Besplatni udžbenici i za narednu školsku godinu

april 17, 2020

Ministarstvo prosvete nastaviće i za narednu školsku godinu obezbeđivanje besplatnih udžbenika za deo učenika osnovne škole, potvrđeno je Danasu u tom ministarstvu.


Međutim, u ovom trenutku nije poznato da li će zbog situacije sa pandemijom korona virusa na besplatne školske knjige moći da računa veći broj đaka nego dosad. Država je, podsetimo, do sada obezbeđivala besplatne udžbenike za decu iz porodica koje primaju socijalnu pomoć, đake sa smetnjama u razvoju i učenike koji su treće ili svako naredno rođeno dete koje je u sistemu školovanja.

Zasad nema najave da bi Ministarstvo moglo da preduzme dodatne mere kako bi olakšalo porodicama kupovinu udžbenika.

Na pitanje Danasa da li razmišljaju da smanje broj udžbeničkih jedinica koje škole traže, jer se pokazalo da se mnoge knjige uopšte ne koriste, iz Ministarstva su nam odgovorili da „škole nabavljaju udžbenike u skladu sa planom udžbenika koji definiše sastav udžbeničkog kompleta“, ne precizirajući da će se taj plan menjati.

U narednoj školskoj godini po novim udžbenicima radiće učenici trećeg i sedmog razreda, a škole imaju pravo da izvrše ponovni odabir udžbenika za drugi i šesti, ili da potvrde prošlogodišnji izbor. Škole imaju rok da se opredele po kojim udžbenicima će raditi najkasnije do 8. maja.

Zbog vanrednog stanja odluke o izboru udžbenika se usvajaju elektronskim putem. Kada je reč o udžbenicima na jezicima nacionalnih manjina, Ministarstvo će katalog udžbenika za školsku 2020/21. objaviti polovinom maja, a rok za izbor udžbenika biće 1. jun.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


2 komentara na "Besplatni udžbenici i za narednu školsku godinu

 1. Julkica kaže:

  Zato trece i četvrto dete po rodenju nemaju prava na besplatne udžbenike a obe idu u skolu ako neko moze da mi objasni

 2. Vesna kaže:

  Dobar dan, interesuje me kako da pribavim potvrde za ostalo dvoje dece u vezi besplatnih udžbenika po osnovu treceg deteta.
  Cerka Visa vaspitacka skola u Novom Sadu
  Sin 4Srednja skola u Kostolcu.U pitanju je N.sad
  Unapred hvala

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama