Блокирани рачуни 50 школа блокирали и отпремнине

19 августа, 2018

Због неизмирених обавеза, за које средства обезбеђују локалне самоуправе, блокирани су рачуни 50 основних и средњих школа у Србији, што не само да отежава рад тих образовних установа већ и онемогућује Министарство просвете да исплати отпремнине запосленима који одлазе у пензију.
Овај проблем има и наша читатељка која после 35 година рада у крушевачкој ОШ „Владислав Савић Јан“ и пензионисања на отпремнину чека 13 месеци. Међутим, нити школа има начин да јој исплати новац, нити Министарство просвете то може да спроведе, јер би уплатом средстава за отпремнине на блокиране рачуне школа сва средства била преусмерена у принудну наплату.
У Министарству просвете за Данас кажу да је у претходним годинама овај проблем превазилажен усвајањем одговарајућег закључка Владе о давању сагласности да се за основне и средње школе чији су рачуни у блокади, омогући изузеће од принудне наплате, односно отвори подрачун код Управе за трезор за средства за отпремнине запослених у тим школама који одлазе у пензију.
– Министарство просвете је ове године покренуло иницијативу за усвајање наведеног закључка, а средства за исплату отпремнина су обезбеђена у буџету. Међутим, због промена у Министарству финансија које даје сагласност на предлог закључка, неопходно је било поновити процедуру да би тај документ био усвојен – истичу у Министарству.
Они очекују позитивно мишљење Министарства финансија и напомињу да су Министарства државне управе и локалне самоуправе и Републичког секретаријата за законодавство већ дали позитивну оцену, што ће, како кажу, омогућити усвајање закључка и тиме у најкраћем року решити проблем исплата отпремнина за одлазак у пензију запосленима у блокираним школама.
Извор: Данас/ Просветни информатор

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама