BEZ PRVOG ČASA U PONEDELJAK: Još jedan prosvetni sindikat stupa u ŠTRAJK UPOZORENJA

10 novembra, 2016

Sindikat radnika u prosveti Srbije (SRPS) najavio je da će u ponedeljak stupiti u šrajk upozorenja i da u 600 škola neće biti održan prvi čas u jutarnjoj i prvi čas u popodnevnoj smeni.
Kako se navodi u saopštenju, štrajk upozorenja biće organizovan zbog neispunjenja obaveza iz Sporazuma koji su Vlada Srbije i sindikati potpisali 2015. godine.
Taj sindikat zahteva “realno, a ne linearno povećanje plata zaposlenih u obrazovanju i izjednačavanje plata u obrazovanju sa platama u drugim javnim delatnostima i izmene Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, koje se već godinu i po, iako su dogovorene sa sindikatima, nalaze u fioci”.
– Isplata novogodišnje nagrade, izmena Posebnog kolektivnog ugovora za zaposlene u osnovnim i srednjim školama i domovima učenika u Članu 22 – da se prizna ukupan minuli rad i da se godišnji procenat za minuli rad sa 0,4 odsto vrati na 0,5 odsto (kao što je u drugim javnim delatnostima) – traži taj sindikat.
SRPS je najavio i da će potpuni jednodnevni štrajk biti organizovan tokom decembra, na dan kada Skupština Srbije bude glasala o budžetu za iduću godinu.
– Poboljšanje materijalnog položaja prosvetnih radnika nije moguće bez povećanja budžeta za prosvetu, čime bi se stvorili uslovi za ispunjenje elemenata Sporazuma sa sindikatima – navedeno je u saopštenju.
 
Beta

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama