Čačanski prosvetari ogorčeni: Nastavnici neće ocene spolja

avgust 23, 2016

Ogorčenje prosvetara zbog disciplinskih postupaka u tri čačanske srednje škole. Odbili eksterno vrednovanje rada, tvrde da je reč o zgrtanju para
Čačanski prosvetari iznenađeni su odlukom prosvetne inspekcije da naloži direktorima triju škola (Gimnazije, Ekonomske i Mašinsko-saobraćajne) da pokrenu disciplinske postupke protiv više od 120 nastavnika koji su odbili eksternu evaluaciju, odnosno spoljašnje vrednovanje rada.
Oni ocenjuju da se radi o svojevrsnoj odmazdi protiv prosvetnih radnika u Čačku. Ističu da su se odlučili da odbiju spoljašnje vrednovanje, jer je cela ideja stvorena nakaradno i “preko noći”, samo zato da bi “neko uzeo pare”.
– Uzet je novac od strane agencije i za jedan dan su pojedinci proglašavani za eksterne evaluatore. To su, uglavnom, ljudi koji nemaju pojma o prosveti, neki od njih nikada nisu ušli u škole. Zato smo se suprotstavili takvoj vrsti ocenjivanja. Ceo taj postupak je loše napravljen, jer, recimo, rad profesora srpskog jezika može da ocenjuje profesor matematike – ispričali su nam čačanski nastavnici.
– Cela priča traje već četiri godine i Ministarstvo ne želi da sa nama iznađe zajedničko rešenje, nego im je lakše da nas zastrašuju i kažnjavaju…
A direktori škola će, nakon završenog disciplinskog postupka, morati da odluče hoće li i na koji način kazniti prosvetare. Pred njima su tri opcije – da obustave postupak, da profesore oslobode odgovornosti ili da ih kazne – novčano, a postoji čak i opcija da dobiju otkaz!
Direktor Mašinsko-saobraćajne škole Srećko Albić kaže da će se potruditi da se u ovoj kriznoj situaciji pronađe mera kako prosvetari ne bi bili drakonski kažnjeni.
– U Ministarstvu prosvete smatraju da je ovo udar na državu, pošto je zvaničnom državnom organu uskraćena kontrola nastave. Kolegama je pre godinu dana oduzet deo plate, a sada su suočeni sa novim disciplinskim merama. Smatram da bi sindikati morali da povedu više računa i da kolege ne ostavljaju u nebranom grožđu potpuno nezaštićene – ističe Albić.
ZAŠTITA SINDIKATA
VLADIMIR Adžić, predsednik Sindikata obrazovanja Čačak, nada se da su disciplinski postupci koje je pokrenula prosvetna inspekcija proceduralne prirode.
– Ukoliko profesori protiv kojih je pokrenut disciplinski postupak budu imali problema, Sinidikat će ih zaštiti. Podsećam da su zaposleni u tim školama prosvetnu inspekciju odbili po odlucu Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije iz 2012. godine koja zahteva predmetnu kontrolu nastave, odnosno da čas matematike kontroliše profesor matematike, a ne fizičkog vaspitanja i obratno – rekao je Adžić.
 
Izvor: Novosti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


5 komentara na "Čačanski prosvetari ogorčeni: Nastavnici neće ocene spolja

 1. Južni tok kaže:

  Usput, neka počnu one školice koje imaju jezik manjine da kontrolišu ”naše” inspekcije a ne ”njihove” koje ne daju manju ocenu od 3 da se ne bi slučajno ugasile i naterale manjine da pređu u ‘srpske’ škole.Ko tu koga više….

  1. Sever kaže:

   Južni tok, ali kako zamišljate da “naša” inspekcija kontroliše nastavnu na madjarskom, slovačkom ili rumunskom jeziku????

 2. Danijela K kaže:

  Evo moga iskustva sa cuvenom eksternom evaluacijom!
  Elem , uciteljica mog sina me pozove telefonom da me pita da li mogu doci na sastanak roditelja sa evaluatorom , jer su roditelji dece koja su pod rednim brojem tim i tim odredjeni da imaju sastanak , slobodnu diskusiju , tako shvatih sa tom vrstom inspekcije. Naravno ,koleginice , kazem ja , racunajte na mene ! Odem u osnovnu skolu , tamo mnozina roditelja , sedosmo , udobno se smestismo , dobili i kafu , sve je pocelo bezazleno . Kad eto ti nase predstavnice Zavoda za unapredjenje obrazovanja. Predstavi se , cujem ne vlada knjizevnim akcentima , ali ajde rekoh nisam ni ja jezicki cistunac , samo profesor u tehnickoj skoli koji predaje strucni predmet. Nego , poce diskusija, kaze inspektorka usla je u mnoge ucionice u toj skoli , neke su prilicno zapustene . Kako se mi kao roditelji osecamo kada vidimo gde nasa deca uce ? Tajac medju roditeljima , ja slusam ne verujem , te podigoh dva prsta da ja nju pitam kako se ona oseca kao neko ko je u prosvetnoj vlasti kada vidi gde nam deca uce . I drugi roditelji kazu da sam pravo pitanje postavila i traze odgovor sta ce Ministarstvo prosvete uciniti da nasa deca uce u boljim uslovima. Gospodja prelazi na sledecu temu , bez odgovora. Kaze bila u skoli tri dana utvrdila da je skola nebezbedna za decu , da ima nasilja i da se stvari guraju pod tepih . Meni zlo! Kako , bre ,smes da izneses tu tvrdnju pred roditeljima , cime to argumentujes, pitam u sebi . Roditelji sokirani kazu da su tu skolu izabrali jer je bezbedna i dobra skola i da su svu svoji decu skolovali u toj skoli.Ja smireno pitam koliko je to incidenata bilo u prethodnoj godini , pa iznosi takvu ocenu ? Ona kaze tri . Ja postavljam retoricko pitanje TRI na HILJADU ucenika za godinu dana? Nastavice se

  1. E kaže:

   Posle nastave u niškoj seoskoj školi palo dete,učenik u dvorištu (posle 16sati a škola radi do 14)i upisala inspekcija škola nebezbedna ili sala za fizičko nije odgovarajuće površine.Ima sala !Ali po zapisniku čini mi se “više znaju”o prostorijama nego zaposleni.Za dva dana pregledali sve zgradu,papire,nastavu…

 3. AK kaže:

  Na časove treba da dolaze osobe koje rade u školi ,neki procenat bar,a ne dođu iz kancelarije,sednu u zadnju klupu,opušteno posmatraju i posle pametuju.Dođi brajko,održi čas,pokaži,stani pred celo odeljenje.

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama