„Наставници намештају резултате завршног испита основаца”

8 јуна, 2016

Из године у годину све је више школа за које се сумња да завршни испит не спроводе у складу с правилима, односно да намештају резултате тестова.
prijeТо је на седници Националног просветног савета изнео директор Завода за вредновање квалитета образовања и васпитања Бранислав Ранђеловић, апелујући на хитну реакцију да би се та појава сузбила.
„Директори и наставници који дежурају на испиту покушавају на све начине да помогну својим ученицима”, додао је Ранђеловић.
То је потврдила и помоћница министра просвете и председница Републичке уписне комисије, Снежана Марковић.
„Виђали смо ревидиране тестове и по 20 пута и сваки пут је додавано ученицима по пола бода да би им се поправио резултат на тесту”, рекла је Марковићева.
Председник НПС Александар Липковски оценио је да је управо на Министарству да казни такве појаве, јер НПС не располаже никаквим санкцијама. Он је, међутим, додао како би евентуално могао да буде објављен списак школа за које се сумња да у њима има нерегуларности, пише „Блиц”.
Поједини чланови Савета су, међутим, оценили да би санкције требало да сносе директори, односно наставници за које се утврди да су поступали мимо правила.
Цела прича покренута је само недељу дана пре мале матуре, а била је повод да се пред Националним просветним саветом чују критике на садашњи систем полагања завршног испита. Један од предлога за измену система завршног испита био је да се убудуће током целог школовања организује више нивоа националног тестирања. Бодови са тих тестирања би се потом акумулирали и рачунали при упису у средње школе
Драгана Станојевић, из Завода за вредновање квалитета образовања и васпитања, оценила је да би требало преиспитати и однос бодова које за упис у средњу школу носе успех у школи, односно завршни испит, пре свега због неуједначених критеријума оцењивања по школама.
Извор: Блиц

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


13 коментара на "„Наставници намештају резултате завршног испита основаца”

 1. mama каже:

  Jadna nasa deca sta ce sve docekati.

  1. JOVANA каже:

   Sramota je da deca koja su vukovci nose 70 bodova kao start pre polaganja završnog ispita. Pošto se zna da se tim tzv. “vukovcima” ocene poklanjaju već od petog razreda, oni na maturskom ispitu imaju manje bodova nego deca koja su prolazila vrlo dobrim uspehom. Da li će neko tome stati na kraj? Umesto da smanjite te bodove na 40, a maturski ispit da nosi 60 bodova, pa neka pokažu šta su naučili i koliko vrede te petice. Naravno, kod nas ide sve naopako, pa se start sa 60 bodova povećao na 70. Vukovci na završnom ispitu imaju od 10-12 bodova (od maksimalnih 20), što pokazuje da njihovo znanje nije ni za trojku. Čast izuzecima kojih je veoma malo i koji se stavljaju u isti “koš” sa decom čiji roditelji vrše pritisak na nastavnike i direktore.

   1. Ana каже:

    Ima takvih “vukovaca”, kako ih vi opisujete. A ima i onih vukovaca koji su 4 godine REDOVNO učili i trudili se i javljali i subotom išli na takmičenja (a ne u Ušće i slično). Njima treba dati 90 bodova, a završni da vredi samo 10. Jer, ima dece koja su se 4 godine provlačila, a sada od marta do maja nabubali sve!

    1. JOVANA каже:

     Naravno da ima, ali ih je veoma malo. Plus toga, ako su redovno učili i zaslužili petice, onda im neće ni najmanji problem biti da završni ispit urade dobro.

    2. JOVANA каже:

     I još nešto. Deci koja idu na takmičenja od ove godine su ukinuli pravo i na dodatne bodove ukoliko su osvojili jedno od prva tri mesta na državnom takmičenju. Svi znamo kako je teško doći do državnog takmičenja, koji je rad potreban za to i koliko stepenika bi trebalo preskočiti da se tamo stigne. Međutim, naša država smatra da je to nebitno i da to ne bi trebalo vrednovati sa dodatnim bodovima na završnom ispitu. To samo pokazuje da se kod nas ne ceni rad i zalaganje naše dece, da se deca ne motivišu ni na koji način, već se sve svodi na to da njihov stav bude ZAŠTO DA IDEM NA TAKMIČENJE KAD OD TOGA NEMAM NIŠTA! Ili ZAŠTO DA UČIM VIŠE OD OSTALIH kad će i njima biti poklonjene petice. Mislim da je ovo i cilj, da što više imamo dece koja su prosečna i koja su ispod proseka, da se s njima za koju godinu može manipulisati na bilo koji način. Ovakav sistem traje već godinama i umesto da se nešto promeni na bolje, mi svake godine idemo u sve veću “dubiozu”.

   2. LANA каже:

    Jovana potpuno se slažem sa vama -Veliki broj djece ne zaslužuje odličan uspeh , jer roditelji vrše pritisak na prosvetne radnike ,raznim sredstvima od usluga ,poklona i dr.sredstva , pa ta djeca ne smiju dobiti manje od 5.I tako dođe kraj školovanja , a zaduženi profesori nalaze sredtva da im povećaju bodove .Pravilno bi bilo da su u startu cvi isti , a da se posebno vrednuju djeca koja su na raznim takmičenjima osvojila diplpme .Ovako po 7o bodova u startu nije pravilno .Deca sve vide i znaju ko su privilegovani u razredu To loše utiče na njih psihološki , suočeni su nepravdom od početka školovanja .O tome se ne priča , jer se boje posledica , Žalosno , ali je tako .

    1. JOVANA каже:

     Istina je sve što ste rekli. Po mom skromnom mišljenju, broj bodova za start bi trebalo da bude 40, a 60 da deca mogu da zarade na završnom ispitu. Plus toga, kada se rade prijemni ispiti NIKAKO ne bi trebalo da dežuraju nastavnici i učitelji matične škole. Po svakoj logici bi dežurni nastavnici trebalo da dolaze iz drugih škola, tj. da se menjaju ( i da se ne zna do zadnjeg dana koji će nastavnik dežurati u kojoj školi). Na taj način bi se suzbilo “pomaganje” deci na ispitu. Dokle god mi kao roditelji čutimo i opravdavamo to što se dešava, ustvari ne reagujemo ni na koji način, toga će stalno biti. Ja verujem da u svakoj školi postoji bar 5% roditelja koji su spremni da dignu glas protiv takvog ponašanja pojedinih nastavnika, a naravno i direktora koji to sve odobravaju (u nekim slučajevima i oni vrše pritisak na nastavnike, što je nedopustivo). U tim situacijama nastavnik ne zna šta da radi, pa naravno mora poslušati direktora, jer mu je stalo do posla. Strašno! Obično u savetu roditelja budu roditelji dece kojima se gleda kroz prste, jer su to RODITELJI koji imaju neki uticaj u gradu ili selu. Ne znam šta više da dodam. Prosveta nam je katastrofalna. Deca unapred znaju pitanja za kontrolne, ako dobiju jedinice, onda se te ocene ne upisuju, već se piše ponovo kontrolni, a ona jedinica se nigde ne vidi… Dobijaju neke silne petice iz domaćih radova (prave panoe, pripremaju čas – tj. prepišu tekst sa interneta i pročitaju ga na času, na pismenom iz srpskog jezika prepišu sastave isto sa interneta, a nastavnik to oceni peticom, iako je dva učenika u razredu napisalo potpuno isti sastav – prepisan… ) Mnogi roditelji će braniti svoju decu i reči će kako je gradivo preteško, a zaboravili su da smo mi nekada radili sve to i da su kriterijumi po kojima smo mi ocenjivani bili duplo strožiji. Na taj način podržavaju neznanje svoje dece, ustvari opravdavaju njihovo “neučenje”.

 2. Ivica каже:

  Vecu glupost u zivotu nisam procitao ! Ako je neko revidirao test dvadeset puta , taj treba da dobije otkaz jer nije sposoban da oceni jedan test .

  1. Tina каже:

   Na Vaš komentar dodajem ”od juna 2015. do juna 2016. čekalo se sa iznošenjem informacije i to 6 dana pre polaganja”.Istog dana kad se pregledaju sporni dokumenti da se saopštenje,napiše zapisnik, izveštaj. Šta sve prosveta ”nosi na leđima!”Saopštite nešto pozitivno.(Sva deca odgovorila tačno na pitanje broj 14.(kombinovani test-geografija))

 3. ЈК каже:

  Господо из Министарства,
  Да ли Ви разумете какве информације дајете?Зашто сами себи “скачете у стомак”? Мени се чини да Ви “свесно”ниподаштавате ” сва запажања са претходних испита,као да Вам нису позната.Морам да Вам кажем да нисте овим информацијама дошли до новог открића.То су “јавне тајне” и ја сам увек за то да се ученицима помогне,али током школовања,сазревања и то на правилан начин.Овај ,а и претходни завршни испит је нешто што по мом мишљењу представља рад просветних радника на “какав,такав” начин.Полазим од тога да се овим испитом поништава рад свих у ланцу, од првог до осмог разреда.Причате о компетенцијама,а сами их омаловажавате.Доводите “поједине “професоре у позицију “најнепријатнију у раду са децом”,с којом је неко радио и ваљда био меродаван да процени,оцени, а и поклони те оцене на крају осмог разреда.Свесно стварате “стресну ситуацију”а о последицама говорите када желите.То и није баш добар начин просветног деловања на све учеснике .Ако вам је циљ “стрес,збуњеност,разне врсте личних интереса и ко зна шта још” зар није боље то да обаве они који то раде у “ходу”а ,не да њихов”рад” “неко други исправља ,глумећи полицајца и стављајући себе у опасност “колега и ревизора”на самом испиту,а после буде “како је ко желео.”То ради под “наредбом директора и без надокнаде.Шта то значи?То је по мени посао полиције ,а не просветног радника .Ко их је научио да преписују ,да добијају а не зараде,тај нека и сноси одговорност.Цитирам Ивицу” Ako je neko revidirao test dvadeset puta , taj treba da dobije otkaz jer nije sposoban da oceni jedan test “.Како тумачите овај исказ?Размислите мало,јер и овај испит ће проћи,и биће апсурд да о последицама говорите када све прође и буде касно.Лакше је “муко моја пређи на другога” али знајте да”свако своју муку носи” и туђа му не треба.

  1. LANA каже:

   Ima đaka kojima se pomaže da imaju petice koje nisu zaslužili , ali roditelji su na sceni, oni su sponzori sto god školi treba , zaduže direktore , profesore i takvim đacima se ne sme upisati loša ocena , zato ispravljaju , dopisuju . Žalosno , djeca na samom startu školovanja vide ko je privilegovan i tako celo školovanje .Oni koji msrljivo rade i imaju četvorke i kad završe školu posao ne nalaze , a mamini i tatini sinovi se zapošljavaju sa dobrih mesta na još bolje . Velika je nepravda i to je žalosno ,ali je tako.Pravilno bi bilo sa su sva djeca u staru ista , a da se oslobode ispita djeca koja su učestovala na raznim takmičenjima znanja .

 4. Masa каже:

  Moje licno misljenje je da se tskve stvsri ne desavaju zbog toga da bi se deci pomoglo. Ovde se pre svega brane predmetni nastavnici koji imaju veci strah od zavrsnog ispita nego sama deca. Iza rezultata ZI se krije nerad, nestrucnost, neozbiljan pristup nastavnog osoblja koje bi dobrim rezultatima da operu sve gore nabrojano. Prikazom teko dobrih rezultata mnogi opravdavaju ukazano poverenje svojih direktora, u mnogim slucajevima rodjaka, dobrih prijatelja i ostalo.

  1. JOVANA каже:

   Ovo je potpuno tačno.
   Deca na ovom ispitu moraju da pokažu šta su naučili za 4 godine i da opravdaju svoje ocene, a nastavnici se boje loših rezultata (čast izuzecima, ne plaše se svi…) i zbog toga pomažu deci na prijemnom ispitu.

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама