Бојкот наставе у Омољици добио епилог, враћа се стари директор

Од 504 ђака омољичке ОШ „Доситеј Обрадовић” часовима је присуствовало само 79 основаца, због смене руководства, а данас је новопостављен в. д. директора дао отказ, пише Политика.

Преседан је у овдашњој образовној пракси да родитељи не дозволе ђацима да иду у школу у знак подршке бившем директору, а управо то се догодило у Омољици, када је и званично предао функцију новом вршиоцу дужности директора. Нови обрт догодио се на наставничком већу, које је управо завршено, а на коме је, како сазнајемо, именовани в. д. директора поднео оставку, да би на ту функцију, напослетку, био постављен претходни директор ове школе.

Без сумње је таквом епилогу допринело то што је од укупно 504 ученика на часовима јуче присуствовало 79 ђака, а од 103 детета која под кровом ове школе иду у предшколски програм и вртић било је присутно само 14 малишана, како је за наш лист прецизирала Жаклина Марјановић, председник школског одбора. Масовни бојкот наставе, како истиче, одраз је негодовања родитеља, а настављен је и данас.

– Школски колектив није одговоран за ове изостанке, то је искључиво одлука родитеља. Сви знају да је на конкурс за директора био пријављен само један кандидат, Владимир Ристић, који је био директор ове школе у два мандата. Добио је огромну подршку колектива и већину гласова школског одбора, од чијих је девет чланова шест гласало за њега, а три преостала члана су представници локалне самоуправе који се нису ни појавили на седници. Воља колектива и школског одбора није испоштована, с тим се нисмо помирили, али нисмо обуставили рад – разјашњава Марјановићева.

Протест и изостанци су „одговор средине која, потпуно оправдано, одбија да трпи наметнута кадровска решења”, сматра Душан Кокот, председник Независног синдиката просветних радника Војводине, у чијем је чланству омољичка ОШ „Доситеј Обрадовић”.

Цео текст: Политика