Бебе само желе да спавају уз неког кога воле. Зар то не желе сви?

12 јануара, 2020

Не знам да ли сте приметили (ја јесам) да је све мање оних коментара којима вас окружење засипа, а који се тичу спавања са дететом у истом кревету. И на овом порталу смо разбили предрасуде о томе па се чини да је сад свима јасно да спавање у истом кревету са дететом НЕ ШТЕТИ ни на који начин његовом развоју. Да успављивање детета доноси само позитивне ефекте у смислу повезивања, уливања сигурности и самопоуздања и осећаја припадности. 

Доктор Нилс Бергман са универзитета Кејптаун у Јужној Африци каже да би новорођенчад за оптималан развој требало да спавају на грудима мајки првих неколико недеља живота. Такође, у мамином кревету би требало да остану до треће, па чак и четврте године. 

Анализирано је 16 новорођенчади која су спавала на мајчиним грудима, а онда и у кревецу. А резултати? Срце бебе је под троструко већим стресом када спава сама.

Дакле, јасно је као дан и нема никакве сумње – ако вам прија да спавате поред свог детета, само напред. Па, све што дете жели је да спава поред неког кога воли. Зар то не желимо и ми?

Најчешће је одговор да, с тим што су маме и тате на крају дана исцрпљени и квалитетан сан им је преко потребан. Те маме и тате понекад спавају са својим бебама, иако то значи да ће се пробудити уморни, јер знају да је привикавање детета на самостално спавање у раном узрасту тако што ћете га оставити да се успава плачући – сурово. Кад плаче јер не жели да буде сама, беба само тражи близину, сигурност и пажњу. Игнорисањем плача ви јој те, основне потребе, ускраћујете.

Па, како онда удовољити и уморним родитељима и беби? Са првом бебом сам од кревеца одустала већ после две недеље, а са другом креветац нисам ни уносила у спаваћу собу јер сам нашла идеално решење – колевка која се монтира поред родитељског кревета на висину која се може подешавати све до 86 центиметара. Једна страница се једноставно спушта, па смо ми креветац подесили на висину нашег кревета и спустили страницу, а креветац се толико једноставно склапа и заузима јако мало места, па је ишао с нама где год да смо путовали.

Бебац сада више није бебац, па је креветац прослеђен даље, али могу слободно да кажем да је то била једна од бољих инвестиција у наш квалитетан сан и супер начин да свима буде потаман – да се наспавамо и да нико не мора да спава сам ;).

А. Цвјетић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама