Бранко Ружић: Желим да допринесем да просвета више никад не буде државно “сироче”

30 октобра, 2020

Нови министар Бранко Ружић каже за Танјуг да је свестан да ће бити критика и да ће појединци рећи да је непримерено да политичар води тако значајан и драгоцен систем, али истиче да од тога има позитивну трему, јер је уверен да може да допринесе да просвета више никада не буде државно “сироче”.

Тим пре што се, како каже, сада у те области улаже системски.

“Нисам попечитељ, нисам Доситеј Обрадовић, не могу да спроводим реформу као Вук Караџић, али у сваком случају желим да помогнем, мислим да имам потенцијал. Сматрам да ћу имати на располагању један одличан тим и да ћу успети.

Нисам сигуран да је и један министар просвете у претходном периоду био похваљиван, увек је трпео критике. Ја то на своја скромна плећа могу да прихватим. Наравно да ће то мене обременити и лично, а мени то заиста не смета јер овде у питању није један министар, министри су пролазна категорија, овде је у питању систем. Мислим да систем можемо само још више да унапредимо”, рекао је он.

Упитан шта је најслабија карика у образовном систему, он је рекао да не жели да гледа најслабије карике, већ да се кроз анализе, које су већ рађене, утврди које су то мањкавости које у образовном систему могу да на неки начин успоре сам развој.

“Образовање и наука у Србији више никада неће бити сироче. Мислим да је то важно и то смо потврдили претходних осам година као Влада Србије. Наравно да има још много критика, много захтева, много појединачних проблема који понекада уђу под рефлекторе јавности и тако испадне да сам систем не функционише. Наравно да сам спреман да сву одговорност прихватим на себе”, рекао је Ружић.

О томе како унапредити додатно образовање, како каже, разговараће са ректорима државних, али и приватних универзитета, студентима. Најављује да ће бити настављен и социјални дијалог са репрезентативним синдикатима.

“Имао сам прилику да и у претходном периоду по питању реформи система плата, платних разреда, као координатор преговора са синдикатима из свих јавних служби, упознам све те дивне људе из репрезентативних синдиката просвете. Имали су увек јасну аргументацију, из њихове перспективе, сигуран сам да је имају и даље. Не постоји ниједан разлог да социјални дијалог не буде настављен”, рекао је министар.

Фото: РТВ, Дејан Крецуљ

Свака политизација приче у тој сфери, напомиње, не помаже онима за чије се интересе синдикати боре.

Када ће бити уведени платни разреди, није могао да прецизира, али каже да ће са формирањем владе преговори око платних разреда бити интензивирани.

Подсећа да је један од разлога одлагања увођења платних разреда и чињеница да је Влада Србије сваке године омогућавала секторска повећања плата и да су та секторска повећања изискивала нове финансијске анализе од стране Министарства финансија.

Зна да неће бити лако доћи до платних разреда, али је спреман да се као министар просвете “потруди”.

Упитан шта ће бити његови први кораци и приоритет у раду, Ружић одговара да је то очување здравља ученика, студената, али и учитеља, наставника и професора.

Како је рекао Кризни штаб ће давати предлоге мера у односу на епидемиолошку ситуацију у којој се Србија налази.

“Доласком хладнијих дана, долазимо до тога да су бројке негативније. Наш интерес је да очувамо континуитет, да живот тече даље и уколико не долази до драматичног угрожавања здравља ученика, студената, наставника и професора не предузимамо радикалније мере. Они који су референтни за то су чланови Кризног штаба и они ће бити консултовани”, рекао је Ружић.

Извор: Танјуг

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Један коментар на "Бранко Ружић: Желим да допринесем да просвета више никад не буде државно “сироче”"

  1. Aleksa каже:

    Od pozitivne treme nema vajde.

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама