Бесплатан интернет и таблете ће добити сви млађи основци у Београду, а њихови учитељи рачунаре

Почетком године заменик градоначелника Горан Весић најавио је да ће сви основци од првог до четвртог разреда у Београду добити таблет рачунаре и дигиталне уџбенике.

Foto: Canva

Основне школе, ипак, још нису добиле званичан допис Министарства просвете, науке и технолошког развоја, нити Скупштине града о подели бесплатних дигиталних уџбеника и таблета.

У школама увелико траје процедура набавке школских књига. Просветари и родитељи су сложни у оцени да су деци, поготово млађим основцима, поред електронских, неопходни и штампани уџбеници.

Школе су биле у обавези да, најкасније 60 дана од дана објављивања листе одобрених уџбеника, надлежном министарству доставе списак изабраних књига. Ове године, бира се нови наставни материјал за четврти и осми разред, који раде по реформисаном наставном плану, док за остале остају исти комплети као лане.

– Очекујемо да ћемо ускоро добити неке додатне информације о подели бесплатних уџбеника, односно кодова за њихову употребу – наводи Драгољуб Гачић, директор ОШ “Никола Тесла”, највеће осмолетке у Србији. – Послали смо списак одабраних књига, чекамо одговор надлежних. Родитељи су за то да ђаци и даље користе штампане књиге и већина ће и купити деци.

И директор ОШ “Горња варош” у Земуну Илија Мировић каже да није добио никакве информације о подели бесплатних уџбеника и истиче да су и у овој школи, родитељи става да ђаци треба да уче и из класичних школских књига.

– Моје дете на јесен креће у трећи разред и свакако ћу купити комплет штампаних књига – каже Драгана Илић, мајка. – Лепо се што Град хоће да помогне, али мислим да су класични уџбеници непревазиђени. Није ми јасно како ће деца радити, а учитељи прегледати домаће задатке које раде у електронским књигама. Посебно су штампане књиге потребне првацима, који тек уче слова и бројеве, треба да вежбају и опуштају руку пишући.

Град ће купити 67.592 таблета, а сваки ће имати картицу уз бесплатни вај-фај, па ће свако дете имати бесплатни интернет код куће, најавио је недавно Горан Весић, заменик градоначелника.

– Таблети ће бити подељени путем школа, родитељи ће их задуживати, а ми ћемо средином јуна расписати конкурс за куповину дигиталних уџбеника – рекао је Весић. – Свако дете ће добити дигиталну верзију уџбеника. Купујемо такође 6.949 лаптопова за наставнике који раде са том децом и сваки од њих ће добити лаптоп како би могао да одржава наставу користећи дигиталне уџбенике.

Извор: Новости