„Nastavnici nameštaju rezultate završnog ispita osnovaca”

8 juna, 2016

Iz godine u godinu sve je više škola za koje se sumnja da završni ispit ne sprovode u skladu s pravilima, odnosno da nameštaju rezultate testova.
prijeTo je na sednici Nacionalnog prosvetnog saveta izneo direktor Zavoda za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja Branislav Ranđelović, apelujući na hitnu reakciju da bi se ta pojava suzbila.
„Direktori i nastavnici koji dežuraju na ispitu pokušavaju na sve načine da pomognu svojim učenicima”, dodao je Ranđelović.
To je potvrdila i pomoćnica ministra prosvete i predsednica Republičke upisne komisije, Snežana Marković.
„Viđali smo revidirane testove i po 20 puta i svaki put je dodavano učenicima po pola boda da bi im se popravio rezultat na testu”, rekla je Markovićeva.
Predsednik NPS Aleksandar Lipkovski ocenio je da je upravo na Ministarstvu da kazni takve pojave, jer NPS ne raspolaže nikakvim sankcijama. On je, međutim, dodao kako bi eventualno mogao da bude objavljen spisak škola za koje se sumnja da u njima ima neregularnosti, piše „Blic”.
Pojedini članovi Saveta su, međutim, ocenili da bi sankcije trebalo da snose direktori, odnosno nastavnici za koje se utvrdi da su postupali mimo pravila.
Cela priča pokrenuta je samo nedelju dana pre male mature, a bila je povod da se pred Nacionalnim prosvetnim savetom čuju kritike na sadašnji sistem polaganja završnog ispita. Jedan od predloga za izmenu sistema završnog ispita bio je da se ubuduće tokom celog školovanja organizuje više nivoa nacionalnog testiranja. Bodovi sa tih testiranja bi se potom akumulirali i računali pri upisu u srednje škole
Dragana Stanojević, iz Zavoda za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja, ocenila je da bi trebalo preispitati i odnos bodova koje za upis u srednju školu nose uspeh u školi, odnosno završni ispit, pre svega zbog neujednačenih kriterijuma ocenjivanja po školama.
Izvor: Blic

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


13 komentara na "„Nastavnici nameštaju rezultate završnog ispita osnovaca”

 1. mama kaže:

  Jadna nasa deca sta ce sve docekati.

  1. JOVANA kaže:

   Sramota je da deca koja su vukovci nose 70 bodova kao start pre polaganja završnog ispita. Pošto se zna da se tim tzv. “vukovcima” ocene poklanjaju već od petog razreda, oni na maturskom ispitu imaju manje bodova nego deca koja su prolazila vrlo dobrim uspehom. Da li će neko tome stati na kraj? Umesto da smanjite te bodove na 40, a maturski ispit da nosi 60 bodova, pa neka pokažu šta su naučili i koliko vrede te petice. Naravno, kod nas ide sve naopako, pa se start sa 60 bodova povećao na 70. Vukovci na završnom ispitu imaju od 10-12 bodova (od maksimalnih 20), što pokazuje da njihovo znanje nije ni za trojku. Čast izuzecima kojih je veoma malo i koji se stavljaju u isti “koš” sa decom čiji roditelji vrše pritisak na nastavnike i direktore.

   1. Ana kaže:

    Ima takvih “vukovaca”, kako ih vi opisujete. A ima i onih vukovaca koji su 4 godine REDOVNO učili i trudili se i javljali i subotom išli na takmičenja (a ne u Ušće i slično). Njima treba dati 90 bodova, a završni da vredi samo 10. Jer, ima dece koja su se 4 godine provlačila, a sada od marta do maja nabubali sve!

    1. JOVANA kaže:

     Naravno da ima, ali ih je veoma malo. Plus toga, ako su redovno učili i zaslužili petice, onda im neće ni najmanji problem biti da završni ispit urade dobro.

    2. JOVANA kaže:

     I još nešto. Deci koja idu na takmičenja od ove godine su ukinuli pravo i na dodatne bodove ukoliko su osvojili jedno od prva tri mesta na državnom takmičenju. Svi znamo kako je teško doći do državnog takmičenja, koji je rad potreban za to i koliko stepenika bi trebalo preskočiti da se tamo stigne. Međutim, naša država smatra da je to nebitno i da to ne bi trebalo vrednovati sa dodatnim bodovima na završnom ispitu. To samo pokazuje da se kod nas ne ceni rad i zalaganje naše dece, da se deca ne motivišu ni na koji način, već se sve svodi na to da njihov stav bude ZAŠTO DA IDEM NA TAKMIČENJE KAD OD TOGA NEMAM NIŠTA! Ili ZAŠTO DA UČIM VIŠE OD OSTALIH kad će i njima biti poklonjene petice. Mislim da je ovo i cilj, da što više imamo dece koja su prosečna i koja su ispod proseka, da se s njima za koju godinu može manipulisati na bilo koji način. Ovakav sistem traje već godinama i umesto da se nešto promeni na bolje, mi svake godine idemo u sve veću “dubiozu”.

   2. LANA kaže:

    Jovana potpuno se slažem sa vama -Veliki broj djece ne zaslužuje odličan uspeh , jer roditelji vrše pritisak na prosvetne radnike ,raznim sredstvima od usluga ,poklona i dr.sredstva , pa ta djeca ne smiju dobiti manje od 5.I tako dođe kraj školovanja , a zaduženi profesori nalaze sredtva da im povećaju bodove .Pravilno bi bilo da su u startu cvi isti , a da se posebno vrednuju djeca koja su na raznim takmičenjima osvojila diplpme .Ovako po 7o bodova u startu nije pravilno .Deca sve vide i znaju ko su privilegovani u razredu To loše utiče na njih psihološki , suočeni su nepravdom od početka školovanja .O tome se ne priča , jer se boje posledica , Žalosno , ali je tako .

    1. JOVANA kaže:

     Istina je sve što ste rekli. Po mom skromnom mišljenju, broj bodova za start bi trebalo da bude 40, a 60 da deca mogu da zarade na završnom ispitu. Plus toga, kada se rade prijemni ispiti NIKAKO ne bi trebalo da dežuraju nastavnici i učitelji matične škole. Po svakoj logici bi dežurni nastavnici trebalo da dolaze iz drugih škola, tj. da se menjaju ( i da se ne zna do zadnjeg dana koji će nastavnik dežurati u kojoj školi). Na taj način bi se suzbilo “pomaganje” deci na ispitu. Dokle god mi kao roditelji čutimo i opravdavamo to što se dešava, ustvari ne reagujemo ni na koji način, toga će stalno biti. Ja verujem da u svakoj školi postoji bar 5% roditelja koji su spremni da dignu glas protiv takvog ponašanja pojedinih nastavnika, a naravno i direktora koji to sve odobravaju (u nekim slučajevima i oni vrše pritisak na nastavnike, što je nedopustivo). U tim situacijama nastavnik ne zna šta da radi, pa naravno mora poslušati direktora, jer mu je stalo do posla. Strašno! Obično u savetu roditelja budu roditelji dece kojima se gleda kroz prste, jer su to RODITELJI koji imaju neki uticaj u gradu ili selu. Ne znam šta više da dodam. Prosveta nam je katastrofalna. Deca unapred znaju pitanja za kontrolne, ako dobiju jedinice, onda se te ocene ne upisuju, već se piše ponovo kontrolni, a ona jedinica se nigde ne vidi… Dobijaju neke silne petice iz domaćih radova (prave panoe, pripremaju čas – tj. prepišu tekst sa interneta i pročitaju ga na času, na pismenom iz srpskog jezika prepišu sastave isto sa interneta, a nastavnik to oceni peticom, iako je dva učenika u razredu napisalo potpuno isti sastav – prepisan… ) Mnogi roditelji će braniti svoju decu i reči će kako je gradivo preteško, a zaboravili su da smo mi nekada radili sve to i da su kriterijumi po kojima smo mi ocenjivani bili duplo strožiji. Na taj način podržavaju neznanje svoje dece, ustvari opravdavaju njihovo “neučenje”.

 2. Ivica kaže:

  Vecu glupost u zivotu nisam procitao ! Ako je neko revidirao test dvadeset puta , taj treba da dobije otkaz jer nije sposoban da oceni jedan test .

  1. Tina kaže:

   Na Vaš komentar dodajem ”od juna 2015. do juna 2016. čekalo se sa iznošenjem informacije i to 6 dana pre polaganja”.Istog dana kad se pregledaju sporni dokumenti da se saopštenje,napiše zapisnik, izveštaj. Šta sve prosveta ”nosi na leđima!”Saopštite nešto pozitivno.(Sva deca odgovorila tačno na pitanje broj 14.(kombinovani test-geografija))

 3. JK kaže:

  Gospodo iz Ministarstva,
  Da li Vi razumete kakve informacije dajete?Zašto sami sebi “skačete u stomak”? Meni se čini da Vi “svesno”nipodaštavate ” sva zapažanja sa prethodnih ispita,kao da Vam nisu poznata.Moram da Vam kažem da niste ovim informacijama došli do novog otkrića.To su “javne tajne” i ja sam uvek za to da se učenicima pomogne,ali tokom školovanja,sazrevanja i to na pravilan način.Ovaj ,a i prethodni završni ispit je nešto što po mom mišljenju predstavlja rad prosvetnih radnika na “kakav,takav” način.Polazim od toga da se ovim ispitom poništava rad svih u lancu, od prvog do osmog razreda.Pričate o kompetencijama,a sami ih omalovažavate.Dovodite “pojedine “profesore u poziciju “najneprijatniju u radu sa decom”,s kojom je neko radio i valjda bio merodavan da proceni,oceni, a i pokloni te ocene na kraju osmog razreda.Svesno stvarate “stresnu situaciju”a o posledicama govorite kada želite.To i nije baš dobar način prosvetnog delovanja na sve učesnike .Ako vam je cilj “stres,zbunjenost,razne vrste ličnih interesa i ko zna šta još” zar nije bolje to da obave oni koji to rade u “hodu”a ,ne da njihov”rad” “neko drugi ispravlja ,glumeći policajca i stavljajući sebe u opasnost “kolega i revizora”na samom ispitu,a posle bude “kako je ko želeo.”To radi pod “naredbom direktora i bez nadoknade.Šta to znači?To je po meni posao policije ,a ne prosvetnog radnika .Ko ih je naučio da prepisuju ,da dobijaju a ne zarade,taj neka i snosi odgovornost.Citiram Ivicu” Ako je neko revidirao test dvadeset puta , taj treba da dobije otkaz jer nije sposoban da oceni jedan test “.Kako tumačite ovaj iskaz?Razmislite malo,jer i ovaj ispit će proći,i biće apsurd da o posledicama govorite kada sve prođe i bude kasno.Lakše je “muko moja pređi na drugoga” ali znajte da”svako svoju muku nosi” i tuđa mu ne treba.

  1. LANA kaže:

   Ima đaka kojima se pomaže da imaju petice koje nisu zaslužili , ali roditelji su na sceni, oni su sponzori sto god školi treba , zaduže direktore , profesore i takvim đacima se ne sme upisati loša ocena , zato ispravljaju , dopisuju . Žalosno , djeca na samom startu školovanja vide ko je privilegovan i tako celo školovanje .Oni koji msrljivo rade i imaju četvorke i kad završe školu posao ne nalaze , a mamini i tatini sinovi se zapošljavaju sa dobrih mesta na još bolje . Velika je nepravda i to je žalosno ,ali je tako.Pravilno bi bilo sa su sva djeca u staru ista , a da se oslobode ispita djeca koja su učestovala na raznim takmičenjima znanja .

 4. Masa kaže:

  Moje licno misljenje je da se tskve stvsri ne desavaju zbog toga da bi se deci pomoglo. Ovde se pre svega brane predmetni nastavnici koji imaju veci strah od zavrsnog ispita nego sama deca. Iza rezultata ZI se krije nerad, nestrucnost, neozbiljan pristup nastavnog osoblja koje bi dobrim rezultatima da operu sve gore nabrojano. Prikazom teko dobrih rezultata mnogi opravdavaju ukazano poverenje svojih direktora, u mnogim slucajevima rodjaka, dobrih prijatelja i ostalo.

  1. JOVANA kaže:

   Ovo je potpuno tačno.
   Deca na ovom ispitu moraju da pokažu šta su naučili za 4 godine i da opravdaju svoje ocene, a nastavnici se boje loših rezultata (čast izuzecima, ne plaše se svi…) i zbog toga pomažu deci na prijemnom ispitu.

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama