Београдске школе подсећају родитеље да поштују Школски календар

Да је скијање у фебруару и спајање распуста са још неколико радних дана постала навика многим родитељима говори и чињеница да су поједине београдске школе на Вајбер групе послале подсетник како би родитељима дали до знања да очекују да се Школски календар поштује.

Скијалишта су, кажу угоститељи, најпунија управо за Сретење. Гужве почињу викенд пре празника и трају читаве недеље, а туриста је тад осетно више него током јануарског распуста. Ово вероватно из разлога што у јануару школска пауза траје читаве три недеље, па се љубитељи зимских спортова „распореде“, а у фебруару похрле на планине сви у исто време.

Због великог броја деце која из године у годину одсуствују са наставе по неколико дана више него што им то распуст омогућава, поједине београдске школе апеловале су на родитеље да се држе Школског календара за текућу годину, који каже да деца у понедељак и уторак треба да буду на настави.

– Поштовани родитељи, Обзиром на то да ће ускоро мали распуст, уколико сте планирали путовања скрећемо Вам пажњу да иста планирате у складу са школским календаром, одобравамо само молбе где дете путује зато што му негде друго живе отац/мајка или на спортске турнире. Зимовања и летовања више не одобравамо и неопходно је правдати изостанке како је прописано. – стоји у саопштењу упућеном родитељима у једној београдској школи.

Како у обавештењу стоји, одсуства ван оних планираних Календаром одобраваће се у изузетним случајевима, те да родитељи у супротном морају правдати изостанке „како је прописано“. То, вероватно, значи лекарским оправдањем. А то значи, спремите се за још веће гужве у дечјим диспанзерима кад се распуст заврши.