Branko Ružić: Biće realizovana nabavka laptopova za nastavnike i profesore

27 januara, 2021

Ministar prosvete Branko Ružić gostovao je juče u emisiji Presing na TV N1, gde  je, govorio o situaciji u privatnim školama, o tome da li se deca u osnovnom školama edukuju kada je reč o prvenciji nasilja, kao i o epidemiološkoj situaciji u školama.

Ministar je rekao da odbija tezu da deca u školi ne uče da prepoznaju opasnost, predatore i zlostavljače dodavši da nije tačno da takvih sadržaja u školama nema, objasnivši da su oni obrađeni kroz obavezne predmete.

Rekao je da smatra važnijim da se reguliše pitanje privatnih preduzeća koje se nazivaju školama.

„Škole glume, fudbala, plesa, nisu deo obrazovnog sistema, za razliku od privatnih vrtića i škola koje moraju da poštuju jasno definisane uslove.“, rekao je Ružić .

“Školama koje se registruju kao privatna preduzeća u APR-u treba oduzeti mogućnost da se nazivaju školom, akademijom itd.” – dodao je.

Epidemiološka situacija u školama

„Brojke koje imamo u prethodnoj nedelji govore nam da nema bilo čega što bi izazivalo bojazan“, rekao je Ružić.

Prema rečima ministra korona je prošle nedelje u predškolskim ustanovama korona utvrđena kod 17 dece i 110 vaspitača, odnosno 0,015% ukupnog broja dece, 0,76% ukupnog broja vaspitača, na teritoriji cele zemlje.

Kada je reč o osnovnim školama, virus je registrovan kod 340 učenika i 322 zaposlena, što je 0.13 odsto među učenicima i 0.20 među nastavnicima. U srednjim školama je situacija nešto lošija, pa je prisustvo virusa potvrđeno kod 360 učenika i 147 zaposlenih, što je jedan procenat učenika i 0,9 % zaposlenih.

„Očigledno je da obrazovni sistem nije mesto gde je došlo do transmisije kovida 19“, naglasio je ministar.

Ministar je najavio i da će biti realizovana i nabavka laptopova za nastavnike i profesore. „Što se tiče vaspitno obrazovnog procesa koji teče naravno da ne postoji idealno rešenje. Nije samo srpski obrazovni sistem u problemu, mnogi drugi su u problemu i snalaze se putem štapa i kanapa“, rekao je Ružić ali je dodao da smatra da smo se mi pokazali sposobnim da ne ugrozimo vaspitno obrazovni proces.

Besplatni udžbenici

Na pitanje zbog čega đaci u Srbiji ne dobijaju besplatne učenike, a dobijali su ih deca do četvrtog razreda pre 2012. godine, Ružić kaže da mu nije namera da obrazovanje svede na politiku.

„Danas se u Srbiji izdvaja 700 miliona dinara za udžbenike koji su besplatni za kategorije učenika koji su lošijeg imovnog stanja“, rekao je Ružić i ocenio da je raniji sistem, kada su sva deca od prvog do četvrtog razreda dobijala besplatne udžbenike, bio diskriminatorski prema deci od 5. do 8. razreda, kao i onoj u srednjim školama.

„Nije sve u udžbenicima koji koštaju od 5.800 do 13. 000 ili 11.000 dinara…Ali ko obnavlja škole, rekonstruiše škole, gradi obdaništa? Ko obezbeđuje didaktička sredstva, udžbenike, digitalne udžbenike? Da li to radi država – da, da li je to besplatno – jeste. Idealno bi bilo da imamo svi besplatne udžbenike i podržavam svaku ideju koja je normirana i može biti uokvirena u zakonska rešenja koja imamo“, naglasio je Ružić.

On je dodao da ne staje na stranu bilo kog izdavača, kao i da je svakako ideja o kojoj Kavčić govori atraktivna. „Ali, hajde da vidimo šta se dešava s autorskim pravima…da li je to pdf format ili ne?“, rekao je Ružić.

Kaže i da možemo samo da razgovaramo o modelu koji bi bio u okvirima postojećeg zakona. „Može da se razgovara i o promeni zakona, ali svi koji su glavni akteri treba da budu uključeni“, rekao je Ružić i ponovo istakao da se 700 miliona dinara izdvaja za udžbenike i 790 miliona za digitalne udžbenike, da se škole grade i rekonstruišu…

Vakcinacija prosvetnih radnika

„Na današnji dan imamo oko 27.000 prosvetnih radnika koji su se vakcinisali, i uz podatak da je do danas 320.000 ljudi ukupno vakcinisano – to govori kolika je zainteresovanost prosvetnih radnika i koliko se uspešno sprovodi proces imunizacije“, rekao je Ružić, koji je insistirao na tome da je Krizni štab od početka uvrstio prosvetu na listu prioriteta.

Kazao je i da će mala matura biti održana i ove godine, ali da su u toku konsultacije sa Zavodom i da možda može da dođe do određenog nijansiranja vezanih za testove, budući da sada postoje srpski, matematika i kombinovani test.

„Ali gotovo izvesno, mala matura ostaje“, rekao je.

Izvor: Zelena učionica/N1

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama