Босиљка Јовановић: Ситуација у вртићима је алармантна, деца немају услове за развој

Док држава најављује повећање броја деце између три и 5,5 година у вртићима, из синдиката предшколског васпитања и образовања поручују да приоритет треба да буде растерећење постојећих група.

Босиљка Јовановић, председница Самосталног синдиката предшколског васпитања и образовања, каже за Данас да је у последњих неколико година број деце уписане преко норматива порастао са око 11.000 на 40.000 до чак 60.000.

Синдикати запослених у предшколству упозорили су у писму премијерки Ани Брнабић и министру просвете Младену Шарчевићу да су услови за боравак деце и рад васпитача и помоћног особља у предшколским установама тешки и нехумани, износећи податак да су у једној соби смештене и по две васпитне групе.

Поводом најаве министра просвете да ће кредит Светске банке омогућити повећање обухвата за око 17.000 места за децу узраста од 3 до 5,5 година у новим, реновираним или пренамењеним објектима, из синдикати питају чему повећан обухват, када још нису решени проблеми прекобројно уписане деце.

Босиљка Јовановић каже да се то истиче као приоритет на свим састанцима радне групе за предшколско васпитање и образовање, која је, подсетимо, формирана при кабинету премијерке након последњег штрајка запослених у предшколству ради решавања нагомиланих проблема у овом сектору.

Синдикат страхује да, ионако недовољна средства за растерећење постојећих група, не буду преусмерена на отварање нових прекобројних.

– Већ дуже време упозоравамо надлежна министарства и Владу да је ситуација у предшколству алармантна, да запослени који раде у тешким условима оболевају изложени константном стресу, а деца немају адекватне услове за развој. Бројни проблеми који се тичу ниских примања, поштовања закона, иницијалног образовања васпитача и неплаћања стручне спреме дошколованих, преко 30 одсто запослених на одређено време… још нису решени ако се о њима разговара на Радној групи, у којој су поред синдиката представници Владе и ресорних министарстава – указује Јовановић.

Синдикат на чијем је челу, како каже Јовановић, није против идеје да деца од три године похађају обавезан и бесплатни предшколски програм, јер то за запослене значи већи број слободних радних места, повећање капацитета предшколских установа и бољу социјализацију деце.

Како сада стоје ствари, идеја да сва децу од три до 5,5 година обавезно иду у вртић, четири сата дневно, је на дугом штапу.

Из Министарства просвете за Данас указују да треба правити разлику између обавезности похађања и обезбеђивања могућности бесплатног похађања програма у краћем трајању за децу. Обавезност похађања програма, како наводе, подразумева обезбеђивање потребних финансијских, просторних и кадровских услова, односно настојање државе да у перспективи подржи њихову ширу доступност и тиме пружи значајнију подршку породици кроз одређени број сати бесплатног програма за децу.

– Наша намера је да наставимо са испитивањем различитих могућности и опција за обезбеђивање ширег обухвата деце, али не тако што би се увела обавезности похађања програма већ истраживањем различитих модалитета и могућности да предшколски програми, нарочито у полудневном и краћем трајању, буду доступни што већем броју деце – кажу у Министарству.

(Не)повољна статистика

Према подацима Министарства просвете, око 63,5 одсто деце од три до 5,5 година је уписано у вртиће, што је и даље испод прокламованих стратешких циљева, а статистика је повољнија када је реч о припремном предшколском програму, који похађа између 95 и 98 одсто деце у години пред полазак у школу.

Извор: Данас