БЕЗ ПРВОГ ЧАСА У ПОНЕДЕЉАК: Још један просветни синдикат ступа у ШТРАЈК УПОЗОРЕЊА

Синдикат радника у просвети Србије (СРПС) најавио је да ће у понедељак ступити у шрајк упозорења и да у 600 школа неће бити одржан први час у јутарњој и први час у поподневној смени.
Како се наводи у саопштењу, штрајк упозорења биће организован због неиспуњења обавеза из Споразума који су Влада Србије и синдикати потписали 2015. године.
Тај синдикат захтева “реално, а не линеарно повећање плата запослених у образовању и изједначавање плата у образовању са платама у другим јавним делатностима и измене Закона о основама система образовања и васпитања, које се већ годину и по, иако су договорене са синдикатима, налазе у фиоци”.
– Исплата новогодишње награде, измена Посебног колективног уговора за запослене у основним и средњим школама и домовима ученика у Члану 22 – да се призна укупан минули рад и да се годишњи проценат за минули рад са 0,4 одсто врати на 0,5 одсто (као што је у другим јавним делатностима) – тражи тај синдикат.
СРПС је најавио и да ће потпуни једнодневни штрајк бити организован током децембра, на дан када Скупштина Србије буде гласала о буџету за идућу годину.
– Побољшање материјалног положаја просветних радника није могуће без повећања буџета за просвету, чиме би се створили услови за испуњење елемената Споразума са синдикатима – наведено је у саопштењу.
 
Бета