Burne reakcije zbog nove mreže škola

10 februara, 2017

Roditelji: Ovakva odluka ne znači samo gubitak posla za veliki broj, uglavnom mladih profesora, već gubitak identiteta i vrednosti koje ova škola poseduje
Premeštanje dece sa posebnim potrebama iz internata OŠ “Radivoj Popović” u Zemunu u OŠ “Stefan Dečanski” na Savskom vencu, ali i spajanje Politehnike sa druge dve tehničke škole, izazvalo je paniku i negodovanje među roditeljima i učenicima.
Ovakav razmeštaj je predviđen novom mrežom škola koju su predstavili Grad i Ministarstvo prosvete nauke i tehnološkog razvoja,
Iz internata za smeštaj dece iz cele Srbije pri školi “Radivoj Popović” oko devedesetoro dece trebalo bi da bude prebačeno u školu “Stefan Dečanski”, koja već ima oko 120 učenika, ima internat ali nije ceo prostor škole jednako prilagođen kao škola u Zemunu.
Ana Knežević, predsednica udruženja roditelja dece ometene u razvoju “Evo ruka” ujedno i majka deteta koje pohađa školu “Radivoj Popović”, objašnjava za Danas da se na ovaj način rešava pitanje jedne grupe dece, dok se potpuno zanemaruju potrebe druge grupe dece sa smetnjama
– Ono što oni žele da prikažu je da je Grad napravio dobru racionalizaciju i da je rešio pitanje predškolske dece u Zemunu, a to u stvari radi na štetu dece sa posebnim potrebama – ljutito ističe ona, dodajući da se u ovom slučaju ne može govoriti samo o prostornu i brojkama već i o stvarnim potrebama dece. Ona naglašava da je za ovu decu jako važno da budu u poznatom prostoru na koji su navikli kao i da je višak kvadrata mogao da se nameni upravo njima.
– Gledaju samo zidove, kvadrate i statistiku a ne gledaju čoveka i porodicu koja neće moći da se prilagodi ovim promenama, umesto da razvijaju usluge koje bi pomogle ovoj deci. Moglo je da im se omogući da, nakon osnovne škole, ostanu tu i uče neki zanat – ističe Knežević. Ona objašnjava da je u školu ulagao veliki broj donatora i da bi ovakva prenamena prostora na neki način bila i prevara njih, a ujedno oduzimanje šanse deci šansu da se u istom pravcu razvija škola koja je nastala zahvaljujući filantropiji pojedinaca.
Bunili su se i učenici i profesori Politehničke škole, koji su već održali protest ispred gradske skupštine, a sada nastavljaju borbu pozivanjem javnosti da potpiše onlajn peticiju protiv spajanja ove škole sa Tehničkom školom “Novi Beograd” i Tehničkom školom “Zmaj”.
U saopštenju se navodi da će zbog ove odluke nestati sav duh, energija i entuzijazam škole i njenih učenika.
– Ovakva odluka ne znači samo gubitak posla za veliki broj, uglavnom mladih profesora, već gubitak identiteta i vrednosti koje ova škola poseduje, a što je građeno u proteklih 45 godina. Sav ugled i afirmacija stečeni isključivo trudom i zalaganjem učenika, profesora i direktora Dušana Milovanovića pašće u vodu – objašnjava se u otvorenom pismu.
O uspešnosti Politehnike govore medalje i pehari sa domaćih i međunarodnih takmičenja, kao i odlična opremljenost škole, najvećim delom međunarodnim donacijama i pomoći od strane bivših učenika, kao i svih onih koju su prepoznali kvalitete škole.
Ono što je najveći problem ove škole u poslednjoj deceniji je nedovoljan i nefunkcionalan prostor, te se nastava obavlja u tri objekta.
“Umesto da pravedno i društveno opravdano dobije samostalni prostor na korišćenje, poveća svoje kapacitete i potencijale, izgleda da je prema novoj mreži srednjih škola jedino rešenje za njen problem zapravo njeno gašenje”, naveli su profesori i zaposleni i poručili da “neće dozvoliti gašenje Politehnike zbog svega što ona predstavlja, svih njenih profesora, bivših, sadašnjih i budućih učenika”.
Izvor: Danas

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.


2 komentara na "Burne reakcije zbog nove mreže škola

 1. Efikasnost i efektivnost! kaže:

  Nezadovoljni racionalizacijom mreže ovih škola roditelji neka finansiraju školovanje svoje dece u privatnim školama u kojima školarina dostiže i preko 6000 evra koliko inače košta i u Americi, ali u dolarima!
  Roditelji uvek mogu da izaberu samofinansiranje, a država bira efikasnost i efektivnost!

  1. Indijanac Neki kaže:

   Efikasnost i efektivnost je spojiti ugasiti Politehniku cijih 75% maturanata upise fakultet, a 50% isti i zavrsi. Sa MOC-om koji ima manje od 25% maturanata upisanih na fakultete sa tek pokojim izuzetkom koji i zavrsi isti.
   Tekst nisi citao u celosti, iskreno se nadam da ni tebi a ni tvojoj deci nece biti potrebno da vodite nekog u skole sa pocetka teksta ili da im placate skolovanje u privatnim skolama tog tipa ako takve i postoje kod nas.
   Prijatan sendvic Vam zelim!

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama