Predavači i učesnici kampa pokušaće da otkriju kako se to saznaje svet, iz ugla nas samih i iz ugla nas kao društva, ali će se pitati i kako funkcioniše svet, nešto što i mi odrasli ne razumemo baš uvek. Postavljaće pitanja kao što su „Šta je igra?“, „Gde stanuje moć?“, „Šta je dobro a šta loše?“, „Šta psi mogu da nam kažu?“. Možda neće dobiti odgovore na sva, ali će sigurno naučiti kako bi to naučnici mogli da saznaju. Na kampu će biti i dežurni naučnici koji će pomoći deci da urone u svet nauke, kroz psihologiju, filozofiju, sociologiju i druge srodne nauke, kao i naučni demonstratori sa kojima će deca lakše shvatiti nauku.

Detaljnije o kampu

Kamp traje 5 dana, deca se uključuju u svaki dan jer se obrađuju različite teme. Svako jutro započinje tako što se okupe na video-pozivu, od 10 do 12 časova, kada je organizovano gostovanje naučnika koji se bave odabranom naučnom temom tog dana i razgovor sa njima. Nakon toga sledi „razmrdavanje“ , pa razrađivanje ideja i priprema eksperimenata od strane naučnih demonstratora. Deca će u timovima, zajedno sa naučnim demonstratorima, pripremiti dnevne istraživačke zadatke i metodologiju istraživanja koju će koristiti. Cilj kampa je da se deca podstaknu da društveno-humanističke fenomene posmatraju kao uhvatljive i dostupne, da ih analiziraju i da koriste metodologije poput posmatranja, ček-listi, intervjua, mapiranja, kreiranja upitnika, osmišljavanja i korišćenja psiholoških testova, eksperimenata.

Potom se od podneva komunikacija sa decom preseljava u vajber zajednice. Deca su već pripremila dnevne istraživačke zadatke koje onda sami istražuju, prave, pripremaju, a tim Centra za promociju nauke je dostupan na platformi do 20 sati kada se organizuje kviz. Cilj kviza je da se deca zabave, ali i prisete i uokvire otkrića koja su tog dana saznali.

Poslednji dan kampa je predviđen za slavlje i prikazivanje svih rezultata pa će biti organizovan samo kao devedesetominutna razmena među decom i našim timom na video-pozivu.

Kako učestvovati na DNK?

Da biste učestvovali, potrebno je da volite nauku i istraživanja i da imate uređaj sa pristupom internetu, kao i društvenim mrežama i platformama koje ćemo koristiti tokom kampa (Viber, Zoom, YouTube).

Svoje dete možete prijaviti isključivo putem ovog linka:

https://eforma.cpn.rs/dnk-2022/

Program je u potpunosti besplatan za sve učesnike, ali su prijave obavezne jer je broj učesnika ograničen na 500 dece. Program je organizovan i prilagođen za decu osnovnoškolskog uzrasta. Roditelji će nedelju dana pre početka kampa dobiti sve potrebne linkove za uključenje, kao i vodič za roditelje sa odgovorima na najčešća pitanja koja ste do sada imali tokom prethodnih kampova.