Brojne novine najavljene su u našem školstvu od 1. septembra

5 januara, 2017
Brojne novine najavljene su u našem školstvu od kako je ministar Mladen Šarčević stupio na dužnost. Šta će sve od toga početi da se primenjuje od ovog 1. septembra, pitali smo Ministarstvo prosvete.

Od naredne školske godine za učenike petog razreda, obavezni izborni nastavni predmet “fizičko vaspitanje – izabrani sport” transformiše se u “sportske aktivnosti”. Umesto jednog časa nedeljno premeta “fizičkog vaspitanja”, sportske aktivnosti trajaće jedan i po čas nedeljno, a realizovaće se u toku nastavnog dana, kao svakodnevne fizičke aktivnosti.
Sportske aktivnosti neće ulaziti u fond časova pa se time neće ni povećati opterećenost učenika, dok će sa druge strane učenici imati mnogo više fizičkih aktivnosti.
Planirane izmene neće umanjiti normu časova nastavnicima fizičkog vaspitanja, već će im norma biti uvećana za pola časa.
Seksualno i zdravstveno obrazovanje
Još jedna novina tiče se predmeta “fizičko vaspitanje”. Iako su, kako naglašavaju u Ministarstvu, kroz školske programe pristune i teme iz oblasti seksualnog i zdravstvenog vaspitanja, one će od septembra biti zastupljene i to kroz predemet “fizičko vaspitanje”. To će važiti za sve učenike od petog razreda osnovne škole.
Takođe, u okviru drugih predmeta (biologija, građansko vaspitanje, čas razrednog starešine i odeljenske zajednice) učenicima će se prezentovati sadržaji iz ove oblasti kroz međupredmetno povezivanje.
Preduzetičko obrazovanje, informatika, tehničko
Prema planu od sledeće školske godine učenici od petog do osmog razreda imaće novi model učenja – preduzetničko obrazovanje. Kako ističu u resornom ministarstvu, nije reč o novom predmetu, dodatnim časovima i opterećenju za osnovce, već će ovaj model obrazovanja biti uveden kroz međupredmetno uvezivanje sadržaja, a startovaće kao pilot-projekat.
Učenici ne treba da se plaše dodatnih obaveza, jer su, kako ističu u Ministarstvu, vodili računa o tome – neće dobiti još jedan čas u nedeljnom rasporedu. Preduzetničko obrazovanje ne znači nužno ostvarivanje neke ekonomske dobiti, već preduzetništvo može da se realizuje kroz kulturu, matematiku ili druge predmete.
Izmene nastavnog plana i programa odnose se, u najvećem delu, na uvođenje obaveznog nastavnog predmeta “informatika i računarstvo”, promenu programa dosadašnjeg predmeta “tehničko i informatičko obrazovanje” u smislu uvođenja preduzetništva, a izuzimanja drugih programskih sadržaja.
Uniforma verovatno o trošku roditelja
Sve osnovne škole dobile su upitnike koji treba da popune roditelji i tako se izjasne da li su za uvođenje obavezne školske uniforme. Anketa još traje, a kompletni podaci se očekuju oko polugodišta.
Za sada se ispotavilo da će roditelji najverovatnije morati sami da kupe uniforme deci, jer kako je saopštilo Ministarstvo prosvete, “sagledavajući sliku na terenu budžetima kojima škole raspolažu one neće biti u mogućnosti da finansiraju nabavku uniformi”.
A kako će one izgledati, koje će boje biti, odlučivaće škola, a u Ministarstvu veruju da će u odlučivanje biti uključeni i učenici koji treba da ih nose. Tada bi to deca doživljavala kao deo sebe, kao nešto što su odabrali i što će rado nositi, smatraju nadležni.
Dva su motiva zbog kojih je Ministarstvo pokrenulo inicijativu uvođenja uniformi u osnovne škole, jedan je, kažu, smanjenje vršnjačkog nasilja, a drugi razvijanje osećaja pripadnosti školi kao instituciji.
Počinje da radi 200 savetnika
Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja objavilo je konkurs za izbor 200 savetnika – spoljnih saradnika. Konkursom je planiran izbor do 200 savetnika-spoljnih saradnika, koji će u periodu od 1. februara 2017. do 1. februara 2019. godine, zajedno sa prosvetnim savetnicima posećivati obrazovno-vaspitne ustanove. Tokom dvogodišnjeg angažovanja njihov rad će pratiti i evaluirati prosvetni savetnici.
Sve škole dobijaju lektiru
Sve školske biblioteke ove godine dobiće školske lektire. U tu svrhu Ministarstvo je iz budžeta opredelilo 100 miliona dinara. Iznos koji će dobiti škola zavisi od broja učenika i stepena razvijenosti lokalne samouprave u kojoj se nalazi. Pored školske lektire škola može da odabere i sve ono što smatraju da im je potrebno za kvalitetniji obrazovno-vaspitni proces imajući u vidu naslove koji im nedostaju u školskoj biblioteci.
Projekti na “čekanju”
Nacionalna matura – koncept do maja
Ispit kojim se završava srednje obrazovanje promeniće formu u kojoj se danas odvija. Rad na osmišljavanju koncepta velike mature, Ministarstvo prosvete je poverilo posebnoj radnoj grupi.
Prvi koji bi mogli da polažu ovaj ispit, ukoliko se koncept i program ispita usvoje do kraja ove školske godine, bili bi učenici koji budu završavali četvorogodišnje srednje obrazovanje školske 2020/21. školske godine, odnosno trogodišnje jednu godinu pre toga.
U međuvremenu, koncept ispita “velika matura” će biti proveravan u celini ili pojedinim delovima, kako bi se pre njegovog formalnog uvođenja izabrala ona rešenja koja su optimalna za uslove u kojima radi naš obrazovni sistem.
Postignuta je i saglasnost da se tim ispitom omogući dostupnost akademskih studijskih programa u visokom obrazovanju svim učenicima koji pohađaju četvorogodišnje programe srednjeg obrazovanja.
Radna grupa će do maja 2017. završiti posao na razvijanju koncepcije velike mature, a predlog će biti diskutovan i proveravan kroz javne i stručne rasprave.
Dualno obrazovanje
U Srbiji je u prethodnom periodu kreiran Nacionalni model dualnog i preduzetničkog obrazovanja na osnovu iskustava Švajcarske, Nemačke i Austrije. Osnovno polazište u ciljevima našeg modela čine potrebe privrede pa su u njegovom formiranju ravnopravno učestvovali Ministarstvo prosvete i Privredna komora Srbije.
Ideja je da deca za vreme formalnog obrazovanja steknu funkcionalna znanja stečena u realnom radnom okruženju kao i da se odmah nakon školovanja zaposle. Na ovaj način smanjiće se u narednom periodu stopa nezaposlenih mladih do 25 godina.
Nadležni – ministarstvo, predstavnici privrede, lokalne samouporave, nacionalne službe za zapošljavanje, direktori škola i načelnika školskih uprava rade na tome da u skladu sa našom privredom formulišu nove profile i modernizuju postojećih. Realizacija se očekuje u narednoj školskoj godini.
Natalija Živanović Popović
Izvor: Blic

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


3 komentara na "Brojne novine najavljene su u našem školstvu od 1. septembra

 1. Svitac kaže:

  Ma, kako će jedan nastavnik da organizuje celoj školi čas i po fizičke aktivnosti?

  1. Tina kaže:

   Jao,ništa od “brdo ideja”i lepih želja.Ovo su izjave,planovi,glasna razmišljanja,pa šta prođe.Razumen vas da se obaveze uvećavaju

 2. IQ kaže:

  Eh, skole ce raditi isto kao i do sada, samo ce se sve malo drugacije zvati i voditi po “novom” protokolu. Jedina i najveca novina je to sto ce prosvetni radnici biti stavljeni na nova iskusenja (citaj ponizenja). Taj trgovacki pristup skolstvu, u kome se ocenjuje kvalitet proizvoda, tj. isporucena roba, sto znanje svakako nije, a diploma vrlo lako moze da bude, predstavlja jos jednu omcu oko vrata predavaca. Kao sto se ne raspravlja sa hirurgom u koji deo kosti uvrce sarafe i kojom tehnikom ugradjuje vestacki kuk, na isti nacin se ne moze raspravljati sa nastavnicima o metodologiji njihovog rada. Barem ne oni koji nisu predavaci strucni za odredjenu oblast i koju ne poznaju razvojnu psihologiju deteta. O nacinu ophodjenja, informisanja, pravovremenosti i paznji se uvek moze razgovarati i na polju medicine, i u skolstvu i u sudstvu. Ali o profesionalnim metodama rada ni u jednom od navedenih slucajeva. Ustanove moraju imati odredjeni koncept rada, a zadovoljni odnosno nezadovoljni korisnici mogucnost izbora ustanova. I to je sve.

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama