Brojčano ocenjivanje i za drugi jezik

28 maja, 2019

Zakonom uvedena novina vrednovanja znanja već od kraja tekuće školske godine. Brojčano ocenjivanje na časovima ruskog, francuskog…

Na kraju drugog polugodišta, koje se završava 14. juna, drugi strani jezik ocenjivaće se – brojčano. Tako će učenici starijih razreda osnovne škole dobiti još jedan predmet koji ulazi u prosek. Uslovi za brojčano ocenjivanje stekli su se nakon što je Skupština Srbije usvojila izmene Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, kojima je predviđeno vraćanje brojčane ocene.

Drugi strani jezik pre ovih izmena ocenjivao se opisno – “dobar”, “zadovoljava” i “ističe se”, a nastavnici su u mnogim školama vodili dvostruku evidenciju – deca su ocenjivana i brojčano i opisno.

Ove promene u nekim školama unele su zabunu, pa su nastavnici, iako to nije bilo dozvoljeno, upisivali i zaključivali brojčane ocene.

Inače, obavezan drugi strani jezik uveden je reformom obrazovanja iz 2003. godine. Od tada učenici od petog razreda nadalje uče dva strana jezika, među kojima su engleski, francuski, nemački, španski, ruski i italijanski. Ocenjivan je brojčanim ocenama, ali je pre dve godine preveden u izborni, koji se po zakonu ocenjuje opisnim ocenama. Sada je, međutim, ponovo sve vraćeno na ocenjivanje od jedan do pet.

Lingvisti upozoravaju da je učenje drugog stranog jezika od izuzetne važnosti i da je dobro što je Ministarstvo prosvete to razumelo i vratilo brojčane ocene.

– Znanje dva strana jezika danas je minimum da biste bili konkurentni u poslu i da biste mogli nastaviti školovanje i usavršavanje. To nije luksuz, kako se nekada smatralo – rekla je nedavno za naš list Ljiljana Đurić, predsednica Društva za strane jezike i književnost.

Motivacija

Prema rečima Ljiljane Đurić, vrlo je važno da se drugi strani jezik ocenjuje brojčano, jer opisna ocena ne motiviše dovoljno učenike:

– Kada jedan predmet izdvojite, deca ga ne doživljavaju ozbiljno i smatraju da to gradivo ne treba da uče.

Izvor: Novosti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama