Бранко Ружић: О онлајн настави уопште не размишљамо

1 новембра, 2021

Министар просвете Бранко Ружић изјавио за ТВ Прва да за сада нема услова да ђаци потпуно пређу на онлајн наставу.

– О томе уопште не размишљамо – рекао је.

Како је објаснио, највероватније данас или сутра биће одржан састанак Тима који прати ситуацију у школама и чланова Кризног штаба на ком ће се разговарати о продужетку мини новембарског распуста, који би, према школском календару, требало да траје два радна дана, уз викенд који следи.

– Додали бисмо 8,9 и 10.11, још та три радна дана, плус два викенда и то је девет дана – објаснио је министар просвете.

Упитан каква је данас епидемиолошка ситуација у школама, министар каже да уопште није алармантна, односно да је удео заражене деце међу укупно оболелима свега 0,6 до 0,7 одсто, што је мање од 5.000 заражене деце. Објашњава да је међу запосленима тај проценат 1,2. Напомиње да је добро што је мали број деце оболео, али да није добро што у општој популацији нисмо прешли цифру од 70 одсто вакцинисаних, те да је због тога важна комбинација мера и едукација.

Што се тиче онлајн наставе, Ружић поручује да се о томе тренутно уопште не размишља, а један од разлога је и тај што у земљи све функционише и ради па “не види разлог зашто би једино школе требало затворити”. Такође, истакао је Ружић, поставља се и питање чувања деце, односно изостанак родитеља с посла што многи послодавци вероватно неће моћи да толеришу па би се поставило озбиљно питање останка родитеља на том послу.

Иначе, од данас се комбиновани модел наставе примењује у средњим школама у Београду, Нишу, Великом Градишту, Врњачкој Бањи, Кули и Шапцу. Ове недеље обухваћене су две локалне самоуправе више него претходне, у којима се за средњошколце примењује непосредна и онлајн настава. У свим осталим основним и средњим школама у Србији примењује се први модел организације образовно-васпитног рада који подразумева наставу уживо.

Извор: Блиц

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама