Бесплатни уџбеници и за наредну школску годину

17 априла, 2020

Министарство просвете наставиће и за наредну школску годину обезбеђивање бесплатних уџбеника за део ученика основне школе, потврђено је Данасу у том министарству.


Међутим, у овом тренутку није познато да ли ће због ситуације са пандемијом корона вируса на бесплатне школске књиге моћи да рачуна већи број ђака него досад. Држава је, подсетимо, до сада обезбеђивала бесплатне уџбенике за децу из породица које примају социјалну помоћ, ђаке са сметњама у развоју и ученике који су треће или свако наредно рођено дете које је у систему школовања.

Засад нема најаве да би Министарство могло да предузме додатне мере како би олакшало породицама куповину уџбеника.

На питање Данаса да ли размишљају да смање број уџбеничких јединица које школе траже, јер се показало да се многе књиге уопште не користе, из Министарства су нам одговорили да „школе набављају уџбенике у складу са планом уџбеника који дефинише састав уџбеничког комплета“, не прецизирајући да ће се тај план мењати.

У наредној школској години по новим уџбеницима радиће ученици трећег и седмог разреда, а школе имају право да изврше поновни одабир уџбеника за други и шести, или да потврде прошлогодишњи избор. Школе имају рок да се определе по којим уџбеницима ће радити најкасније до 8. маја.

Због ванредног стања одлуке о избору уџбеника се усвајају електронским путем. Када је реч о уџбеницима на језицима националних мањина, Министарство ће каталог уџбеника за школску 2020/21. објавити половином маја, а рок за избор уџбеника биће 1. јун.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


2 коментара на "Бесплатни уџбеници и за наредну школску годину

 1. Julkica каже:

  Zato trece i četvrto dete po rodenju nemaju prava na besplatne udžbenike a obe idu u skolu ako neko moze da mi objasni

 2. Vesna каже:

  Dobar dan, interesuje me kako da pribavim potvrde za ostalo dvoje dece u vezi besplatnih udžbenika po osnovu treceg deteta.
  Cerka Visa vaspitacka skola u Novom Sadu
  Sin 4Srednja skola u Kostolcu.U pitanju je N.sad
  Unapred hvala

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама