Bojkot nastave u Omoljici dobio epilog, vraća se stari direktor

Od 504 đaka omoljičke OŠ „Dositej Obradović” časovima je prisustvovalo samo 79 osnovaca, zbog smene rukovodstva, a danas je novopostavljen v. d. direktora dao otkaz, piše Politika.

Presedan je u ovdašnjoj obrazovnoj praksi da roditelji ne dozvole đacima da idu u školu u znak podrške bivšem direktoru, a upravo to se dogodilo u Omoljici, kada je i zvanično predao funkciju novom vršiocu dužnosti direktora. Novi obrt dogodio se na nastavničkom veću, koje je upravo završeno, a na kome je, kako saznajemo, imenovani v. d. direktora podneo ostavku, da bi na tu funkciju, naposletku, bio postavljen prethodni direktor ove škole.

Bez sumnje je takvom epilogu doprinelo to što je od ukupno 504 učenika na časovima juče prisustvovalo 79 đaka, a od 103 deteta koja pod krovom ove škole idu u predškolski program i vrtić bilo je prisutno samo 14 mališana, kako je za naš list precizirala Žaklina Marjanović, predsednik školskog odbora. Masovni bojkot nastave, kako ističe, odraz je negodovanja roditelja, a nastavljen je i danas.

– Školski kolektiv nije odgovoran za ove izostanke, to je isključivo odluka roditelja. Svi znaju da je na konkurs za direktora bio prijavljen samo jedan kandidat, Vladimir Ristić, koji je bio direktor ove škole u dva mandata. Dobio je ogromnu podršku kolektiva i većinu glasova školskog odbora, od čijih je devet članova šest glasalo za njega, a tri preostala člana su predstavnici lokalne samouprave koji se nisu ni pojavili na sednici. Volja kolektiva i školskog odbora nije ispoštovana, s tim se nismo pomirili, ali nismo obustavili rad – razjašnjava Marjanovićeva.

Protest i izostanci su „odgovor sredine koja, potpuno opravdano, odbija da trpi nametnuta kadrovska rešenja”, smatra Dušan Kokot, predsednik Nezavisnog sindikata prosvetnih radnika Vojvodine, u čijem je članstvu omoljička OŠ „Dositej Obradović”.

Ceo tekst: Politika