Бунт наставнице из Хрватске: Закључила петице СВИМ својим ђацима

16 јула, 2022

Наставница биологије из Хрватске је баш сваком од отприлике 200 ученика од 5. до 8. разреда у школи у којој је запослена, закључила оцену 5.

Реч је о Основној школи Боровје у Загребу, а РТЛ је разговарао и са директорком ове школе.

“Па не можемо рећи да одобравамо, али свакако разумемо поступак наставнице. Не могу и не желим да говорим у њено име, али свакако разумем овај израз незадовољства и разочарања у систем вредновања. Јер то значи да након читаве школске године, све оно праћење, проверавање, оцењивање, нема никаквога смисла ако сви они на крају морају имати закључну оцену одличан”, рекла је Бранка Штефок Бораџија, директорка Основне школе Боровје у Загребу.

Закључивање је изгледало овако:

“Не препознаје темељне појмове и стручне називе… Ни уз помоћ наставнике не успева да репродукује најједноставније наставне садржаје… 1 1 1 1 1 1 5. Закључено: Одличан, 5.
Усвојеност биолошких концепата: 2 1 3… Природонаучне компетенције 2 1… Закључено: Одличан, 5.

На питање може ли се неколико недеља након краја школске године ишта учинити по том питању, директорка Штефок Бораџија одговара:

“Не. сведочанства су издата, наши осмаци су уписани у своје средње школе и гимназије, тако да је поступак за ову школску годину завршен.”

За председника хрватског синдиката просветних радника Препород, ствар је јасна:

“Када бих се ја питао, она би била особа године, а врло јој се лако може догодити опомена, казна… Јер ако ви имате ситуацију да вама 90 посто ученика има одличну оцену, а овде је само 100 посто у питању. Није то велика разлика. Ових 100 посто, то је порука, ових 90, 80 или 70 је ужас. Али учестали ужас у нашим школама”, каже Жељко Стипић, председник синдиката Препород и подсећа да су прво почеле да нестају слабије оцене. те да је тројка постала најслабија.

Бивша министарка образовања Блаженка Дивјак има мало другачији став. Она указује на то да се не може заборавити да је сада неко на основу те оцене уписан у одређену школу, а неко други остао испод црте.

Оно што сви признају јесте да је инфлација одликаша и те како присутна, а притисак родитеља на рад наставника поприма велике размере. Директорка школе у којој се десила ова несвакидашња ситуација каже да се баш то и догодило у њиховој школи.

“Учитељи су већ дуго изложени различитим изазовима и притисцима и миц по миц, мало по мало, теком свих ових школских година, ја бих рекла да говоримо и уназад 10 или 20 година, помало попуштају и смањују критеријуме оцењивања. И не бих рекла да могу објективно оцењивати уз све те притиске и изазове које носи њихов рад данас”, каже Бораџија.

Наставница биологије није хтела да даје изјаве, нити да разговара с медијима на ову тему. Ипак, како РТЛ пише, наставница из биологије је досад свој посао обављала стручно и професионално. И била је на гласу као једна од најстрожих учитељица. Део родитеља је огорчен јер су њихова деца, кажу, целу годину учила, а на крају су добила једнаку оцену као и они који то својим радом нису заслужили.

Од Министарства медији нису добили никакво објашњење.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


2 коментара на "Бунт наставнице из Хрватске: Закључила петице СВИМ својим ђацима

  1. GAGA каже:

    Tesko da je ovo knjizica zagrebacke Osnovne skole, jer je pisano cirilicom

    1. Luka каже:

      Ta knjižica na slici je samo ilustrativna, nije zaista knjižica iz te škole

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама