Чачански просветари огорчени: Наставници неће оцене споља

23 августа, 2016

Огорчење просветара због дисциплинских поступака у три чачанске средње школе. Одбили екстерно вредновање рада, тврде да је реч о згртању пара
Чачански просветари изненађени су одлуком просветне инспекције да наложи директорима трију школа (Гимназије, Економске и Машинско-саобраћајне) да покрену дисциплинске поступке против више од 120 наставника који су одбили екстерну евалуацију, односно спољашње вредновање рада.
Они оцењују да се ради о својеврсној одмазди против просветних радника у Чачку. Истичу да су се одлучили да одбију спољашње вредновање, јер је цела идеја створена накарадно и “преко ноћи”, само зато да би “неко узео паре”.
– Узет је новац од стране агенције и за један дан су појединци проглашавани за екстерне евалуаторе. То су, углавном, људи који немају појма о просвети, неки од њих никада нису ушли у школе. Зато смо се супротставили таквој врсти оцењивања. Цео тај поступак је лоше направљен, јер, рецимо, рад професора српског језика може да оцењује професор математике – испричали су нам чачански наставници.
– Цела прича траје већ четири године и Министарство не жели да са нама изнађе заједничко решење, него им је лакше да нас застрашују и кажњавају…
А директори школа ће, након завршеног дисциплинског поступка, морати да одлуче хоће ли и на који начин казнити просветаре. Пред њима су три опције – да обуставе поступак, да професоре ослободе одговорности или да их казне – новчано, а постоји чак и опција да добију отказ!
Директор Машинско-саобраћајне школе Срећко Албић каже да ће се потрудити да се у овој кризној ситуацији пронађе мера како просветари не би били драконски кажњени.
– У Министарству просвете сматрају да је ово удар на државу, пошто је званичном државном органу ускраћена контрола наставе. Колегама је пре годину дана одузет део плате, а сада су суочени са новим дисциплинским мерама. Сматрам да би синдикати морали да поведу више рачуна и да колеге не остављају у небраном грожђу потпуно незаштићене – истиче Албић.
ЗАШТИТА СИНДИКАТА
ВЛАДИМИР Аџић, председник Синдиката образовања Чачак, нада се да су дисциплински поступци које је покренула просветна инспекција процедуралне природе.
– Уколико професори против којих је покренут дисциплински поступак буду имали проблема, Синидикат ће их заштити. Подсећам да су запослени у тим школама просветну инспекцију одбили по одлуцу Уније синдиката просветних радника Србије из 2012. године која захтева предметну контролу наставе, односно да час математике контролише професор математике, а не физичког васпитања и обратно – рекао је Аџић.
 
Извор: Новости

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


5 коментара на "Чачански просветари огорчени: Наставници неће оцене споља

 1. Južni tok каже:

  Usput, neka počnu one školice koje imaju jezik manjine da kontrolišu ”naše” inspekcije a ne ”njihove” koje ne daju manju ocenu od 3 da se ne bi slučajno ugasile i naterale manjine da pređu u ‘srpske’ škole.Ko tu koga više….

  1. Sever каже:

   Južni tok, ali kako zamišljate da “naša” inspekcija kontroliše nastavnu na madjarskom, slovačkom ili rumunskom jeziku????

 2. Danijela K каже:

  Evo moga iskustva sa cuvenom eksternom evaluacijom!
  Elem , uciteljica mog sina me pozove telefonom da me pita da li mogu doci na sastanak roditelja sa evaluatorom , jer su roditelji dece koja su pod rednim brojem tim i tim odredjeni da imaju sastanak , slobodnu diskusiju , tako shvatih sa tom vrstom inspekcije. Naravno ,koleginice , kazem ja , racunajte na mene ! Odem u osnovnu skolu , tamo mnozina roditelja , sedosmo , udobno se smestismo , dobili i kafu , sve je pocelo bezazleno . Kad eto ti nase predstavnice Zavoda za unapredjenje obrazovanja. Predstavi se , cujem ne vlada knjizevnim akcentima , ali ajde rekoh nisam ni ja jezicki cistunac , samo profesor u tehnickoj skoli koji predaje strucni predmet. Nego , poce diskusija, kaze inspektorka usla je u mnoge ucionice u toj skoli , neke su prilicno zapustene . Kako se mi kao roditelji osecamo kada vidimo gde nasa deca uce ? Tajac medju roditeljima , ja slusam ne verujem , te podigoh dva prsta da ja nju pitam kako se ona oseca kao neko ko je u prosvetnoj vlasti kada vidi gde nam deca uce . I drugi roditelji kazu da sam pravo pitanje postavila i traze odgovor sta ce Ministarstvo prosvete uciniti da nasa deca uce u boljim uslovima. Gospodja prelazi na sledecu temu , bez odgovora. Kaze bila u skoli tri dana utvrdila da je skola nebezbedna za decu , da ima nasilja i da se stvari guraju pod tepih . Meni zlo! Kako , bre ,smes da izneses tu tvrdnju pred roditeljima , cime to argumentujes, pitam u sebi . Roditelji sokirani kazu da su tu skolu izabrali jer je bezbedna i dobra skola i da su svu svoji decu skolovali u toj skoli.Ja smireno pitam koliko je to incidenata bilo u prethodnoj godini , pa iznosi takvu ocenu ? Ona kaze tri . Ja postavljam retoricko pitanje TRI na HILJADU ucenika za godinu dana? Nastavice se

  1. E каже:

   Posle nastave u niškoj seoskoj školi palo dete,učenik u dvorištu (posle 16sati a škola radi do 14)i upisala inspekcija škola nebezbedna ili sala za fizičko nije odgovarajuće površine.Ima sala !Ali po zapisniku čini mi se “više znaju”o prostorijama nego zaposleni.Za dva dana pregledali sve zgradu,papire,nastavu…

 3. AK каже:

  Na časove treba da dolaze osobe koje rade u školi ,neki procenat bar,a ne dođu iz kancelarije,sednu u zadnju klupu,opušteno posmatraju i posle pametuju.Dođi brajko,održi čas,pokaži,stani pred celo odeljenje.

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама