне су ипак плакале. Тражећи решење за неутешни плач своје бебе открићете да се пелена превише уврнула, да сте је превише стегли при повијању после вечерњег купања, да сте претерано ушушкали бебицу из страха да се не би прехладила – беби је топло, да је температура у соби била изнад дозвољене (опет из страха). Проветрите просторију где беба спава.
Веровали или не, мале анђеле може да пробуди и центрифуга веш машине.
 
Беба се прејела
Још нешто, немојте беби дозволити да се увече преједе – готово сигурно ће се будити ноћу. У оваквим ситуацијама приметићете да ваше дете стење и да се напиње. У том случају, идеална поза је да бебу ставите себи на груди, повијете њене ножице колико год беба то дозволи и лагано јој масирате леђа у смеру супротном казаљке на сату. Ако вашој мрвици више прија да је привијете уз себе тако да јој масиратре стомачић онда нека масажа крене у смеру казаљке на сату. Свакако да је пожељо да при том тихо певушите или причате без обзира на то што анђелак не престаје са “својом сиреном”.
 
Наравно, ништа од овог није страшно и ништа од овог побројаног неће утицати на развој детета.
Ницање зуба
Постоје ситуације које нису ни налик овима од вас се очекује да их препознате и да правилно реагујете. Примера ради, вашем детету ничу зуби, и наравно да су такве ноћи мучне. Бебе се тада буде, најчешће, вриштањем, јер и њих је пробудио оштар бол.
На тржишту постоји десетак гелова намењених овој сврси који сјајно помажу у “зубним” ситуацијама а би било добро да их набавите пре него што вам се јави проблем. Гел ће вам помоћи.
Без обзира на то што је тад тешко прстом додирнути бебине десни, (оне се опиру на све начине јер покушавате дирнути болно место), морате бити јаче од њих и “савладати противника”. Кад успете да једном руком стиснте обрашчиће тако да беба мора да зине, прстом друге руке намажите црвени део десни поменутим гелићем. Нека вас не брине то што ће га беба брзо прогутати. Сви поменути гелови делују веома брзо, тачније, расхлађују болно место.
Немојте користити народни лек стављања вина или ракије на бебине десни. То није добро – само ћете опити малишана, успавати га и тренутно решити проблем.
 
Запушен носић
Ако вам се деси којим случајем да ваше чедо одједном ноћу почне да кашље иако није прехлађено, има запушен нос, а налазите се у стану са централним грејањем будите сигурне да је ваздух у соби сув. Уколико нисте у могућности да на радијаторима држите испариваче (деца их ћесто руше), на радијаторима увек држите влажне пешкире или собу редовно и често проветравајте.
 
Радите то и ноћу али пре тога бебу однесите у другу просторију или једноставно, добро је ушушкајте тих неколико минута колико ће прозор бити отворен. Изненадићете се како бебама то прија.
 
И, још нешто. Било би пожељно да у оваквим ситуацијама свом детету пре него што га успавате, у носић убризгате “чаробну течност” – стерилну слану (морску) воду или обични физиолошки раствор. На тржишту их има неколико. Овакве воде у виду спреја довољно ће навлажити исушени носић и омогућити беби миран сан. На овај начин избегавате употребу било којих капи за нос које могу бити штетне за носну слузницу. После “третмана” бићете изненађене како ће брзо нестати и кашаљ и плач.
 
Извор:www.stetoskop.info

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама