Бодовали и неурађене задатке, ученици још не знају колико поена су освојили на завршном испиту

25 јуна, 2020

Судећи по позивима нашој редакцији, мала матура је највише муке задала групи ђака из београдске ОШ “Кнегиња Милица”

Три дана од када је требало да сазнају прелиминарне резулатате завршног испита поједини ђаци не знају како су урадили тест и колико бодова су освојили. Некима је тест изгубљен, неки су под својим именом и шифром “открили” задатке које нису они решавали, а било је и оних којима су грешке у “клику” ишле наруку, јер су добили више бодова него што су очекивали, пошто су им прослеђени туђи тестови.

Судећи по позивима нашој редакцији, мала матура је највише муке задала групи ђака из београдске ОШ “Кнегиња Милица”. Како нам је испричала једна мајка, детету је изгубљен тест из математике. После жалби надлежној уписној комисији, али и Министарству просвете, јављено им је да је нађен, као и са колико бодова је оцењен. Међутим, још деветоро ђака исте школе још не зна колико су бодова освојили, пошто су тестови били помешани.

– Схватили смо да нешто није у реду када је син видео да је први задатак из српског оцењен једним бодом, иако га није урадио, док је за оне које је решио добио нула – прича мајка. – Тражили смо задатке на увид и уследио је шок. Име и презиме и идентификациони број се слагао, али тестови нису били његови. Отишли смо у школу и схватили да деветоро ученика, који су полагали заједно, имају исти проблем. У среду је директор донео тестове у школу и почело је физичко разврставање, спајање теста у односу на име и презиме ђака. Жалили смо се другостепеној комисији и тражили да се тако разврстани тестови поново бодују.

Иако родитељи тврде да још нису добили одговор из Министарства, директор школе Дарко Егер каже да је било неправилности, али и да су оне решене. Он додаје да су сви тестови родитељима доступни на увид путем електронске поште, тако да нема простора за било какву грешку.

– Од 128 ђака који су у нашој школи ове године полагали завршни испит стигло је девет примедаба да су тестови замењени међусобно у истој учионици, и све су решене – каже Егер.

Упис без одласка на шалтер

Електронски упис у средњу школу 8. и 9. јула биће могућ и на порталу е-Управа, тако да родитељи и ђаци неће морати да одлазе у школе, нити да прибављају потребна документа. Услуга ће бити омогућена за све редовне школе и гимназије, осим музичких, балетских, специјалних и приватних школа.

– Могућност уписа ученика директно у школи постојаће и ове године, али је препорука да се упис обави онлајн преко портала е-Управа – каже Михаило Јовановић, директор Канцеларије за ИТ и е-Управу. – Школе ће по пријему пријаве прибавити све потребне податке и документе.

Извор. Новости

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама