BRAVO: Osnovna škola iz Beograda gradi etnoselo, gde će đaci gajiti životinje!

april 28, 2016
Gajiti životinje, saditi voće, povrće, uživati u prirodi! Ovako će izgledati život u prvom etnoselu u kome će „glavnu reč“ voditi đaci, osnovci!
gajiti-životinje-petface
Kako prenose detinjarije.com, Osnovna škola „Svetozar Miletić” iz Zemuna gradi pravu malu oazu za svoje đake. Etnoselo ovakve vrste je želja i roditelja i rukovodstva, a đaci će gajiti životinje, saditi voće i povrće,..
Selo bi trebalo da sadrži deset kućica sa po 12 ležajeva, da može da se smesti grupa od 120 dece, koliko ih otprilike ima u svakom razredu. Sadržaće kuhinju, trpezariju, letnje učionice, ali kako naglašavaju – sve u etnostilu – bez kompjutera, pametnih tabli i mobilnih telefona.
– Deo imanja zauzeće njiva, da uzgajamo kukuruz, kupus, karfiol, krompir, luk… Imaćemo voćnjak, drvorede jabuka, šljiva. Vinograd. Štalu, da gajimo tri, četiri konja, dve, tri krave, koze, ovce, guske, patke, ćurke… I ribnjak. Ujutru gimnastika na čistom vazduhu, uveče logorska vatra, proglašavanje najvrednijih tog dana, spuštanje zastave, povečerje kao u izviđačima, za portal detinjarije.com rekao je Miroljub Mosurović, direktor OŠ „Svetozar Miletić”.
Deca će možda i po prvi put imati priliku gajiti životinje a neke od njih i videti prvi put.
– Mnogi su ćurku i patku videli samo na slici. Zamislite male Zemunce kad krenu vinogradom da beru zrelo grožđe, a onda plodove dele sa drugarima. Neće zbog kiše bežati u kuću, trčaće napolje u kabanicama i gumenim čizmama da šljapkaju po barama, rekao je Mosurović i dodao da će se za boravak u etnoselu plaćati samo hrana.
MI SMO ODUŠEVLJENI, A VI?
Izvor: politika.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


11 komentara na "BRAVO: Osnovna škola iz Beograda gradi etnoselo, gde će đaci gajiti životinje!

 1. Snezana kaže:

  Svaka cast za ideju !!

 2. helena kaže:

  Hoće li svi nastavnici tamo imati 100% normu? A dnevnice? Nije ni jasno, je li to privatna škola? Hoće li biti konkurs ili “preko veze”?

 3. M. Simić Miladinović kaže:

  Divno je što ste prepoznali valjanost i vrednost ideje o školskom etnoselu. Ali, stranica detinjarije.com, za razliku od vas, navodi izvor ove price. Nije direktor škole govorio za detinjarije.com, nego za „Politiku”, kao što je i navedeno na sajtu sa koga prenosite informacije.
  http://www.politika.rs/scc/clanak/353775/Skolsko-etnoselo-bez-komjutera-i-mobilnih

 4. Slobodan kaže:

  Nadam se da te životinje neće biti za klanje…

 5. mihailo kaže:

  Bravo za Zemunce, ne Beograđane…..mnogo to poistovećuju.

 6. radmila kaže:

  Slicnu slolu sam pohadjala 1960_1964god.
  Imali smo skolsku bastu,kuhinju u kojoj su se spremali obroci(3obroka).Dzemove od raznog voca sami spremali a u skolakoj radionici smo radili razne radove.Gajili smo svilene bube.
  Nastavu smo pohadjali od 8h_15h tako da smo imali redovne casove a u medjuvremenu se bavili i ovim drugim poslovima.
  Bilo je lepo biti djak te skole iz koje su jasnije postali inzenjeri lekari,profesori,pravnici a veliki broj djaka je nastavio da se bavi poljoprivredom jer je to bila seoska sredina.

 7. goran kaže:

  A ko ce to da plati?

 8. Darezljiva kaže:

  Ovo je nesto najlepse sto sam cula sto su mogli za decu da osmisle. Ako jednog dana budem u prilici da doniram novac, to ce biti za ovakve projekte.

 9. Dragana kaže:

  Hoce li uciti decu kako da ubijaju pardon kolju konje, krave, koze, ovce, guske, patke i curke?
  Zasto ne bi to bila oaza za zlostavljanje zivotinje.Time bi se deca ucila ne samo o zdravlju i prirodi vec i saosecanju i brizi o drugim zivim bicima. Nase ponasanje prema nemocnim govori o nama samima. Upravo u detinjstvu treba raditi na razvijanju svesti o tome.

 10. snupijevaskola kaže:

  valjda ce deca tu shvatiti da zivotinje ne treba jesti i iskoriscavati na druge nacine, ali bojim se da to nije cilj ovog projekta

 11. BISERKA kaže:

  STA RECI ZA ZIVOTINJE U SVETU UVEK SE SA NJIMA POSTUPALO TAKO OD KAKO JE VEKA I SVETA HRANIMO SENJIMA ALI TO DECI SVAKAKO NEMOZEMO DOKAZATI DA POSTOJI NACIN NEPRAVEDNOSTI PREMA ZIVOTINJAMA OK TREBA BITI JAK I PAMETAN DA BI MOGAO OPSTATI POZDRAV ZA NAJMLADE

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama