Bunt nastavnice iz Hrvatske: Zaključila petice SVIM svojim đacima

16 jula, 2022

Nastavnica biologije iz Hrvatske je baš svakom od otprilike 200 učenika od 5. do 8. razreda u školi u kojoj je zaposlena, zaključila ocenu 5.

Reč je o Osnovnoj školi Borovje u Zagrebu, a RTL je razgovarao i sa direktorkom ove škole.

“Pa ne možemo reći da odobravamo, ali svakako razumemo postupak nastavnice. Ne mogu i ne želim da govorim u njeno ime, ali svakako razumem ovaj izraz nezadovoljstva i razočaranja u sistem vrednovanja. Jer to znači da nakon čitave školske godine, sve ono praćenje, proveravanje, ocenjivanje, nema nikakvoga smisla ako svi oni na kraju moraju imati zaključnu ocenu odličan”, rekla je Branka Štefok Boradžija, direktorka Osnovne škole Borovje u Zagrebu.

Zaključivanje je izgledalo ovako:

“Ne prepoznaje temeljne pojmove i stručne nazive… Ni uz pomoć nastavnike ne uspeva da reprodukuje najjednostavnije nastavne sadržaje… 1 1 1 1 1 1 5. Zaključeno: Odličan, 5.
Usvojenost bioloških koncepata: 2 1 3… Prirodonaučne kompetencije 2 1… Zaključeno: Odličan, 5.

Na pitanje može li se nekoliko nedelja nakon kraja školske godine išta učiniti po tom pitanju, direktorka Štefok Boradžija odgovara:

“Ne. svedočanstva su izdata, naši osmaci su upisani u svoje srednje škole i gimnazije, tako da je postupak za ovu školsku godinu završen.”

Za predsednika hrvatskog sindikata prosvetnih radnika Preporod, stvar je jasna:

“Kada bih se ja pitao, ona bi bila osoba godine, a vrlo joj se lako može dogoditi opomena, kazna… Jer ako vi imate situaciju da vama 90 posto učenika ima odličnu ocenu, a ovde je samo 100 posto u pitanju. Nije to velika razlika. Ovih 100 posto, to je poruka, ovih 90, 80 ili 70 je užas. Ali učestali užas u našim školama”, kaže Željko Stipić, predsednik sindikata Preporod i podseća da su prvo počele da nestaju slabije ocene. te da je trojka postala najslabija.

Bivša ministarka obrazovanja Blaženka Divjak ima malo drugačiji stav. Ona ukazuje na to da se ne može zaboraviti da je sada neko na osnovu te ocene upisan u određenu školu, a neko drugi ostao ispod crte.

Ono što svi priznaju jeste da je inflacija odlikaša i te kako prisutna, a pritisak roditelja na rad nastavnika poprima velike razmere. Direktorka škole u kojoj se desila ova nesvakidašnja situacija kaže da se baš to i dogodilo u njihovoj školi.

“Učitelji su već dugo izloženi različitim izazovima i pritiscima i mic po mic, malo po malo, tekom svih ovih školskih godina, ja bih rekla da govorimo i unazad 10 ili 20 godina, pomalo popuštaju i smanjuju kriterijume ocenjivanja. I ne bih rekla da mogu objektivno ocenjivati uz sve te pritiske i izazove koje nosi njihov rad danas”, kaže Boradžija.

Nastavnica biologije nije htela da daje izjave, niti da razgovara s medijima na ovu temu. Ipak, kako RTL piše, nastavnica iz biologije je dosad svoj posao obavljala stručno i profesionalno. I bila je na glasu kao jedna od najstrožih učiteljica. Deo roditelja je ogorčen jer su njihova deca, kažu, celu godinu učila, a na kraju su dobila jednaku ocenu kao i oni koji to svojim radom nisu zaslužili.

Od Ministarstva mediji nisu dobili nikakvo objašnjenje.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


2 komentara na "Bunt nastavnice iz Hrvatske: Zaključila petice SVIM svojim đacima

  1. GAGA kaže:

    Tesko da je ovo knjizica zagrebacke Osnovne skole, jer je pisano cirilicom

    1. Luka kaže:

      Ta knjižica na slici je samo ilustrativna, nije zaista knjižica iz te škole

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama