Бебе у стомаку имају емоционалне и интуитивне способности да осете љубав родитеља

9 јуна, 2016

Пре но што се роде, реагују на јаке звуке, повезују се с родитељима и више воле слатке укусе од сланих. Неки стручњаци кажу да је све рефлексно, док се други не слажу с тим
TRUDNO
Бебе пре рођења нису мирне и несвесне своје околине. До порођаја се забављају и тиме крате време разним активностима. Стручњаци се слажу да бебе померају прсте, руке и ноге, сисају палац, зевају и сањају. То су само неке од невероватник ствари које беба у стомаку ради.
За ритмичко поскакивање стомака криво је штуцање фетуса. Осећају га многе труднице, а почиње већ крајем првог тромесечја. Сврха штуцања је ‘испирање’ плућа плодовом водом у коју беба мокри и враћа натраг – појаснио је гинеколог др. Ерден Радончић.
Родитељи понекад добију фантастичну слику УЗВ-а на којој беба изгледа као да се смеје. Британски научници потврдили су да се бебе заиста смеју, а могу се и мрштити, наборати нос или подићи обрве. Но осим што се смеју, фетуси и плачу.
Истраживање је показало да бука ниске фреквенције усмерена према стомаку код фетуса у трећем тромесечју изазива понашање које изгледа као плакање. Беба отвара уста, неправилно дише, а научници су чак примиметили и дрхтање усана. Често на 4Д ултразвуку видимо смешак, сисање палца, отварање очију, и то у каснијој фази трудноће, након 32. недеље. Већином су ти покрети рефлексни – објашњава гинеколог Радончић.
Фетус чује и реагује на звуке већ од 16. недеље, што је чак и пре него што је уво потпуно развијено. Активно почињу слушати у 24. недељи. У четвртом месецу фетус реагује на гласан звук на посебан начин. Giselle E. Whitwell , музичар едукатор и терапеут, као пример наводи жену која је у 7. месецу трудноће посетила зоолошки врт и гледала храњење лавова. Због снажних крикова фетус је реаговао ударцима због којих се трудница није осећала добро. Касније се испоставило да је дете у седмој години имало блажи поремећај слуха, али је реаговало кад је гледало и слушало на телевизији рику лавова.
Научници тврде да се, осим посебне везе међу близанцима, ствара и веза мајке и бебе већ и пре рођења. Задњих 10 недеља трудноће, бебе врло активно слушају мајчин глас и оно што им говори. Др. Цариста Луминаре-Росен, аутор књиге “Родитељство почиње пре зачећа”, спомиње истраживања која су показала да бебе у стомаку имају емоционалне и интуитивне способности да осете љубав родитеља.
– Бебе могу видети, чути, окусити, осећати, памтити и размишљати пре рођења – став је доктора. Према новијем истраживању, бебе не само да реагују на глас мајке него већ у стомаку почињу учити и језик! Једна студија показала је да новорођенчад већ неколико сати након рођења разликују материњи од других језика.
Фетус осећа укусе кроз плодову воду. Према научницима, након 15. недеље беба ће заволети слатке укусе више од осталих и прогутаће више амнионске воде кад је тог укуса.
Амнионску воду ствара мајчино тело док беби не почну да раде бубрези у 4. месецу трудноће. Тада беба придоноси стварању плодове воде на необичан начин. Беба гута плодову воду која затим пролази кроз пробавни систем у бубреге, прочисти се и враћа натраг у амнионску врећу као урин. Тако бебе, практично пијући свој урин, вежбају пробавне и уринарне саставе пре него што се роде.
Светло и тама
Вид се развија посљедњи од свих чула, а новорођенче слабо види још неко време након рођења. Ипак, научници тврде да су фетуси способни да разликују светло од таме. Понекад се и окрећу према извору светла.
Извор: Новости

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама