Budući studenti ipak će polagati i državnu maturu i dodatni ispit?

22 februara, 2023

„Dijalog sa dekanima na temu uvođenja državne mature se nastavlja kako bismo osigurali najbolje za naše buduće akademske građane“, poručio je na svom Tviter profilu ministar prosvete Branko Ružić. Ova poruka stiže nakon sastanka ministra i dekana fakulteta BU.

Podsetimo, njihov zahtev je bio da im se dozvoli da, ako procene da je potrebno, pored državne mature organizuju i prijemni ispit za svoje buduće brucoše. Međutim, Ministarstvo se ne slaže sa ovakvom organizacijom upisa studenata na fakultete, pa se zato traži kompromis.

Fakulteti koji budu hteli da, pored državne mature, organizuju dodatno propitivanje kandidata, imaće pravo na to, ali to neće moći da se zove prijemni ispit, već provera znanja i sklonosti, javljaju danas mediji.

Takođe, pitanja koja će deci biti postavljena tom prilikom neće moći da budu iz gradiva koja će polagati na državnoj maturi.

– Na jedan od najvažnijih zahteva: da pojedini fakulteti zadrže i prijemni ispit, Ministarstvo je predložilo da sklonosti i sposobnosti kandidata mogu da provere, ali kada je reč o pitanjima moraće da budu kreativni jer ona neće moći da se “uzmu” iz gradiva koje je pređeno tokom školovanja – kažu za “Novosti”.

Iako su fakulteti tražili da se dozvoli period od nekoliko godina u okviru koga bi se održavali i matura i prijemni, to je odbijeno, jer ministarstvo ne dozvoljava “paralelizam”.

– Teoretski to može da bude test opšte informisanosti. Ali ko je taj koji će reći, na primer, Elektrotehničkom ili Fakultetu organizacionih nauka kako da koncipira prijemni ispit iz matematike, a da pritom ne obuhvati gradivo iz tog predmeta na državnoj maturi? To prosto neće biti moguće – kaže jedan od sagovornika Danasa.

Sagovornici ovog lista procenjuju i da je nakon jučerašnjeg sastanka dogovor Ministarstva i Univerziteta mnogo bliži.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama