Бодови са такмичења поново се сабирају

Пробна мала матура биће одржана 7. и 8. априла, а завршни испит ученика основних школа заказан за 14, 15. и 16. јун. Међу новинама и више “отворених” задатака

ПРОБНА мала матура биће организована 7. и 8. априла, а завршни испит ученици осмог разреда полагаће 14, 15. и 16. јуна. Првог дана решаваће тестове из српског, односно матерњег језика, другог дана из математике, а трећег дана решаваће комбиновани тест, с питањима из пет предмета. Главна новина ове године биће то што ће се при рангирању за упис у средње школе у обзир узимати и успех с такмичења, што је било укинуто прошле године.

Прочитајте и „Lako i brzo” smenjivanje direktora škola?

Правилник о упису у средње школе тек треба да буде усвојен, али како потврђују у Министарству просвете, предвиђа бодовање успеха на такмичењима.
Тестови из српског, односно матерњег језика, и комбиновани тест имаће ове године више “отворених” задатака, за које деца треба да упишу одговоре, а мање “затворених”, у којима се одговори заокружују.
– “Отворени” задаци траже више размишљања, остављају мању шансу за преписивање и погађање тачних одговора – говори, за “Новости”, Весна Недељковић, помоћница министра просвете за предшколско и основно образовање. – Желимо да променимо концепт гледања на завршни испит, да његова сврха не буде пуко освајање бодова, него да ученици покажу знање и да се на основу тога опредељују за даље школовање. Морамо сви заједно да мењамо и начин учења и наставне планове и програме да бисмо имали право да захтевамо да деца тако размишљају и да би, коначно, тај испит имао прави смисао. За све то биће потребно доста времена, али важно је да почнемо.

Прочитајте и Kakve promene u domaćem školstvu predlažu stručnjaci

Како би ученици што боље резултате показали на завршном испиту, каже наша саговорница, од школа ће се захтевати да пробни тест, у априлу, буде озбиљна симулација завршног испита. Његова сврха је, додаје, да деца виде како процедура технички изгледа, али и да сви заједно реално сагледају знање ученика, као и то на којим областима треба више радити до краја школске године.
– Инсистираћемо да пробно тестирање буде организовано у просторијама где ће бити и прави испит, да буде што мање изостајање с полагања, као и на томе да деца треба да покажу реално знање, без преписивања – каже Весна Недељковић. – Представници Министарства просвете чак ће и обилазити поједине школе, да бисмо видели како све функционише.
Наша саговорница најављује још једну новину, али не за ову већ за следећу школску годину. Од школске 2017/2018. биће враћена некадашња расподела бодова – 60 за успех у школи и 40 за завршни испит. То је важно, како каже, због великог броја одличних ученика. Када више бодова носе задаци, рангирање је, додаје, реалније, јер нису у свим школама критеријуми за петице исти.
Ове школске године бодовање остаје исто као и претходних неколико година. Ученици ће на тесту моћи да освоје максималних 30 бодова, а 70 им је загарантовано уколико имају све петице у шестом, седмом и осмом разреду.
ЗБИРКЕ У ПРОДАЈИ ОД СРЕДЕ
ПРОДАЈА збирки с тестовима из српског језика, математике и питањима за комбиновани тест почиње у среду. У сарадњи с “Просветним прегледом”, њих израђује Завод за вредновање квалитета образовања и васпитања. Због грешке у решењу која се поткрала у једном задатку из физике, прошле године тражено је да се наново бодује комбиновани тест. Умешао се чак и заштитник грађана, који је, због грешке која је могла да збуни децу, тражио да се у спорном задатку признају и тачни и погрешни одговори.
 
Извор: Новости