Без дела норме остаје 2637 наставника

Број прекобројних наставника у основним и средњим школама широм Србије познат је и за ову годину, па је тако без дела часова и норме остало њих 2.637, пишу Новости.

Према подацима Уније синдиката просветних радника Србије, са непотпуним радним временом ради укупно 12.100 наставника.

Foto: Canva

С друге стране, у синдикату кажу да, према подацима Министарства просвете, слободних радних места има 42.112, али су то већином делимичне норме, а не места с пуним фондом часова. Међутим, на том списку су сви они који не постоје у систему, као што су наставници математике, физике и немачког језика, такође ту су и места на којима раде труднице и породиље, неко ко је болестан…

Наставници који су технолошки вишак у својој школи конкуришу за посао у другој образовној установи у којој је упражњено одговарајуће радно место. Они имају предност у односу на колеге које ту већ предају, али су запослени на одређено време. Такође, они који су изгубили део норме, надокнађују те часове у некој другој школи у којој нема наставника одређеног предмета.

Подаци Уније синдиката просветних радника показују да је од 2015. године распоређено око 30.000 наставника. Подаци показују и да је више од 14.000 наставника који су радили на одређено добило сталан посао, с тим да је њихово запошљавање ишло по фазама. Сада је на реду шеста фаза запошљавања на упражњена радна места, а министар Бранко Ружић најавио је да ће ускоро бити објављен конкурс за још 2.553 радних места у оквиру шесте фазе.

У Унији синдиката просветних радника објашњавају за Новости да ће просветни радници који не нађу нови посао у наредних годину дана примати 65 одсто од плате, само уколико су пре губитка посла имали пуну норму. А уколико се не запосле поново, те дефинитивно остану технолошки вишак, добиће отпремнину.

Извор: Новости