Brnabić: Đaci u osnovnim školama od 1. septembra učiće o veštačkoj inteligenciji

27 maja, 2021

Premijerka Ana Brnabić izjavila je danas da će đaci od sledeće školske godine učiti o osnovama veštačke inteligencije, što je, kaže, nastavak tranformacije škola.

– Ove godine nastavljamo transformaciju naših škola uvođenjem osnova veštačke inteligencije u osnovne škole, rekla je Brnabić na zatvaranju Kopaonik biznis foruma.

Podseća da ove godine iz osnovnih škola izlazi prva generacija maturanata koji su u protekle četiri godine kao obavezan predmet imali informatiku i programiranje.

– Oni tu tehnologiju i znanje nose sa sobom, to im dolazi potpuno prirodno i oni će samo za nekoliko godina doći u vaše kompanije da rade, poručila je premijerka učesnicima biznis foruma.

Kaže da je država tim postupkom, koji je počeo 2017. godine, stvorila nenadoknadivu prednost ne samo u odnosu na zemlje regiona, već i u odnosu na većinu evropskih zemalja.

Premijerka navodi da se nastavlja i sa uvođenjem interneta, računarske opreme i digitalnih udžbenika u sve škole u Srbiji i kaže da će taj posao država privesti kraju do septembra 2022. godine.

– Tada će naše školstvo biti kompletno opremljeno i tehnologija će postati sastavni deo učenja, zaključila je Brnabić.

Kako nam je objasnio profesor Tehnike i tehnologije i član Nacionalnog prosvetnog saveta Zoran Lapčević, Osnove veštačke inteligencije neće biti uvedene kao novi predmet, kako je danas preneto u medijima, već će se o tome učiti u okviru postojećih Programa nastave i učenja iz Tehnike i tehnologije u 7. razredu (dva časa) i 8. razredu (dva časa) i Informatike i računarstva u 8. razredu (2+2 časa).

Izvor: Tanjug / Zelena učionica

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama