Branko Ružić o državnoj maturi – za neke kreće već sledeće godine i evo kako će izgledati

23 novembra, 2022

Ministar prosvete Branko Ružić održao je juče sastanak sa rektorima državnih univerziteta o budućim koracima u procesu uvođenja državne mature u obrazovni sistem Srbije.

Državna matura, kako njen naziv kaže, projekat je od državnog interesa i jako je važno da sa predstavnicima visokoškolskih ustanova o tome razvijamo kontinuirani dijalog“, rekao je ministar.

Prema njegovim rečima, državna matura će biti u interesu maturanata i budućih akademskih građana.

Iz ugla učenika, budućih studenata, državna matura je najefikasniji i najbolji kriterijum za rangiranje za upis na fakultete. Učenici će polagati državnu maturu u poznatom okruženju, odnosno u školi, a dobiće mogućnost da sa jednog mesta apliciraju na više fakulteta i svi će imati istovetnu polaznu osnovu“, objasnio je ministar.

Ružić je na sastanku istakao da je upravo temeljan pristup Ministarstva ovoj temi proteklih godina pokazatelj potrebe da se dijalog i ceo proces vodi transparentno, odgovorno i sa realnim ishodom, ali i sa jasnom namerom da usavrši proces kako bi on dao očekivane koristi, a kako nijedan segment prava deteta u smislu pravednosti i regularnosti polaganja ne bi bio ugrožen.

Državna matura podrazumeva završne ispite na kraju srednjoškolskog obrazovanja – opšta matura, koju polažu učenici gimnazija, umetnička matura za učenike srednjih umetničkih škola, stručna matura za učenike srednjih stručnih škola i završni ispit za učenike srednjih stručnih škola koji se školuju u obrazovnim profilima u trajanju od tri godine.

Uvođenje državne mature za učenike četvorogodišnjih škola planirano je za 2024. godinu, dok će učenici trogodišnjih obrazovnih profila polagati završni ispit 2023. godine.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama