Брајковић: Просвета ни за 20 година неће моћи да стигне друге буџетске кориснике по платама

16 августа, 2017

Брајковић: Плате у просвети најниже, али нико да их и повећа

Просечна плата у образовању је 42.280 динара, што значи да заостајемо за просеком 17 посто, а квалификациона структура у образовању је 80 посто висока стручна спрема, рекао је у Дану уживо Слободан Брајковић из Синдиката радника у просвети. Kако је рекао, сви се слажу да су плате у просвети најниже, али нико не ради на томе да се оне и повећају.
“Ако упоредимо нашу плату са осталим буџетским корисницима, имамо мању плату од свих. Полиција на пример има просечну плату од 52.000 динара, што је 23 посто више од просветара”, рекао је Брајковић и додао да је разлика између плата у просвети и осталих корисника из буџета око 30 одсто.
“А то се све вуче из 2008. године када су све делатности које се финансирају из буџета добиле 20 до 30 посто повећање плата. Kад смо ми дошли на ред, онда је нама премијер Мирко Цветковић рекао: ‘Извините, вас има много и за вас пара нема'”, објашњава Брајковић.
Kако је рекао, плате у просвети су све ниже, па у односу на 2006. годину, када су имали 580 евра, сада имају око 320 евра просечну плату. “С том платом просветни радници не могу да преживе. И сви су се сложили да су у образовању плате мале, али никако да нам се оне и повећају”, казао је Брајковић.
“Сада су нам предложили закон о платама, који подразумева формирање платних разреда за све делатности које се финансирају из буџета. Да би се направили платни разреди, да би се то спровело у дело, треба неком да се смањи плата, да би се другима повећала. Други начин је да се у буџет убаци око 80 милијарди тако да ови с нижим платама добију повећање”, рекао је Брајковић и додао: “У првом случају влада је рекла да неће ником смањивати, а у другом случају су рекли да они те паре немају”.
Брајковић каже да им је речено да ће се образовање финансирати из сопствених прихода. “Па ће мало да нам повећају финансирање из буџета…па су нам сада као повећали 10 посто. У просеку смо добили 4.220 динара”, рекао је.
Он сматра да просвета ни за 20 година неће моћи да стигне друге буџетске кориснике по платама.
“Ми таворимо…Издвојили су образовање, здравство, културу и онда праве један закон који је јединствен…Али оно што није јединствено је цена рада – она је различита за све области, при чему је образовање опет најгоре прошло, суспендује се колективни уговор, у неким ситуацијама чак и Закон о раду…Ми се слажемо са законом, али тражимо исту цену рада”, објашњава Брајковић.
 
Војводић: Сви смо ми вишак за министра просвете
Весна Војводић из Синдиката просветних радника Независност каже да су просветни радници “вишак” у сваком случају”.
“Министар је спремио 1.200 отпремнина за оне који се налазе на листи технолошких вишкова. Сви смо ми вишак Министарству просвете, јер је оно постало министарство пропаганде…Ми наставници смо вишак, јер често таласамо и кажемо да ствари не би смеле да иду овим током…Спочитава нам се да се боримо само за плате, али ми смо рецимо, били једни од оних који су зауставили накарадни систем пакета сексуалног васпитања, тако да се не боримо само за плате”, рекла је Војводић.
Она је оценила да је “све фарса и ништа што министар просвете каже није истина, а да је истина негде испод површине”.
Нисмо добили ни повећање које је министар обећао још 29. марта, а ништа нема ни од накнада за коришћење годишњих одмора из 2014. године.
“Реч је о погрешном обрачуну Управе за трезор…И није овде прича о шићарском духу просветних радника, овде се ради о томе да је поткрадање и понижавање, такозвано ‘крадуцкање’ од просветних радника добило институционални облик”, рекла је Војводић и најављује тужбе.
“Зар није ред да се министар појави и каже: нисам могао или нисам хтео…Поента није у томе да неко тужи и да добије 300.000 динара, ради се о истини и правди”, рекла је Војводић.
 
Нови предмети у школама да, али растеретити ђаке
Брајковић сматра да је најављено увођење три нова предмета у школама “добра ствар”, али да децу треба растеретити неких других садржаја.
“Наш 6. разред учи ствари које се у Немачкој уче у 8. разреду…Новине у школама су добре и ми се слажемо с њима, посебно са информатиком, али ђаци имају 32 часа недељно, треба их растеретити садржаја, па неке из основне школе треба пребацити у средње, а оне из средње на факултете”, објаснио је Брајковић.
Ту, како каже, највише коче заводи. “Они годинама седе и форсирају исте програме”, каже Брајковић.
О увођењу електронског дневника, Војводић каже да је идеја добра, али да је питање може ли се оно имплементирати у наш систем.
“И није флоскула – хоћете да уводите електронски дневник, а имамо школе које немају санитарни чвор. Школа у коју сам ја ишла има исти паркет и сада, када је похађа моја ћерка”, каже Војводић и додаје да “неће електронски дневник бити нешто што ће уредити систем у нашем образовању”.
На питање да ли су синдикати за увођење школских униформи, Брајковић каже да просветари немају ништа против тога, али да се за те ствари морају да питају родитељи.
“Они су ти који облаче ту децу, а њих ће то и финансијки да кошта, па је ред да о томе они и одлуче”, каже Брајковић.
 
Извор: rs.n1info.com

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


5 коментара на "Брајковић: Просвета ни за 20 година неће моћи да стигне друге буџетске кориснике по платама

 1. Како се манипулише подацима и члановима синдиката је фарса каже:

  Ако је тачно да је у просвети заступљен Парето принцип, принцип 80/20 и да 80% наставника има високу школску спрему док 20% чине помоћно и техничко особље онда је просечна плата у просвети није добро стратификована и узоркована и није добро израчуната.
  О чему се ради? Подаци о старосној структури запослених у просвети говоре да је просечна страрост запослених у просвети 47 година. Даље имамо податак да 80% запослених у просвети има високу спрему. Наставник је одељењски старешина и са 47 година просечне старости има мајмање 20 година стажа односно минулог рада у установи и када се израчуна плата запосленог у просвети са претходно наведеним ставкама оствари се плата од 52000 динара.
  То даље говори да председници сидиката манипулишу запосленима и чланством у просвети и да се боре само за своју функцију у синдикату и заштиту од евентуалног технолошког вишка. Поставља се логично питање како је добијен просек од 42280 динара и који економско математички модел то може да да економску интерпретацију ове манипулације члановима синдиката.
  Све ме ово подсећа на време самоуправљања и радничко управљање. Некада је био председник радничког савета и тобоже је нешто одлучивао, а сада иако не разуме основне економске показатеље и термине има нову улогу председника синдиката иако се не разуме ни у макро ни у микроекономију покушава да манипулише чланством. То је само фарса!
  И, наравно Парето (економска) ефикасност говори да се никоме не може поправити материјални положај док се неком другом не погорша. Изгуглајте Вилфредо Парето (1848-1923) и упознајте Парето (економску) ефикасност или кроз семинаре стекните основну економску и финансијску писменост и предузетничко понашање и не дозволите да се са вама манипулише и поред много извора података доступних на мрежи. Колико знам основци ће учити и стицати вештине о предузетништву кроз техничко и технологију како неби и њихова алфа генерација била изманипулисана као ова старија генерација. Знање је моћ, а подаци су безвредни док им се не да економска интерпретација!

  1. Profesor каже:

   Ja imamn 50 godina i 25 g radnog staza i plata mi je daleko ispod 52000. 47 hilj i nesto. Nekad doguram do 48000

   1. Нето плата радника, одговор са поступком израчунавања каже:

    Професоре, ви немате одељењско старешинство или немате пуно радно време 100% или немате 25 година код тренутног послодавца 10% или вам ово није нето плата радника него нето радника за исплату. Нето радника-укупно обуставе=нето радника за исплату.
    Ако имате 50 година и 25 година рада у школи је 10% и одељењско старешинство 4% ваша плата са високом школском спремом је са коефоцијентом 17,32 и нето основицом 2610,73 динара мора бити израчуната овим алгоритмом:
    17,32*1,04*1,10*2610,73=51729,21 динар, а 52000 динара је само оријентационо наведена у претходном коментару.
    Ваша плата је за око 2000,00 динара већа од републичког просека, а ви можда имате неке обуставе од плате или неку казну те вам је плата мања.
    И, имајте на уму професоре да у Србији 80% запослених код послодавца прима плату оријентационо од 30000 динара док 20% запослених чине менаџери, власници предузећа, функционери, управљачка и техноструктура и имају плату четири чута већу од радника тј. 120000 динара. То потврђује Парето принцип, принцип 80/20, Парето (економска) ефикасност.
    Стратификованим узорком израчуната просечна плата у Србији је око 49300 динара.

    1. Božović Vladan каже:

     Bravo Pareto, iako nisi rekao ni jednu pametnu, niti istinitu stvar, bar sam te naučio da nam sa obraćaš sa “Profesore”.

 2. Božović Vladan каже:

  Pareto, čovek ti je isto rekao što i ja onomad, tako da nemoj da prosipaš demagogiju.
  Jel može tebi da bude lošije, a da meni bude bolje, tebi malo manje sendviča i sokova, a meni mnogo veća plata.

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама