Бранко Ружић: Биће реализована набавка лаптопова за наставнике и професоре

јануар 27, 2021

Министар просвете Бранко Ружић гостовао је јуче у емисији Пресинг на ТВ Н1, где  је, говорио о ситуацији у приватним школама, о томе да ли се деца у основном школама едукују када је реч о првенцији насиља, као и о епидемиолошкој ситуацији у школама.

Министар је рекао да одбија тезу да деца у школи не уче да препознају опасност, предаторе и злостављаче додавши да није тачно да таквих садржаја у школама нема, објаснивши да су они обрађени кроз обавезне предмете.

Рекао је да сматра важнијим да се регулише питање приватних предузећа које се називају школама.

„Школе глуме, фудбала, плеса, нису део образовног система, за разлику од приватних вртића и школа које морају да поштују јасно дефинисане услове.“, рекао је Ружић .

“Школама које се региструју као приватна предузећа у АПР-у треба одузети могућност да се називају школом, академијом итд.” – додао је.

Епидемиолошка ситуација у школама

„Бројке које имамо у претходној недељи говоре нам да нема било чега што би изазивало бојазан“, рекао је Ружић.

Према речима министра корона је прошле недеље у предшколским установама корона утврђена код 17 деце и 110 васпитача, односно 0,015% укупног броја деце, 0,76% укупног броја васпитача, на територији целе земље.

Када је реч о основним школама, вирус је регистрован код 340 ученика и 322 запослена, што је 0.13 одсто међу ученицима и 0.20 међу наставницима. У средњим школама је ситуација нешто лошија, па је присуство вируса потврђено код 360 ученика и 147 запослених, што је један проценат ученика и 0,9 % запослених.

„Очигледно је да образовни систем није место где је дошло до трансмисије ковида 19“, нагласио је министар.

Министар је најавио и да ће бити реализована и набавка лаптопова за наставнике и професоре. „Што се тиче васпитно образовног процеса који тече наравно да не постоји идеално решење. Није само српски образовни систем у проблему, многи други су у проблему и сналазе се путем штапа и канапа“, рекао је Ружић али је додао да сматра да смо се ми показали способним да не угрозимо васпитно образовни процес.

Бесплатни уџбеници

На питање због чега ђаци у Србији не добијају бесплатне ученике, а добијали су их деца до четвртог разреда пре 2012. године, Ружић каже да му није намера да образовање сведе на политику.

„Данас се у Србији издваја 700 милиона динара за уџбенике који су бесплатни за категорије ученика који су лошијег имовног стања“, рекао је Ружић и оценио да је ранији систем, када су сва деца од првог до четвртог разреда добијала бесплатне уџбенике, био дискриминаторски према деци од 5. до 8. разреда, као и оној у средњим школама.

„Није све у уџбеницима који коштају од 5.800 до 13. 000 или 11.000 динара…Али ко обнавља школе, реконструише школе, гради обданишта? Ко обезбеђује дидактичка средства, уџбенике, дигиталне уџбенике? Да ли то ради држава – да, да ли је то бесплатно – јесте. Идеално би било да имамо сви бесплатне уџбенике и подржавам сваку идеју која је нормирана и може бити уоквирена у законска решења која имамо“, нагласио је Ружић.

Он је додао да не стаје на страну било ког издавача, као и да је свакако идеја о којој Кавчић говори атрактивна. „Али, хајде да видимо шта се дешава с ауторским правима…да ли је то пдф формат или не?“, рекао је Ружић.

Каже и да можемо само да разговарамо о моделу који би био у оквирима постојећег закона. „Може да се разговара и о промени закона, али сви који су главни актери треба да буду укључени“, рекао је Ружић и поново истакао да се 700 милиона динара издваја за уџбенике и 790 милиона за дигиталне уџбенике, да се школе граде и реконструишу…

Вакцинација просветних радника

„На данашњи дан имамо око 27.000 просветних радника који су се вакцинисали, и уз податак да је до данас 320.000 људи укупно вакцинисано – то говори колика је заинтересованост просветних радника и колико се успешно спроводи процес имунизације“, рекао је Ружић, који је инсистирао на томе да је Кризни штаб од почетка уврстио просвету на листу приоритета.

Казао је и да ће мала матура бити одржана и ове године, али да су у току консултације са Заводом и да можда може да дође до одређеног нијансирања везаних за тестове, будући да сада постоје српски, математика и комбиновани тест.

„Али готово извесно, мала матура остаје“, рекао је.

Извор: Зелена учионица/Н1

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама