Beogradske škole podsećaju roditelje da poštuju Školski kalendar

10 februara, 2023

Da je skijanje u februaru i spajanje raspusta sa još nekoliko radnih dana postala navika mnogim roditeljima govori i činjenica da su pojedine beogradske škole na Vajber grupe poslale podsetnik kako bi roditeljima dali do znanja da očekuju da se Školski kalendar poštuje.

Skijališta su, kažu ugostitelji, najpunija upravo za Sretenje. Gužve počinju vikend pre praznika i traju čitave nedelje, a turista je tad osetno više nego tokom januarskog raspusta. Ovo verovatno iz razloga što u januaru školska pauza traje čitave tri nedelje, pa se ljubitelji zimskih sportova “rasporede”, a u februaru pohrle na planine svi u isto vreme.

Zbog velikog broja dece koja iz godine u godinu odsustvuju sa nastave po nekoliko dana više nego što im to raspust omogućava, pojedine beogradske škole apelovale su na roditelje da se drže Školskog kalendara za tekuću godinu, koji kaže da deca u ponedeljak i utorak treba da budu na nastavi.

– Poštovani roditelji, Obzirom na to da će uskoro mali raspust, ukoliko ste planirali putovanja skrećemo Vam pažnju da ista planirate u skladu sa školskim kalendarom, odobravamo samo molbe gde dete putuje zato što mu negde drugo žive otac/majka ili na sportske turnire. Zimovanja i letovanja više ne odobravamo i neophodno je pravdati izostanke kako je propisano. – stoji u saopštenju upućenom roditeljima u jednoj beogradskoj školi.

Kako u obaveštenju stoji, odsustva van onih planiranih Kalendarom odobravaće se u izuzetnim slučajevima, te da roditelji u suprotnom moraju pravdati izostanke “kako je propisano”. To, verovatno, znači lekarskim opravdanjem. A to znači, spremite se za još veće gužve u dečjim dispanzerima kad se raspust završi.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


6 komentara na "Beogradske škole podsećaju roditelje da poštuju Školski kalendar

 1. Duška kaže:

  Gospoda skijaši će doneti opravdanje iz neke privatne klinike. Neće valjda čekati satima sa običnim narodom zbog opravdanja.

 2. Vesna kaže:

  Škole ovakvim pristupom preuzimaju ulogu onih koji su nadležni za odlučivanje o deci. To ne samo da je protivpravno već je protiv volje i roditelja i dece da bar malo vremena provodu zajedno i brzbrižno. Škola je okupirala svo životno vreme deteta besmisleno obimnim gradivom, a sada bi da tu okupaciju prošire i na vreme sa porodicom i te retke trenutke odmora. Korisnije je ukinuti škole jer su postale kao zatvorske ustanove koje onemogućavaju i minimalne slobode. Pokrenite takvu inicijativu da se ukinj i videćete kako će njihova nadležnost da se vrati tamo gde joj je mesto. Škola je biznis i diktatura besmislom, štetna je za decu porodicu i svet. Kada ukinemo ove zatvorske ustanove islobodićemo i um i dušu

 3. Anica kaže:

  Roditelji ne fermaju ni školski kalendar,ni plan i program,niti ishode i standarde učenja,ni pravilnike,propise itd.Sve bolje znaju,većina.

  1. Bzvz kaže:

   Pa naravno da ja znam sta je bolje za moje dete od ucitelja, nastavnika ili profesora. Njih ne interesuju deca i njihovo znanje, njih samo interesuje kako da popune fond casova i da zadrze posao. Danas se iz skole izlazi gluplji nego kada si je upisao. Skola je postala nuzno zlo.

 4. Lela kaže:

  Podsećam školu da školski kalendar ne prati moju platnu listu. Ako mislite da ću uskratiti svom detetu zimski odmor, jer nemam para da papreno platim to isto za vreme zimskog raspusta, varate se, ili mislite da je skijanje samo za odabrane? Neće se u školi ništa značajno dogoditi za ta 2-3 dana, tamo se ništa značajno ne događa već decenijama!

 5. Mija kaže:

  Pa kad ste tako pametni i sve znate zasto onda ne stavite raspuste u terminima kada ljudi idu na takve odmore??? Bilo bi manje izostanaka i svi srecni.

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama