Čemu će služiti JOB koji dobija svako dete, šta će beležiti i ko će imati pristup podacima

9 jula, 2021

Uvođenje jedinstvenog obrazovnog broja u prosveti (JOB) od vrtića do fakulteta, unelo je pometnju među roditeljima. Mnoga deca iz vrtića su već dobila obrazac na kome su zapisani broj i šifra, koja se sastoji od velikih i malih slova i brojeva, a iz Ministarstva nauke, prosvete i tehnološkog razvoja navode da je JOB početak reformi koje slede.

Foto: Canva

“Jednom dodeljen JOB pratiće dete, učenika i studenta kroz celokupno školovanje, od predškolskih ustanova do fakulteta, i koristiće se u ustanovama kako bi se u JISP upisali zakonom predviđeni podaci – npr, ostvareni uspeh, nivo obrazovanja, šifre kvalifikacija, jezik na kojem su završeni prethodni nivoi obrazovanja i vaspitanja, izborni programi, obrazovanje po individualnom obrazovnom planu, ocene, položeni ispiti, pohvale i nagrade osvojene tokom obrazovanja, izostanci, vladanje i izdate javne isprave i slično”, objašnjavaju iz ministarstva.

Mnogi se boje i mogućnosti da se podaci nekako zloupotrebe, ali iz ministarstva tvrde da to sa JOB brojem neće biti moguće.

“JOB i podaci o učenicima se koriste isključivo za praćenje sistema i niko, osim roditelja i škole, neće imati mogućnost uvida u bilo koji pojedinačni podatak učenika. U sistemu neće biti vidljiv nijedan podatak o bilo kojem pojedinom učeniku, ni ime, ni JMBG. Odnosno, ovaj broj omogućava, upravo, da odvojimo podatke koji direktno identifikuju učenika, poput imena i JMBG, od svih ostalih podataka koji se sakupljaju u JISP-u, a koji ne mogu identifikovati učenika. Ovaj broj zato predstavlja dodatni mehanizam za zaštitu podataka o ličnosti, pored svih tehničkih, kadrovskih i organizacionih mera koje se primenjuju”, uveravaju iz ministarstva.

Izvor: Sputnjik

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama