Бурне реакције због нове мреже школа

10 фебруара, 2017

Родитељи: Оваква одлука не значи само губитак посла за велики број, углавном младих професора, већ губитак идентитета и вредности које ова школа поседује
Премештање деце са посебним потребама из интерната ОШ “Радивој Поповић” у Земуну у ОШ “Стефан Дечански” на Савском венцу, али и спајање Политехнике са друге две техничке школе, изазвало је панику и негодовање међу родитељима и ученицима.
Овакав размештај је предвиђен новом мрежом школа коју су представили Град и Министарство просвете науке и технолошког развоја,
Из интерната за смештај деце из целе Србије при школи “Радивој Поповић” око деведесеторо деце требало би да буде пребачено у школу “Стефан Дечански”, која већ има око 120 ученика, има интернат али није цео простор школе једнако прилагођен као школа у Земуну.
Ана Кнежевић, председница удружења родитеља деце ометене у развоју “Ево рука” уједно и мајка детета које похађа школу “Радивој Поповић”, објашњава за Данас да се на овај начин решава питање једне групе деце, док се потпуно занемарују потребе друге групе деце са сметњама
– Оно што они желе да прикажу је да је Град направио добру рационализацију и да је решио питање предшколске деце у Земуну, а то у ствари ради на штету деце са посебним потребама – љутито истиче она, додајући да се у овом случају не може говорити само о просторну и бројкама већ и о стварним потребама деце. Она наглашава да је за ову децу јако важно да буду у познатом простору на који су навикли као и да је вишак квадрата могао да се намени управо њима.
– Гледају само зидове, квадрате и статистику а не гледају човека и породицу која неће моћи да се прилагоди овим променама, уместо да развијају услуге које би помогле овој деци. Могло је да им се омогући да, након основне школе, остану ту и уче неки занат – истиче Кнежевић. Она објашњава да је у школу улагао велики број донатора и да би оваква пренамена простора на неки начин била и превара њих, а уједно одузимање шансе деци шансу да се у истом правцу развија школа која је настала захваљујући филантропији појединаца.
Бунили су се и ученици и професори Политехничке школе, који су већ одржали протест испред градске скупштине, а сада настављају борбу позивањем јавности да потпише онлајн петицију против спајања ове школе са Техничком школом “Нови Београд” и Техничком школом “Змај”.
У саопштењу се наводи да ће због ове одлуке нестати сав дух, енергија и ентузијазам школе и њених ученика.
– Оваква одлука не значи само губитак посла за велики број, углавном младих професора, већ губитак идентитета и вредности које ова школа поседује, а што је грађено у протеклих 45 година. Сав углед и афирмација стечени искључиво трудом и залагањем ученика, професора и директора Душана Миловановића пашће у воду – објашњава се у отвореном писму.
О успешности Политехнике говоре медаље и пехари са домаћих и међународних такмичења, као и одлична опремљеност школе, највећим делом међународним донацијама и помоћи од стране бивших ученика, као и свих оних коју су препознали квалитете школе.
Оно што је највећи проблем ове школе у последњој деценији је недовољан и нефункционалан простор, те се настава обавља у три објекта.
“Уместо да праведно и друштвено оправдано добије самостални простор на коришћење, повећа своје капацитете и потенцијале, изгледа да је према новој мрежи средњих школа једино решење за њен проблем заправо њено гашење”, навели су професори и запослени и поручили да “неће дозволити гашење Политехнике због свега што она представља, свих њених професора, бивших, садашњих и будућих ученика”.
Извор: Данас

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


2 коментара на "Бурне реакције због нове мреже школа

 1. Ефикасност и ефективност! каже:

  Незадовољни рационализацијом мреже ових школа родитељи нека финансирају школовање своје деце у приватним школама у којима школарина достиже и преко 6000 евра колико иначе кошта и у Америци, али у доларима!
  Родитељи увек могу да изаберу самофинансирање, а држава бира ефикасност и ефективност!

  1. Indijanac Neki каже:

   Efikasnost i efektivnost je spojiti ugasiti Politehniku cijih 75% maturanata upise fakultet, a 50% isti i zavrsi. Sa MOC-om koji ima manje od 25% maturanata upisanih na fakultete sa tek pokojim izuzetkom koji i zavrsi isti.
   Tekst nisi citao u celosti, iskreno se nadam da ni tebi a ni tvojoj deci nece biti potrebno da vodite nekog u skole sa pocetka teksta ili da im placate skolovanje u privatnim skolama tog tipa ako takve i postoje kod nas.
   Prijatan sendvic Vam zelim!

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама