Бројчано оцењивање и за други језик

28 маја, 2019

Законом уведена новина вредновања знања већ од краја текуће школске године. Бројчано оцењивање на часовима руског, француског…

Нa крају другог полугодишта, које се завршава 14. јуна, други страни језик оцењиваће се – бројчано. Тако ће ученици старијих разреда основне школе добити још један предмет који улази у просек. Услови за бројчано оцењивање стекли су се након што је Скупштина Србије усвојила измене Закона о основама система образовања и васпитања, којима је предвиђено враћање бројчане оцене.

Други страни језик пре ових измена оцењивао се описно – “добар”, “задовољава” и “истиче се”, а наставници су у многим школама водили двоструку евиденцију – деца су оцењивана и бројчано и описно.

Ове промене у неким школама унеле су забуну, па су наставници, иако то није било дозвољено, уписивали и закључивали бројчане оцене.

Иначе, обавезан други страни језик уведен је реформом образовања из 2003. године. Од тада ученици од петог разреда надаље уче два страна језика, међу којима су енглески, француски, немачки, шпански, руски и италијански. Оцењиван је бројчаним оценама, али је пре две године преведен у изборни, који се по закону оцењује описним оценама. Сада је, међутим, поново све враћено на оцењивање од један до пет.

Лингвисти упозоравају да је учење другог страног језика од изузетне важности и да је добро што је Министарство просвете то разумело и вратило бројчане оцене.

– Знање два страна језика данас је минимум да бисте били конкурентни у послу и да бисте могли наставити школовање и усавршавање. То није луксуз, како се некада сматрало – рекла је недавно за наш лист Љиљана Ђурић, председница Друштва за стране језике и књижевност.

Мотивација

Према речима Љиљане Ђурић, врло је важно да се други страни језик оцењује бројчано, јер описна оцена не мотивише довољно ученике:

– Када један предмет издвојите, деца га не доживљавају озбиљно и сматрају да то градиво не треба да уче.

Извор: Новости

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама