Besplatan internet i tablete će dobiti svi mlađi osnovci u Beogradu, a njihovi učitelji računare

1 juna, 2021

Početkom godine zamenik gradonačelnika Goran Vesić najavio je da će svi osnovci od prvog do četvrtog razreda u Beogradu dobiti tablet računare i digitalne udžbenike.

Foto: Canva

Osnovne škole, ipak, još nisu dobile zvaničan dopis Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, niti Skupštine grada o podeli besplatnih digitalnih udžbenika i tableta.

U školama uveliko traje procedura nabavke školskih knjiga. Prosvetari i roditelji su složni u oceni da su deci, pogotovo mlađim osnovcima, pored elektronskih, neophodni i štampani udžbenici.

Škole su bile u obavezi da, najkasnije 60 dana od dana objavljivanja liste odobrenih udžbenika, nadležnom ministarstvu dostave spisak izabranih knjiga. Ove godine, bira se novi nastavni materijal za četvrti i osmi razred, koji rade po reformisanom nastavnom planu, dok za ostale ostaju isti kompleti kao lane.

– Očekujemo da ćemo uskoro dobiti neke dodatne informacije o podeli besplatnih udžbenika, odnosno kodova za njihovu upotrebu – navodi Dragoljub Gačić, direktor OŠ “Nikola Tesla”, najveće osmoletke u Srbiji. – Poslali smo spisak odabranih knjiga, čekamo odgovor nadležnih. Roditelji su za to da đaci i dalje koriste štampane knjige i većina će i kupiti deci.

I direktor OŠ “Gornja varoš” u Zemunu Ilija Mirović kaže da nije dobio nikakve informacije o podeli besplatnih udžbenika i ističe da su i u ovoj školi, roditelji stava da đaci treba da uče i iz klasičnih školskih knjiga.

– Moje dete na jesen kreće u treći razred i svakako ću kupiti komplet štampanih knjiga – kaže Dragana Ilić, majka. – Lepo se što Grad hoće da pomogne, ali mislim da su klasični udžbenici neprevaziđeni. Nije mi jasno kako će deca raditi, a učitelji pregledati domaće zadatke koje rade u elektronskim knjigama. Posebno su štampane knjige potrebne prvacima, koji tek uče slova i brojeve, treba da vežbaju i opuštaju ruku pišući.

Grad će kupiti 67.592 tableta, a svaki će imati karticu uz besplatni vaj-faj, pa će svako dete imati besplatni internet kod kuće, najavio je nedavno Goran Vesić, zamenik gradonačelnika.

– Tableti će biti podeljeni putem škola, roditelji će ih zaduživati, a mi ćemo sredinom juna raspisati konkurs za kupovinu digitalnih udžbenika – rekao je Vesić. – Svako dete će dobiti digitalnu verziju udžbenika. Kupujemo takođe 6.949 laptopova za nastavnike koji rade sa tom decom i svaki od njih će dobiti laptop kako bi mogao da održava nastavu koristeći digitalne udžbenike.

Izvor: Novosti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama