Предавачи и учесници кампа покушаће да открију како се то сазнаје свет, из угла нас самих и из угла нас као друштва, али ће се питати и како функционише свет, нешто што и ми одрасли не разумемо баш увек. Постављаће питања као што су „Шта је игра?“, „Где станује моћ?“, „Шта је добро а шта лоше?“, „Шта пси могу да нам кажу?“. Можда неће добити одговоре на свa, али ће сигурно научити како би то научници могли да сазнају. На кампу ће бити и дежурни научници који ће помоћи деци да уроне у свет науке, кроз психологију, филозофију, социологију и друге сродне науке, као и научни демонстратори са којима ће деца лакше схватити науку.

Детаљније о кампу

Камп траје 5 дана, деца се укључују у сваки дан јер се обрађују различите теме. Свако јутро започиње тако што се окупе на видео-позиву, од 10 до 12 часова, када је организовано гостовање научника који се баве одабраном научном темом тог дана и разговор са њима. Након тога следи „размрдавање“ , па разрађивање идеја и припрема експеримената од стране научних демонстратора. Деца ће у тимовима, заједно са научним демонстраторима, припремити дневне истраживачке задатке и методологију истраживања коју ће користити. Циљ кампа је да се деца подстакну да друштвено-хуманистичке феномене посматрају као ухватљиве и доступне, да их анализирају и да користе методологије попут посматрања, чек-листи, интервјуа, мапирања, креирања упитника, осмишљавања и коришћења психолошких тестова, експеримената.

Потом се од поднева комуникација са децом пресељава у вајбер заједнице. Деца су већ припремила дневне истраживачке задатке које онда сами истражују, праве, припремају, а тим Центра за промоцију науке је доступан на платформи до 20 сати када се организује квиз. Циљ квиза је да се деца забаве, али и присете и уоквире открића која су тог дана сазнали.

Последњи дан кампа је предвиђен за славље и приказивање свих резултата па ће бити организован само као деведесетоминутна размена међу децом и нашим тимом на видео-позиву.

Како учествовати на ДНК?

Да бисте учествовали, потребно је да волите науку и истраживања и да имате уређај са приступом интернету, као и друштвеним мрежама и платформама које ћемо користити током кампа (Viber, Zoom, YouTube).

Своје дете можете пријавити искључиво путем овог линка:

https://eforma.cpn.rs/dnk-2022/

Програм је у потпуности бесплатан за све учеснике, али су пријаве обавезне јер је број учесника ограничен на 500 деце. Програм је организован и прилагођен за децу основношколског узраста. Родитељи ће недељу дана пре почетка кампа добити све потребне линкове за укључење, као и водич за родитеље са одговорима на најчешћа питања која сте до сада имали током претходних кампова.